Rdeči vragi se danes spominjajo na münchensko tragedijo

Premier Liga 6. Feb 202014:15 > 14:16
Alex Livesey Getty Images Sport

Na današnji dan pred 62 leti je Manchester United presekala največja tragedija v klubski zgodovini. V letalski nesreči na münchenskem letališču je življenje izgubilo osem igralcev. Letalo z nogometaši tedaj ene najboljših ekip v Evropi se je vračalo iz evropskega gostovanja v Beogradu.

München je bil le vmesna postojanka za ekipo Manchester Uniteda, ki se je vrača v Anglijo po remiju s Crveno zvezdo (3:3) v četrtfinalu Pokala evropskih prvakov.

Letalo je na nemškem letališču pristalo, da bi dopolnilo tank za gorivo. V takrat zelo mrzlem Münchnu je letalski posadki najprej dvakrat spodletelo prižgati motorje, odločili so se še za tretji poskus. Letalo je pospeševalo prepočasi, pilot je na neočiščeni vzletni stezi izgubil nadzor. Letalo je prebilo varnostno ograjo in se zaletelo v eno od stavb.

Na pol poti domov je tako življenje izgubilo osem igralcev prve zlate generacije Manchester Uniteda, ki jo nogometni svet pozna pod imenom “The Busby Babes”. Življenje so izgubili tudi trije člani klubske uprave in osem novinarjev ter član trenerskega štaba. Skupno je umrlo 23 ljudi.

Kot vsako leto se bodo tudi 6. februarja 2020 na Old Traffordu poklonili prezgodaj preminulim igralcem in se spomnili na tragedijo, ki je pretresla nogometni svet.

Ta tragedija je nepogrešljiv del naše zgodovine, nepogrešljiv del zgodovine pa je tudi Matt Busby, ki si je po nesreči povsem opomogel in v 10 letih zgradil novo ekipo, ki je Unitedu prinesla prvi evropski naslov,” so sporočili iz kluba.