Albert Riera prvič spregovoril o tem, ali odhaja iz Olimpije

Nogomet 11. Apr 20237:00 1 komentar
Albert Riera na tekmi proti Bravu. FOTO: Aleš Fevžer.

Albert Riera je po novem porazu v Spodnji Šiški spregovoril o svoji prihodnosti na klopi NK Olimpija, o kateri je bilo v zadnjem času veliko govora, govoril pa tudi o neučinkovitosti ekipe, o statusu Mustafe Nukića, o poškodbi Matevža Vidovška in seveda o prihajajočem derbiju z Mariborom, na katerem si lahko že zagotovi naslov prvaka.

Albert Riera, trener z naskokom najboljše ekipe v ligi, je ob drugem gostovanju v Spodnji Šiški na klopi Olimpije še drugič zapored izgubil, a tokrat, za razliko do tekme izpred petih mesecev, z igro svoje ekipe ni bil nezadovoljen.

Toda precej bolj kot poraz, njegov šele šesti v 37 tekmah na klopi Olimpije, s katero je v igri za obe domači lovoriki, navijače Ljubljančanov v teh dneh zanima, kakšna je njegova trenerska prihodnost in predvsem vprašanje, ali bo v Stožicah ostal. V zadnjih tednih so namreč zaokrožile informacije, da bo skorajda zagotovo odšel.

Prvič, odkar so se pojavile, je Španec spregovoril tudi o tem, nekaj besed pa namenil tudi prihajajočemu nedeljskemu derbiju z Mariborom pred domačimi navijači, na katerem si lahko Olimpija že zagotovi naslov.

“Še bolje je, da moramo po porazu proti Bravu na derbiju zmagati. Ne bomo kalkulirali. Ta teden bomo na treningih še bolj garali, da bi prišli do zmage in osrečili naše navijače,” obljublja Španec.

Albert Riera
V Spodnji Šiški je na dveh tekmah dvakrat izgubil. FOTO: Aleš Fevžer.

Potem ko ste oktobra lani tukaj doživeli debakel, izgubili ste z 1:6, ste praznih rok v Spodnji Šiški ostali tudi tokrat.

Nogomet je igra, v kateri so najpomembnejši goli. Če ga ne dosežeš, izgubiš oziroma vsaj ne zmagaš. V prvem polčasu smo imeli vse pod svojim nadzorom, imeli smo priložnosti za gol, a jih nismo izkoristili. Če ne zabiješ gola, potem nasprotniku daš vitamin.

V drugem polčasu so bili nogometaši Brava precej drugače razpoloženi, saj so si verjetno rekli, da, čeprav je nasprotnik boljši, imajo možnosti. Potem smo jih oživeli. To je to. To je povzetek tekme. Zelo enostavno. Nogomet se igra za gole. Imeli smo težave z realizacijo.

Je bila energija v ekipi prava?
To ni bila težava, čeprav me je bilo kar malce strah, saj igranja ob tako zgodnjem terminu nismo vajeni, zato smo dan pred tekmo trenirali ob 15. uri. Bravo je tega bolj vajen. To smo v primerjavi s prvo tekmo spremenili. Ampak v ekipi ni manjkalo želje, energije in agresije. V prvem polčasu smo igrali dobro.

Drugi polčas je bil drugačen. Eden od razlogov je morda tudi to, da smo na tekmo prišli po 120 minutah igre v pokalu. Treba pa je povedati nekaj besed tudi o nasprotniku. Ne želim govoriti samo o naših napakah, ampak tudi o tem, da je Bravo v drugem delu igre igral res dobro. Kot sem rekel, dali smo mu vitamin.

Potem so domači dosegli gol po naši napaki, nad katero se ne pritožujem. Takšnih napak ne bom nikoli obsojal. Takšne napake so dovoljene. Precej drugače pa je s tem, če kdo ne počne tega, kar smo se dogovorili.

Gol Luke Štora za zmago Brava:

Olimpija v zadnjem času težko zabija gole. Izvzemši pokalno tekmo proti drugoligašu Nafti, je na zadnjih osmih tekmah dosegla le šest golov, na niti eni več kot enega.
Če ne morete zadevati na treningih, potem je nemogoče, da boste zadevali na tekmah, sem igralcem rekel že včeraj. Veliko delamo na zaključkih. To potrebujemo. Imamo kontrolo igre, ampak, kot sem že dejal, v nogometu so glavni goli. Pri tem imamo deficit.

Ne bi rekel, da zgolj zaradi napadalcev. Pomembni so tudi drugi. Vidite, kako pomemba sta za nas Svit Sešlar in Mario Kvesić … Potrebujemo tudi njihovo pomoč. Ne samo napadalce. Je pa res tudi to, da od napadalcev potrebujemo več golov.

Ni pa to tragičen poraz.

Ne, seveda ne. Pred nami je nova tekma. Do zdaj se nam še ni zgodilo, da bi dvakrat v nizu izgubili. Po tej logiki smo po porazu bližje zmagi, kot če bi bilo nasprotno. Ker smo izgubili, sem prepričan, da bodo fantje še bolj motivirani in lačni za naslednjo tekmo.

Naslednja tekma je derbi v Stožicah, na katerem lahko že postanete prvaki.
Tako je in še bolje je, da zdaj za naslov potrebujemo tri točke. Zdaj moramo, če želimo postati prvaki pred številnimi svojimi navijači, zmagati, ne pa samo čakati na nasprotnika. Na nas je, da to izkoristimo. Verjamem, da bomo zdaj še bolj motivirani. Ne želim, da razočaramo navijače. Fantom sem rekel, da bomo ta teden trenirali še več, še bolj bomo motivirani. Imeli bomo več energije. Moja odgovornost je, da to naredim.

Se bojite, da na derbiju ne boste mogli računati na vratarja Matevža Vidovška?

Bilo je grdo, ampak upam, da bo z njim okej. Nisva se še videla. Odšel je v bolnišnico. Ni bilo videti najbolje, je pa hodil. Zdaj bo tri dni počival, potem pa bomo videli. Če bo obstajal le en odstotek tveganja, zagotovo ne bo igral. Najpomembnejše je zdravje.

Poškodba Matevža Vidovška:

Koliko navijačev na derbiju pričakujete?

Upam, da bo stadion poln. Da jih bo največ, kot jih bo lahko. Upamo na podporo in na to, da bomo navijače razveselili. Da bodo uživali.

Ko smo že pri užitkih. Pri Olimpiji v teh dneh uživate?
Ko zmagujemo, uživam še bolj, ampak moja naloga od prvega dne je enaka. Ko sem prišel, nisem obljubil, da bomo osvajali točke in lovorike, ampak sem rekel, da bo zame najbolj pomembno, če bodo igralci napredovali. Tudi sam sem kot igralec od trenerja najprej pričakoval, da bom zaradi njega postal boljši igralec.

Želim, da smo vsak dan boljši. Nikoli ne moreš biti perfekten, vedno se da izboljševati. Igral sem 20 let, pa, ko sem šel v pokoj, nisem znal vsega. Zame je najbolj pomembno, da igralci ob meni napredujejo. To je zadoščenje, ki ga imam. Dokler bom to čutil, bom tukaj. Ko bom začutil, da jim ne morem več pomagati, bom odšel.

To sprašujemo, ker se je v zadnjih tednih govorilo, da po koncu sezone odhajate. Boste res odšli?
Trenutno se osredotočam predvsem na to, da postanemo prvaki. Ne borimo se samo za eno, ampak za dve lovoriki. Zdaj me zanima samo to. Za druge stvari bo še dovolj časa. Sem človek, ki drži besedo, enkrat pa sem že rekel, da bom, dokler sem vesel, tukaj. Do kdaj? Ne vem. Če sem vesel, ne bom šel. Za zdaj sem vesel in bom ostal tukaj.

Ko ste prišli, je bilo drugače, zdaj pa vas navijači Olimpije obožujejo. Kako gledate na to?
Ko zmaguješ, te imajo radi. Ko izgubljaš, pa moraš oditi. V nogometu je tako. Je pa res, da njihovo podporo cenim. Kot cenim tudi to, kako so mi stali ob strani, ko mi je umrl oče. Seveda navijače potrebujemo, ampak ne toliko jaz kot nogometaši. Vedno govorim, da so igralci tisti, ki morajo čutiti podporo in to, da ljudje stojijo za nami.

Jaz sem ob avt črti oziroma na klopi in sem te podpore seveda vesel, ampak še bolj pomembno je, da v podpori uživajo igralci. Do konca. Sezona je sijajna. Vidim, da igralci napredujejo. Rad bi pa, da bi bilo gledalcev več, ampak to ni v mojih rokah. Lahko nadzorujem le ekipo in nič drugega. To je to.

Med navijači je zelo priljubljen tudi Mustafa Nukić, ki pa v zadnjem času praktično ne igra. V zadnjih osmih prvenstvenih tekmah je zbral le nekaj več kot 20 minut igre. Kaj se dogaja z njim?
Imam 20 igralcev. Izbiram druge. V igro dajem nogometaše, za katere menim, da mi bodo prinesli zmago. Preprosto je.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje