Velika sprememba v Kopru. Morda jo bodo reševali na sodišču.

Nogomet 27. Jul. 202113:56 > 23:09
Delite:

Predsednik FC Kopra Ante Guberac je sporočil, da je upravni odbor z mesta športnega direktorja razrešil Boška Županovića. Lahko se zgodi, da bodo morali to kadrovsko odločitev na Bonifiki reševati na sodišču. Na njegovo mesto želijo Koprčani pripeljati Oliverja Bogatinova, ki bi v klubu opravljal tudi funkcijo poslovnega direktorja.

Boško Županović, hrvaški poslovnež z dolgoletnim stažem v poslovnem in nogometnem svetu, je na Bonifiko prišel leta 2016, ko je odkupil dolg do nekdanjega predsednika Kopra Milana Mandarića.

Vsega leto pozneje Koper po šestem mestu v prvoligaški konkurenci ni dobil licence za nastopanje v prvi ligi in se preselil med četrtoligaše, od koder se je s prejšnjo sezono ekspresno vrnil med prvoligaše.

Lani je bil nekaj časa celo na vrhu prvenstvene lestvice, potem pa zdrsnil skorajda povsem na dno in se pred izpadom rešil šele v dodatnih kvalifikacijah.

V teh je bila zelo trd oreh novomeška Krka, prav pri njej pa so Koprčani našli novega trenerja, s katerim so krenili v sezono 2021/22. Zoran Zeljković je bil tudi prisoten na današnji novinarski konferenci, a tokrat ni bil v središču pozornosti.

Novica dneva je bila velika kadrovska sprememba v pisarnah Kopra in odslovitev športnega direktorja Županovića, ki je v klub prišel v času predsednika Valterja Valenčiča.

“Ta je pogodbe podpisoval, kot da bi šel v trgovino po čebulo,” je bil zgovoren prvi mož Kopra Ante Guberac in dejal, da so se v upravnem odboru kluba, v katerem ob njem sedijo še Miran Softić, Peter Bolčič, Igor Cek in Franci Matoz, za takšno spremembo odločili predvsem zato, ker si želijo precej bolj transparentnega poslovanja.

“Tukaj so se podpisovale pogodbe s čudnimi aneksi, ki jih ne razume nihče,” je povedal Guberac in dodal, da bo Županović še en mesec, kolikor traja njegov odpovedni rok, opravljal svojo funkcijo, kar pomeni, da ga bomo na klopi Kopra ob trenerju Zeljkoviću verjetno videli tudi v soboto, ko Koprčani gostujejo v Celju.

Potem morda Županović, v času katerega se je v petih letih v Kopru zvrstilo prek sto prihodov in odhodov nogometašev, ostane v klubu, a zagotovo v drugi funkciji.

Županovićeva zadnja podpisana pogodba je takšna, da se je z lanskoletnim povratkom v prvo ligo avtomatično podaljšala za dve leti. Če se v tem času Koper uvrsti v Evropo, zdajšnja sezona je druga in zadnja priložnost, naj bi se avtomatično podaljšala za pet let, a predsednik Kopra trdi, da do tega ne bo prišlo.

“V zdajšnji funkciji Županović svojega dela v klubu zagotovo ne bo nadaljeval. Če naše odločitve ne bo sprejel, bomo šli na sodišče. Naša pravna služba je pregledala vso dokumentacijo. Naša odločitev je pravno vzdržna,” pravi Guberac, ki je ob tem razkril, da si na Županovićevo mesto želi pripeljati Oliverja Bogatinova.

Z donedavnim športnim direktorjem Maribora, ki se je v slovenski ligi izkazal tudi kot trener Aluminija, se Guberac dogovarja že nekaj časa, vidi pa ga tudi v funkciji poslovnega direktorja. Dogovora z njim še ni sklenil, a upa, da se bo to zgodilo kmalu.

“Želim si, da bi podpisal že prihodnji teden in bi skupaj krenili na novo pot,” je povedal Guberac na novinarski konferenci.

Predsednik Kopra se je razgovoril o veliki kadrovski spremembi.

O čem vse je predsednik FC Kopra še govoril?

O najnovejši kadrovski odločitvi:

“Ko sem pred dvema letoma in pol prišel nazaj v klub, je bil Županović športni direktor z dolgoletno pogodbo, ki je bila vezana še na druge stvari, nepovezane s športnim delom.

To smo morali končati, zato je bilo logično, da se je upravni odbor odločil za takšno potezo in s športnim direktorjem prekinil pogodbo. Ima enomesečni odpovedni rok.

Usedli se bomo in ugotovili, ali obstaja možnost sodelovanja v kakšni drugi obliki. Upam, da se ne bomo vlekli po sodiščih. Če do tega pride, bomo stvari dokazovali tam.

Dobro vemo, da klub potrebuje tudi poslovnega direktorja, tako da razmišljamo o tem, da bi imeli za športnega in poslovnega direktorja eno osebo. Naša prva želja je Oliver Bogatinov. Z njim smo se že pogovarjali. Upam, da bomo do začetka avgusta našli skupen jezik. Naša želja je, da bi s prvim avgustom že začel z delom pri Kopru.

V vsakem primeru Bogatinov prihaja v klub, če se bomo z njim dogovorili. Ima tudi to izobrazbo, kot športni direktor pa bi imel veliko časa za druge stvari. Športni direktor svojega dela ne opravlja osem ur na dan. To ni podjetje, v katerem bi se moral ubadati s 300 računi dnevno. Nimamo poslovnega direktorja, ga pa potrebujemo.”

O razlogih za prekinitev pogodbe z Županovićem:

“Mi moramo gledati na klub, ki je nad vsemi nami. Zato si želim, da bo čisto za vsak evro jasno, kje in zakaj je bil potrošen. Od kje je prišel, na kak način. To je bil edini način, da ugotovimo dejansko stanje. Normalno je, da se usedemo za mizo. Da skušamo najti skupen jezik mimo sodišča. Če ne, bomo zadeve reševali tam. Jaz teh pogodb nisem podpisoval.”

Jutri boste lahko na SportKlubu prebrali tudi pogovor z Antejem Gubercem o športnem delu FC Kopra in intervju s trenerjem Zoranom Zeljkovićem.

O sporni pogodbi in aneksih:

“Obstaja pogodba z Županovićem kot športnim direktorjem kluba, v kateri je spet vezano poslovanje na obdobje iz prisilne poravnave. V njej je zapisano, kakšna je odškodnina v primeru prekinitve pogodbe pred štirimi leti, potem pred dvema, kaj sledi v primeru uvrstitve v prvo ligo, avtomatično petletno podaljšanje v primeru uvrstitve v Evropo …

Pogodba je polna takšnih in drugačnih aneksov, kar je zame malo čudno. Jaz teh pogodb nisem podpisoval. Klub ne more biti nikogaršnji talec. Niti mene, niti koga drugega. Če so zadeve čiste, potem naj pokažejo, kaj so dali in kaj ne. V klubu mu z veseljem izplačamo, kar je dal, a morajo biti zadeve čiste, vidne, ne pa aneks na aneks.

V upravnem odboru imamo pravnika Francija Matoza in Igorja Ceka, najeli smo tudi dodatno pravno službo iz Ljubljane. Tukaj ne gre za maščevanje, razčiščevanje, ampak za to, da enkrat končno uredimo klub. Da se bo vedelo, kaj se dogaja. Z vsakim, ki ima pogodbo z nami. Poudarjam pa, da te odločitve nisem sprejel samo jaz, ampak jo je sprejel upravni odbor, ki je ocenil, da pogodbe, ki jih ima v rokah Županović, niso dovolj trdne, da se jih ne bi dalo spodbijati na sodišču.

Čisti računi so pomembni tudi za investitorje. Pred časom, ko smo se dogovarjali za sodelovanje z nemškimi investitorji, je bilo morda za to, da ni prišlo do dogovora, ključno prav to, da ni bilo jasne slike. To je razumljivo. Vsak, ki želi poslovati, hoče čisto sliko.”

O finančni sliki FC Kopra:

“Stanje je dobro. Plače za julij bodo prišle ta teden. Redno plačujemo, v tem prestopnem roku pa smo prvič po letu 2012 za okrepitve nekaj denarja tudi odšteli. V Koper niso prihajali zgolj nogometaši brez odškodnine, potrošili smo 200 tisoč evrov. Začeli smo resen projekt, za katerega pa bomo potrebovali še nekaj časa. Mislim, da gremo v pravo smer.”

Komentari

Vaš komentar