Mladi up Arsenala poskrbel za novo prelomnico v premierligi

Nogomet 19. Sep 202212:03 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Igralec Arsenala Ethan Nwaneri je v nedeljo poskrbel za nov mejnik v angleškem nogometu, potem ko je na tekmi sedmega kroga angleškega prvenstva proti Brentfordu postal najmlajši debitant v zgodovini premierlige.

Na stadionu Brentford Community Stadium je odbila 91. minuta tekme, ko je ob vodstvu Arsenala s 3:0 gostujoči trener Mikel Arteta potegnil nevsakdanjo potezo in v igro poslal mladega Ethana Nwaneria. Napadalni vezist je na igrišču zamenjal strelca tretjega zadetka Fabia Viero, s tem pa postal del bogate zgodovine otoškega nogometa.

Igralec, rojen komaj leta 2007, je namreč postal najmlajši debitant v premierligi, potem ko je pri starosti 15 let in 181 let podrl rekord Harveyja Elliotta. Čeprav se najstnik ni pretirano naigral – na igrišču je pred zadnjim piskom sodniške piščalke preživel le tri minute in 42 sekund, v svojo statistiko pa vpisal vsega eno podajo – pa bo odslej poznan kot prvi 15-letnik, ki je zaigral v elitnem angleškem prvenstvu.

Instinktivna odločitev trenerja

“Ponudila se nam je priložnost, da na igrišče pošljemo mlade igralce,” je menjavo pokomentiral trener topničarjev in pristavil, da se je zanjo odločil tudi zaradi kratke klopi, saj je v ekipi ta čas kar nekaj poškodovanih igralcev. Med drugim tudi vezista Martin Odegaard in Oleksandr Zinčenko, kar je bil glavni razlog, da se je 15-letnik sploh znašel na seznamu za tekmo proti Brtantfordu.

“To je bila instinktivna odločitev. Fanta sem spoznal, z nami je opravil nekaj treningov in bilo mi je všeč, kar sem videl pri njem. Včeraj se nam je pridružil zaradi poškodb, še posebej zaradi odsotnosti Martina Odegarda. Dobil sem občutek, da ga bom v primeru, če se bo ponudila priložnost, poslal v igro. To sem nato tudi storil,” je pojasnil Španec.

Nwaneriju, ki je rekord Elliotta iz leta 2019 popravil za kar 211 dni, je sicer prva velika prelomnico v karieri uspela lani, ko je pri 14 letih na tekmi proti Readingu debitiral za Arsenalovo ekipo do 18 let.

Čeprav so pri Londončanih sprva načrtovali, da bo tam preživel celotno sezono, pa je bil zaradi dobrih predstav že kmalu preseljen v moštvo do 21 let, 8. avgusta letos pa je na obračunu proti Ferskim otokom vpisal tudi svoj prvi zadetek za angleško vrsto do 17 let.

Zgodnji debi še ni garancija za uspešno kariero

Četudi se zdi, da je pred Nwanerijem zelo uspešna kariera, pa zgodnji debi za prvo ekipo še zdaleč ni garancija zanjo. Primerov, ko nadarjeni mladeniči nikoli niso uspeli izkoristiti svojega velikega potenciala, je v nogometu nič koliko.

Mednje sodi tudi zgodba Freddya Aduja, ki je v ameriški ligi MLS debitiral pri zgolj 14 letih in 306 dneh, zaradi velikega talenta pa je bil oklican celo za novega Peleja. Za člansko reprezentanco ZDA je prvič zaigral pri 16 letih, v naslednjih letih pa utonil v pozabo. Danes šteje 33 let, v karieri pa je zamenjal že 15 klubov.

Freddy Adu
Freddy Adu (Foto: Drew Hallowell/Getty Images)

Podobno se je sicer primerilo tudi svoj čas največjemu talentu španskega nogometa Bojanu Krkiću, ki je veljal celo za bolj nadarjenega nogometaša od Lionela Messija, danes pa si 32-letnik kruh služi na Japonskem pri prvoligašu vissel Kobe.

Z izjemnim Argentincem so sicer nekoč primerjali tudi hrvaškega čudežnega dečka Alena Halilovića, ki je za zagrebški Dinamo debitiral pri vsega 16 letih in 101 dnevu, še v isti sezoni pa je vpisal tudi prvi nastop za člansko reprezentanco. A njegova strma pot proti vrhu se je končala po prestopu v Barcelono, ki jo je zapustil po le dveh letih. Odtlej je zamenjal kar devet klubov, danes pa je 26-letnik član Rijeke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!