Pristransko? Izbor 10 najboljših branilcev v PL

Nogomet 4. Maj 202121:48 > 21:53 0 komentarjev
Guliver Image
Guliver Image

Ugledni BBC je organiziral podcast, v katerem so legendarni nogometaši, ki so igrali v Premier ligi govorili o vlogi obrambnega nogometaša v sodobnem nogometu. Posebna tema so bili osrednji branilci in narejen je bil spisek desetih najboljših.

Gostitelj podcasta je bil eden najboljših napadalcev v osemdesetih letih prejšnjega stoletja Gary Lineker, družbo pa so mu delali najboljši strelec Premier lige vseh časov Alan Shearer in dolgoletni branilec Manchester Citya Micah Richards.

Sestavili so seznam desetih najboljših osrednjih branilcev v angleškem nogometu od ustanovitve Premier lige. Lineker je bil v vlogi voditelja, Shearer in Richards pa sta sestavila svoj seznam in komentirala kvaliteto in učinek branilcev.

Nemanja Vidić, ki se je na seznamu znašel na šestem mestu, je v devetih sezonah pri Manchester Unitedu odigral 211 prvenstvenih tekem in tudi prišel do opaznih rezultatov – osvojil je pet naslovov, od tega tri zapored od leta 2007 do leta 2009. Temu pa je treba dodati še ligo prvakov iz leta 2008.

Zanimivo je, da sta tako Shearer kot tudi Richards Vidića postavila na isto – šesto mesto.

Richards je za Nemanjo dejal, da “je bil vrhunski igralec, a da mu je Fernando Torres povzročal velike težave in da verjame, da so imeli branilci, ki jih je na seznamu postavil višje nekaj več od Vidića.”

Lineker je na Richardsov komentar dejal, da je bil morda nekoliko pristranski glede na to, da je bil nogometaš mestnega tekmeca Manchester Uniteda.

Med desetimi branilci se je znašel zgolj en še vedno aktiven, in to je trenutno poškodovani Nizozemec, ki igra za Liverpool Virgil Van Dijk. Shearer meni, da je bil najboljši branilec v Premier ligi legendarni kapetan Arsenala in dolgoletni angleški reprezentant Tony Adams. Na drugi strani Richards prednost daje Johnu Terryu, ki je igral za Chelsea.

Večina osrednjih branilcev je iz Uniteda. Tu je seznam.

Shearer
1. Tony Adams (Arsenal)
2. John Terry (Chelsea)
3. Rio Ferdinand (Manchester United)
4. Virgil Van Dijk (Liverpool)
5. Vincent Kompany (Manchester City)
6. Nemanja Vidić (Manchester United)
7. Marcel Desailly (Chelsea)
8. Jaap Stam (Manchester United)
9. Gary Pallister (Manchester United)
10. Ricardo Carvalho (Chelsea)

Richards
1. John Terry (Chelsea)
2. Rio Ferdinand (Manchester United)
3. Tony Adams (Arsenal)
4. Vincent Kompany (Manchester City)
5. Virgil Van Dijk (Liverpool)
6. Nemanja Vidić (Manchester United)
7. Jaap Stam (Manchester United)
8. Gary Pallister (Manchester United)
9. Ricardo Carvalho (Chelsea)
10. Marcel Desailly (Chelsea)

Kaj pa menite vi?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!