Ante Guberac: Od poletja naprej bo v Kopru vse drugače

Nogomet 6. Jan. 202220:00 > 20:314 komentarji
Delite:
Ante Guberac je vedno brez dlake na jeziku. Tudi tokrat je bilo tako.

Ante Guberac, predsednik trenutno drugouvrščenega nogometnega prvoligaša iz Kopra, je v prvem javnem nastopu v letu 2022 spet govoril brez dlake na jeziku. Najprej na novinarski konferenci, potem še v pogovoru za Sportklub. Selektorju Matjažu Keku očita ignorantski odnos do njegovega kluba, pravi, da je v pravdanju z nekdanjim športnim direktorjem Boškom Županovićem pripravljen iti do konca, spregovoril pa je tudi o morebitnem prihodu Zlatka Dedića. Ob tem je napovedal, da bo na Bonifiki od poletja naprej vse drugače. Zakaj?

“Pritiska v drugem delu sezone ne bo. Naš cilj je predvsem ta, da v naslednjih dveh letih stabiliziramo ekipo, ki bo v naslednjih letih spet to, kar vsi od nas pričakujejo, da bo. Stalnica v Evropi. Tudi če nam letos to ne uspe, ne bo nobene drame, nobenih sprememb. Z naslednjo sezono pa se bo vse spremenilo. Od junija letos naprej bo Evropa pogoj številka ena za vse, ki so v klubu,” je bil na novinarski konferenci ob začetku priprav na novo sezono zelo jasen Ante Guberac.

Koprčani, ki so po prvem delu prvenstvene sezone na drugem mestu in polfinalisti pokala, so se sicer zbrali v torek.

Letošnji Koper je povsem drugačen od lanskega

Alfa in omega edinega obalnega slovenskega nogometnega prvoligaša je prepričan, da je Koper danes povsem drugačna ekipa, kot je bila pred letom dni.

Spomnimo, Koprčani so bili v prejšnji sezoni nekaj časa celo vodilni prvoligaš, potem pa se pred izpadom v drugo ligo reševali v dodatnih kvalifikacijah.

V tej sezoni so bili na prvem mestu vse od 4. do 19. prvenstvenega kroga, ko jih je na vrhu prehitel Maribor.

“Med lanskim in letošnjim Koprom je velika razlika. V prejšnji sezoni smo imeli počasno, zdaj pa imamo hitro, agresivno ekipo. Lanskega padca si ne znam razložiti. To, kar se je zgodilo nam, se redko zgodi komerkoli v Evropi. To je bilo nemogoče,” je ob druženju s presenetljivo velikim številom novinarjev še povedal predsednik Kopra.

Na Bonifiki bodo kmalu predstavili nove okrepitve

Ta je za zdaj v zimskem prestopnem roku v svoje vrste zvabil krilnega napadalca Luko Šušnjaro in izgubil branilca Darka Ilieskega. Guberac napoveduje še vsaj dva odhoda in nekaj prihodov.

“Prestopni rok traja do 15. februarja. Iščemo še enega ofenzivnega nogometaša, delamo pa tudi na tem, da v klub pripeljemo še enega branilca, morda pa tudi enega ali dva vezista. Enega bolj defenzivno in drugega ofenzivno naravnanega. Imena bodo znana v nekaj dneh,” napoveduje Guberac, ki dopušča možnost, da klub zapusti tudi najboljši strelec ekipe in lige Maks Barišić.

Maks Barišič je z 11 goli najboljši strelec slovenskega prvenstva.

“Zanj je nekaj zanimanja, a še nič konkretnega. Če se kaj zgodi in bo ponudba zadovoljila vse strani, mu ne bomo delali težav. Tudi drugim ne. Seveda jim bomo pomagali, če bodo dobili priložnost, da poskrbijo zase in za svoje družine. Fantom sem rekel, da v Kopru lahko lepo živijo, milijonov pa tukaj seveda ne bodo dobili,” pravi uspešni primorski poslovnež, ki je glavni finančni podpornik kluba z Bonifike.

Ob Barišiću je mislil tudi na branilca Žana Žužka, ki se je v prvem delu sezone zelo izkazal.

Ni prav, da se v reprezentanci tako obnašajo do Kopra

Ko je govoril o njima, ni mogel niti mimo selektorja Matjaža Keka in tega, da z njegovega naslova v zadnji polovici ni bilo nobenih vabil za nogometaše Kopra.

“To, da Maksa ni opazil nihče v reprezentanci, je zame nezaslišano. Nisem še videl, da kje v svetu najboljši igralec in strelec lige ne bi dobil niti vabila za čakalno listo, kaj šele kaj več. To ni prav, da se v reprezentanci tako obnašajo do Kopra. Podobno velja za Žužka. Govorim o igralcih, ki sta dala skozi vse reprezentančne selekcije. Bomo raje tiho in delali naprej. Upam, da bodo imeli nekoč tudi naši igralci podobne možnosti kot tisti iz Maribora in Olimpije,” je jasno sporočilo selektorju članske reprezentance poslal Guberac.

Zaradi Boška Županovića je pripravljen iti tudi v peto ligo

Seveda niti tokrat ni šlo mimo vprašanj o Bošku Županoviću, nekdanjem športnem direktorju Kopra, ki je prah dvigoval pred meseci. S klubom se je znašel celo na sodišču.

“Vztrajamo pri svojem. Kot sem dejal že večkrat, Kopra ne bo nihče izsiljeval. Poglejmo, koliko denarja je Županović oziroma njegovo podjetje nakazal na bančni račun Kopra. Karkoli je nakazal, mu takoj izplačamo. Naj pride s papirji. Jaz sem dal, nisem dal, komu sem dal, pod mizo, nad mizo … Tega jaz ne vem. Mene ni bilo tukaj. Tega ne bomo plačali. Pa tudi, če pristanemo v peti ligi. V Kopru tako ne bomo več delali,” je bil oster Guberac.

Nad Varom je navdušen

Precej bolj vedrega tona je bil, ko so besede nanesle na VAR. Ta se bo v drugem delu sezone pojavljal na vseh petih tekmah vsakega prvoligaškega kroga in nič več zgolj na dveh, kot je bilo v prvem delu.

“VAR je najboljša stvar. Če bi ga imeli lani, bi se verjetno borili za Evropo. To vam garantiram. Najbolj srečen sem, da je prišel VAR. Tudi če nam kaj vzamejo, naj nam vzamejo. Samo, da je VAR. To je najboljša in najbolj pravilna stvar. Sodnik se mora odločiti v sekundi. Jaz razumem, da naredi napako. Zdaj to lahko preverimo. Nekateri pravijo, da to ni nogomet, ampak je. VAR je pošten,” je nad novo tehnologijo, ki je s sezono 2021/22 vstopila v slovenski nogomet, navdušen Guberac, ki smo ga po koncu uradnega dela novinarske konference povabili tudi pred Sportklubov mikrofon. Kaj nam je povedal?

Predsednik napoveduje, da se bo v Kopru s sezono 2022/23 vse spremenilo.

Pred vami je nadaljevanje sezone, za vami pa praznični dnevi. Ste se spočili?
Niti ne, saj sem imel vseskozi opravka z mojim podjetjem, ob tem pa sem seveda z enim očesom spremljal tudi, kaj se dogaja pri Kopru. Predvsem, kar se tiče kadrovanja. Imamo športnega direktorja Oliverja Bogatinova, ki dobro opravlja svoje delo, tako da glede tega ni bilo počitnic.

Vsakega igralca, ki ga imaš v mislih, moraš pozorno spremljati, da ni napak. Na trgu se ponuja ogromno nogometašev, zato se je treba pazljivo odločiti. Tako kot vedno upam, da bomo vlekli prave poteze. Da bomo pripeljali igralce, ki bodo dodana vrednost, in bomo boljši.

Kakšna je razlika med zdajšnjim in prejšnjim športnim direktorjem, Oliverjem Bogatinovim in Boškom Županovićem?
Oliver se veliko več ukvarja z igralci, jih spremlja, pregleduje statistike, a po drugi strani ne hodi v garderobo. Ne vem, če je kdaj že sploh bil. Ne vmešava se v delo trenerja, počne druge nogometne stvari. Ukvarja se z odhodi, prihodi, podaljšanji pogodb, skavtira … Preostalo prepušča trenerju.

Boško je bil drugačen. Dva dni pred tekmo je imel z igralci enourne sestanke. Preden so šli na igrišče, so morali poslušati njegove motivacijske govore. Oliver po drugi strani med tekmo ne sedi niti na klopi. Razlika je kot med nebom in zemljo. Boško je imel svoje, Oliver pa ima svoje metode dela.

Z Županovićem si glede zapletov ob njegovem odhodu iz kluba še niste segli v roke?
Zadeva je zdaj na sodiščih. O tem ne mislim več govoriti, tega ne bom več komentiral. Kakor se bo odločilo sodišče, tako bo.

Boško Županović na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. FOTO: Uroš Kokol.

Lahko navijači Kopra v zimskem prestopnem roku pričakujejo kakšen bombastičen prihod?
Gledam predvsem na to, da bodo igralci, ki bodo prišli, dodana vrednost. Če se pojavi možnost za kako močno ime, smo pripravljeni. Potem bomo naredili vse, da tega nogometaša pripeljemo k sebi. Nikoli se ne bomo otepali velikih imen.

Se lahko zgodi tudi to, da se v Koper, podobno kot pred leti Miran Pavlin, Milan Osterc, Amir Karić in še kdo, preseli kdo od nekdanjih uveljavljenih reprezentantov?
Trenutno na žalost ni takih igralcev, ki bi jih ponujal trg. Če se bo kdo pojavil, ga bomo rade volje vzeli. Ampak trenutno imajo vsi takšni pogodbe. V tem prestopnem roku bo kaj takega težko, poleti pa je možno vse. Sploh, če se bomo uvrstili v Evropo.

Zlatko Dedić je že nekaj časa brez pogodbe. Ste morda pomislili nanj?
Z Zlatkom sva se na to temo pogovarjala pred nekaj meseci, potem nisva bila več v stikih. Vsi vemo, kaj je Zlatko naredil za slovenski nogomet in kaj je dal reprezentanci, takega nogometaša bi se razveselil vsak, ampak konkretno se o njegovem prihodu nismo pogovarjali. Nikoli pa ne reci nikoli.

Pa odhodi? Kakšna je cena Maksa Barišića?
Težko govorim o številkah, ampak okvirno ceno zanj imamo. Ne bi pa o tem govoril v medijih. Ljudje, ki skrbijo za to, že vedo, kakšna je številka, ki jo pričakujemo. Ponudb zanj je kar nekaj, ampak nobene konkretne. Se pa pogovarjamo.

Na novinarski konferenci ste bili glede njega in tega, da ga kljub odličnim igram niti enkrat ni bilo na selektorjevem seznamu, zelo ostri. Res mislite, da je to zarota Nogometne zveze Slovenije proti Kopru?
Upam, da je to samo naključje in se ne dogaja zanalašč. Mislim, da si je fant res zaslužil. Sploh glede na to, kdo vse je v reprezentanci igral, o imenih ne bi govoril. Je najbolje ocenjen igralec in strelec lige. Je nogometaš, ki dela razliko, in je v najboljših letih. Prepričan sem, da si je selektorjevo vabilo zaslužil.

Ivica Guberac je za Koper odigral več kot 250 tekem in je njegov kapetan.

Kaj bo z vašim sinom Ivico Gubercem, ki je naznanil, da po koncu sezone končuje kariero in v Kopru ne bo več nogometaš?
Počasi končuje, da. Upam, da bo zdrav in bo v nadaljevanju sezone lahko pomagal ekipi do dobrih rezultatov. Verjetno bo potem poleti počasi prevzel drugačno vlogo. V prvi fazi bo verjetno pomočnik Bogatinova, od katerega se lahko marsičesa nauči. Oliver je bil vrhunski nogometaš, potem se je dokazal tudi kot trener. V njem bo imel Ivica najboljšega možnega mentorja.

Negotova je usoda Mitje Vilerja. Po nenadnem koncu kariere je bilo govora o tem, da se bo priključil klubski službi za odnose z javnostjo, a se to do zdaj ni zgodilo.
Končal je kariero, na koncu tako, kot smo si želeli, da bi. Brez drame in grdih besed. Počasi bo prevzel vlogo človeka za odnose z javnostjo, o tem se pogovarjamo. Počasi se bo priključil klubu. Za zdaj smo po tem, kar se je zgodilo, stvari še malo pustili stati. Zdaj bomo obnovili pogovore. Upam, da bo v prihodnje z nami čim več sodeloval in počasi prevzel svojo vlogo.

Z odzivom navijačev ste zadovoljni? Po povprečnem obisku je Koper za Mariborom in Muro po prvem delu sezone na tretjem mestu v ligi.
Zelo sem zadovoljen. Iz tekme v tekmo je na tribunah več ljudi. Najbolj me veseli, da z glavne tribune ni več slišati nezadovoljstva in žaljivk. Glavna tribuna daje podporo ekipi in navija, tudi ko rezultat ni dober. Tako v Kopru ni bilo že dolgo časa. Navijači živijo s fanti, jih podpirajo. Vesel sem, da so gledalci sprejeli to ekipo. To me najbolj veseli.

Kako pa koprsko nogometno zgodbo spremlja primorsko gospodarstvo?
Koper je specifična zgodba. Razen Luke Koper primorsko gospodarstvo za naš nogometni klub nikoli ni imelo podpore. Sam tega niti ne pričakujem. Za zdaj klub dobro peljemo naprej z mojo pomočjo. Plače so redne, smo finančno stabilni. Dokler je moje podjetje stabilno, je stabilen tudi klub.

Dejali ste, da igralcev in strokovnega štaba s konkretnimi cilji v tej sezoni ne boste obremenjevali, kako pa je z načrti Kopra za prihodnost? O čem sanjate?
O tem, da se bo klub v najpozneje v dveh letih skupaj z akademijo in člansko ekipo stabiliziral do te mere, da se bo lahko počasi financiral sam. Na tem delamo, to gradimo. Prepričan sem, da nam bo uspelo.

Komentari

Vaš komentar