Ante Guberac: Zlatko je za Koper trenutno še prevelik

Nogomet 17. Feb 20227:00 > 7:485 komentarjev
Ante Guberac med pogovorom za Sportklub. FOTO: Uroš Skaza.

Ante Guberac je v intervjuju za Sportklub spregovoril o odkritem vabilu Zlatku Zahoviću v Koper, s katerim je ob gostovanju v oddaji Pod prečko v slovenskem nogometnem prostoru zbudil veliko pozornosti. "Zlatko je trenutno za Koper še prevelik, a verjamemo, da bo v prihodnosti drugače," je o tem povedal predsednik trenutno prvouvrščenega slovenskega nogometnega prvoligaša, s katerim ima v prihodnosti visoke cilje.

Ko se je zdajšnji predsednik Kopra konec leta 2018 vrnil v klub, v katerem je pred tem s prekinitvami deloval od leta 1997 do 2015, je bil ta tretjeligaš. Potem se je s prejšnjo sezono vrnil v prvo ligo in bil nekaj časa v njej hit. Bil je celo vodilni prvoligaš, toda pozneje z vrha telebnil skoraj na dno. Pred izpadom v drugo ligo se je reševal v dodatnih kvalifikacijah.

Izpadu nazaj med drugoligaše se je izognil, zdaj pa je spet vodilni prvoligaš. Z novo sezono se je torej prva polovica zgodbe ponovila. V Kopru so prepričani, da se druga ne bo. Iz napak so se naučili, zato so na čelu s predsednikom zdaj veliko previdnejši.

“Ostajamo pri začrtanih ciljih. Želimo stabilizirati ekipo, poleti opraviti še eno selekcijo, potem pa od tam iti naprej,” se je Ante Guberac napovedim o lovu na naslov izognil tudi tokrat in dodal, da bo od poletja povsem drugače. Takrat bo Koper naskakoval Evropo. Pa ne samo to. Želi si tudi evropske jeseni.

Če bo tako, lahko na ta vlak skoči tudi Zlatko Zahović, s katerim je prvi mož koprskega nogometa odkrito koketiral ob zadnjem gostovanju v nogometni oddaji Pod prečko na Sportklubu in obudil govorice, o katerih se je že govorilo. Da bo najuspešnejši športni direktor v zgodovini slovenskega nogometa, ki je v Maribor prinesel dve ligi prvakov in tri lige Europa, prišel na Bonifiko.

O tem smo predsednika trenutno vodilnega slovenskega prvoligaša seveda povprašali, z njim pa se pogovarjali tudi o ponudbah za najboljšega strelca lige Maksa Barišića in o tem, zakaj je v Kopru ostal. Pa tudi o trenerju Zoranu Zeljkoviću in še o marsičem.

Ante Guberac. FOTO: Uroš Skaza.

V oddaji Pod prečko ste Zlatka Zahovića odkrito povabili v klub. Kako resni ste bili?
Za doseganje dobrih rezultatov potrebuješ vrhunske rezultate. Mi smo bili pred tremi leti amaterski klub, a s hitrimi koraki korakamo naprej. Delamo vse na tem, da vseskozi napredujemo. Če se nam bodo sestavile nekatere stvari, je jasno, da se bomo krepili tudi na strokovni ravni. Če bomo prišli do dovolj dobrih rezultatov, bi mogoče postali zanimivi tudi zanj.

Vsi vemo, kdo je Zlatko. V teh prostorih je, kar se tiče nogometa, brez konkurence številka ena. Ima ogromno izkušenj, naredil je sijajne rezultate. Prepričan sem, da Zlatka še ne zadovoljujemo. Trenutno je za nas še prevelik. Če bomo prišli na višjo raven, bi bilo morda drugače. V Kopru je dobrodošel. Ne rečem, da bo prišel zdaj, a bomo videli, kaj bo pozneje.

Ali so zdajšnji rezultati slučajni ali ne. Za zdaj še nihče ne verjame v Koper. Moramo postaviti dobre temelje, poskrbeti za pozitivno zgodbo in se potem okrepiti še na strokovnem področju. Iti korak naprej. Vsak dober strokovnjak je vedno dobrodošel. V vsakem klubu je dosti dela za vse ljudi. Če govorim o Zlatku, pa je tako ali tako škoda besed.

Kaj Koper potrebuje, da bo prišel na to raven, o kateri govorite?
Mora biti vseskozi v vrhu. Med prvimi tremi. To je izhodišče, potem pa je treba stvari nadgraditi. Pred nami je obdobje, ki bo pokazalo, ali smo na pravi poti ali ne. Ali je to zgodba, ki jo pričakujemo. Kot sem rekel, junija bomo potegnili črto in od te črte korakali naprej.

Videli bomo, koliko smo naredili in kaj še potrebujemo, da bomo tam, kjer hočemo biti. Da bomo klub, ki bo iz leta v leto sposoben delati dobre rezultate. To pomeni uvrstitev v Evropo. Trenutno so Olimpija, Maribor, Mura in Celje daleč pred nami. Delamo pa vse, da bomo kmalu tudi mi tam. Da bomo igrali evropske tekme.

O kakšnih evropskih tekmah govorimo? Kako visoko ciljate?

Seveda vsi sanjajo o ligi prvakov, a jaz sem realen. Zelo zadovoljen bi bil tudi s konferenčno ligo, ki prinaša kar nekaj denarja. Ne samo od nagrad, tudi od prodaj igralcev, ki sledijo. To tekmovanje je precej dostopno, prinaša pa veliko. Mura je lani v Evropi dosegala sijajne rezultate. Vsi vemo, kaj ji je to prineslo.

FOTO: Uroš Skaza.

Se obetajo tudi investicije v stadion, ki bi bile za evropske tekme takšne ravni potrebne?
Imamo vrhunske pogoje. Najboljše ne samo v Sloveniji, ampak tudi v širši okolici. Trenutna kapaciteta stadiona zadostuje za domače tekme. Če pa bo Koper res postal stalnica v Evropi, potem bo treba stvari izboljšati. Takrat bo na potezi občina, stadion je v njeni lasti. Če bomo res dosegali rezultate, o katerih sem govoril, potem sem prepričan, da nam bodo občinske oblasti prišle nasproti in z investicijo omogočile, da bi Koper gostil evropske tekme.

Se politika vmešava v klub? Vemo, da je v preteklosti pomembno vlogo igral nekdanji župan Kopra Boris Popović.
On s klubom nima več nič. Tudi občina se v delo kluba ne vmešava. Od občine dobimo denar, ki nam pripada glede na razpise za mlajše selekcije, druge pomoči pa s tega naslova nimamo. Zadovoljni smo, ker se nihče ne vmešava v delo kluba. Tega niti ne pričakujemo. Najbolj pomembno je, da je klub neodvisen in ga vodijo ljudje, ki so vpeti v njegovo delovanje.

Koper ima milijon in pol evrov letnega proračuna. Ga je težko pokriti?

Da, okrog milijon in pol, morda milijon štiristo, morda pa milijon osemsto, bomo videli. Imamo samo enega sponzorja, Luko Koper, vse preostalo pa financiram jaz skupaj s partnerji. Proračun je tak, kot mora biti. Smo dokaz, da se tudi z malo denarja da narediti marsikaj, če je pravilno porazdeljen.

Ko danes pogledamo lestvico, lahko ugotovimo, da smo prvi. Pa čeprav se proračuni, ki jih imajo v Mariboru, Olimpiji ali Celju, ne moremo primerjati. Ni vse v denarju. Ogromno je odvisnega od vzdušja v garderobi, v klubu. Odnosov med fanti. Oni so tisti, ki prinašajo rezultate. Če na igrišču niso pravi, ti ne pomagajo nobeni milijoni.

Proračun Koper, tako kot preostali slovenski klubi, v veliki meri polni s prodajami igralcev. Maks Barišić, ki je vaš najbolj vreden prodajni eksponat, je kljub govoricam o odhodu ostal v klubu.
Ponudb je bilo ogromno, a glede na to, da je izstopal celotno jesen, smo skupaj z njim ocenili, da niso bile dovolj dobre. Da bi si zaslužil več. Zato smo se odločili, da bomo raje počakali na boljše čase. Prepričan sem, da bo nadaljeval v istem ritmu in se skozi dobre igre prebil tudi do reprezentance. Potem bo prestop lažje izpeljati. Razočaran sem, da ga do zdaj v reprezentanci ni bilo. Kot najboljši igralec lige bi si to zaslužil. To je spodbuda za ves slovenski nogomet.

Na uho nam je prišla informacija, da naj bi ga bili pripravljeni pustiti za pol milijona evrov.
Da, za pol milijona smo ga bili pripravljeni prodati, čeprav je vreden več. Toda glede na to, da prihaja v zrela leta in je tudi njegova želja, da bi mu uspel še en prestop v tujino, smo ga bili pripravljeni pustiti tudi za pol milijona evrov. Čez dve leti bo že v letih, ko bo težje prestopil v tujino.

Maks Barišić je z 11 goli prvi strelec in s 5 asistencami drugi asistent lige.

V nekaterih državah zimskega prestopnega roka še ni konec. Se lahko zgodi, da še odide?

Možnosti so, a minimalne. S tem se ne obremenjujemo. Maks je z glavo v Kopru. To se je videlo tudi na tekmi v Celju, kjer je ogromno pripomogel, da smo prišli do zmage. Ne glede na to, da je imel v pripravljalnem obdobju težave tako s poškodbo kot z okužbo s koronavirusom, je v Celju pristavil svoj delež.

Ste konkretne ponudbe dobili tudi za katerega od preostalih nogometašev Kopra?
Da, nekaj jih je bilo. Za Žana Žužka, Lamina Colleyja … Resno ponudbo imamo tudi za Kaheema Parrisa. Bomo videli. Me pa ponudbe ne presenečajo. Fantje so jeseni pokazali, da si jih zaslužijo. Če bodo še naprej igrali tako dobro, bo poleti ponudb še veliko več.

Ste zadovoljni z delom Oliverja Bogatinova, ki ima v klubu dvojno vlogo? Bo tudi v prihodnosti tako športni kot poslovni direktor?

Situacija se lahko jutri spremeni. Vsi vemo, da je odličen trener, kolikor ga poznam, ga to delo še zanima, ampak za zdaj je tukaj in je dodana vrednost. Zaupam mu. Bomo videli. Vedno govorim, da dobrih delavcev nikoli ni preveč. Vedno je prostora za vse, če delamo za iste cilje in imamo iste interese.

Glede Boška Županovića, prejšnjega direktorja, s katerim ste se znašli na sodišču, je kaj novega?
Tožba je prišla, na njo smo odgovorili. Naši pravniki menijo, da je vse na naši strani. Da so bile pogodbe fiktivne in nenormalne za klub, ki je bil takrat v četrti ligi in je igral v amaterskem tekmovanju.

S prvo tekmo v letošnjem letu ste opravili z odliko. V Celju ste zmagali z 2:1. Z začetkom ste verjetno zadovoljni?

Seveda. Ko zmaguješ, si vedno zadovoljen. Porazi na drugi strani prinašajo dobro voljo. Toda ne glede na vse ostajamo pri ciljih, ki smo si jih zastavili. Želimo stabilizirati ekipo, končati sezono brez stresov, poleti opraviti še eno selekcijo in potem od junija dalje iti naprej. Pričakujem, da bo Koper takrat zrel za najvišja mesta, Evropo.

Zoran Zeljković je na klop Kopra poleti prišel iz drugoligaške Krke.

Spregovoriva par besed še o vašem trenerju. Zoran Zeljković je močno opozoril nase. Se bojite, da bi ga izgubili?
Za zdaj ni bilo nobenih ponudb, pa tudi z njegove strani nisem dobil občutka, da bi želel kaj več, morda boljšo pogodbo. Je edini trener do zdaj, ki ob pogovorih za delo ni niti enkrat omenil plače. Ni imel nobenih pogojev razen tega, da dobi priložnost v prvoligaškem klubu. Dobil jo je in jo maksimalno dobro izkoristil. Upravičil je vsa pričakovanja. Dela izredno dobro, je odličen trener. Ima talent za še veliko višjo raven, kot je zdajšnja. Tudi v tujini. Prepričan sem, da bo prišel še daleč.

Bi Koper v primeru njegovega odhoda kaj zaslužil?
Ima pogodbo za dve leti, v njej je tudi odpovedni rok. Pri trenerjih ni odškodnin, to je stvar dogovora. Če bo še naprej delal tako dobro, kot dela, bo zagotovo prišla kakšna ponudba. Tudi on si zagotovo želi še višje. Dela maksimalno dobro. Je velik trenerski talent. Vesel sem zanj, je velik delavec in pošten. Verjamem, da bo na koncu za to tudi nagrajen in poplačan.

Če bi dobil ponudbo, ki bi bila zanj zanimiva, mu seveda ne bi zaprli vrat. Vedno govorim, da lahko v Kopru nogometaši in trenerji dobro živijo, ne bodo pa tukaj zaslužili milijonov. Koper je lepa odskočna deska za korak naprej. Tako za nogometaše kot trenerje. Za odhod nekam, kjer lahko dobijo tudi milijone in si zagotovijo eksistenco.

Za konec še – navijači. Ste z obiskom Bonifike zadovoljni? So lahko navijači veter v jedra Kopra v drugem delu sezone?
Predvsem sem zadovoljen zaradi tega, ker sem začutil, da so nam navijači postali pripadni. To sem začutil že junija na tekmi z Muro, potem se je to stopnjevalo iz tekme v tekmo. Odvisno bo predvsem od rezultatov in dobrih iger. To je glavno merilo. Ko zmaguješ in igraš dobro, ljudje prihajajo. Samo z dobrimi rezultati se bo obisk dvigoval. V nasprotnem primeru bomo izgubili tudi to, kar imamo zdaj.

Komentari

Vaš komentar