Psihično niso v najboljšem stanju, a to je razumljivo

Nogomet 25. Jan 202316:00
Oliver Bogatinov. Foto: Uroš Skaza

Nogometaši Radomelj bodo v spomladanski del Prve lige Telemach krenili kot predzadnja ekipa prvenstva. Po decemberskem odhodu trenerja Nermina Bašića je breme reševanja prvoligaša pred izpadom v drugo ligo padlo na pleča Oliverja Bogatinova. "Res je, da to ni najboljše izhodišče, a po drugi strani komaj čakam, da vidim, kako se bodo igralci odzvali, ko bo šlo zares," je pred nadaljevanjem tekmovanja optimističen 44-letnik.

Položaj Radomelj po jesenskem delu prvenstva močno spominja na tistega, v katerem se je klub nahajal že lanskega januarja. Mlinarji so v 20. krogih Prve lige Telemach vpisali le dve zmagi in osvojili vsega 13 točk, kar jih na prvenstveni razpredelnici uvršča na deveto mesto, le točko pred zadnjeuvrščeno Gorico in z enakim točkovnim izkupičkom kot Goričani. A če so rumeno-črni v zaključku spomladanskega dela minule sezone pod vodstvom trenerja Nermina Bašića zablesteli v polnem sijaju, se rešili pred izpadom in se prebili vse do šestega mesta, se ponovitev zgodbe letos zdi precej manj verjetna.

Karizmatični bosanski trener se je namreč po seriji tekem brez dosežene zmage decembra poslovil, klub pa zaradi spremembe pravilnika Evropske nogometne zveze (Uefa) letos ne more računati niti na izdatno pomoč Hajduka, s katerim je pred letom sklenil dolgoročno sodelovanje in je Radomljanom posodil večje število nogometašev.

Nermin Bašić se je decembra poslovil od Radomelj. Foto: Uroš Skaza

“Na papirju smo v podobnem položaju kot lani, a neprimerljiv je način reševanja. Lanskega januarja se je namreč ekipi pridružilo pet ali šest novih igralcev, medtem ko letos rešitve iščemo predvsem znotraj obstoječega kadra. Zaradi tega je situacija neprimerljiva z lansko,” ocenjuje naslednik Bašića na klopi Radomljanov Oliver Bogatinov.

Radomlje so ga prepričale z vero v uspeh in jasno vizijo

Štiriinštiridesetletnik je vlogo glavnega trenerja prvoligaša zasedel v zadnjih dneh lanskega leta in se znašel v nehvaležni vlogi reševanja Radomelj pred izpadom v drugo ligo. Njegova odločitev za vrnitev med trenerje je sicer številne presenetila, še toliko bolj, ker je v zadnjih letih deloval v klubskih pisarnah. Slabo leto dni je bil namreč naslednik Zlatka Zahovića pri NK Maribor, v zadnjih dveh sezonah pa je bdel nad kadrovsko politiko pri obalnem prvoligašu iz Kopra.

“Radomlje so me prepričale s svojo vero v uspeh in jasno vizijo ter organizacijo,” svojo odločitev za vrnitev ob rob nogometnih zelenic in prihod k Radomljam za Sportklub pojasni Bogatinov, ki je nemudoma po prihodu zavihal rokave in pričel snovati načrt, kako ekipo rešiti pred uresničitvijo najbolj črnega scenarija.

Oliver Bogatinov
Radomljane bo v drugem delu sezone vodil Oliver Bogatinov. Foto: Aleš Fevžer

Moštvo je sicer s pripravami na nadaljevanje sezone pričelo 6. januarja, za razliko od večine tekmecev pa jih namerava v celoti opraviti doma. “Zaenkrat vse poteka po načrtih. Večinoma smo doma, a nas sneg ne omejuje. Nikamor se ne bomo odpravljali, saj se prvenstvo že kmalu prične in tudi prijateljske tekme so že določene,” pojasni Bogatinov, za katerim je skupaj z njegovimi igralci tudi že lepo število pripravljalnih tekme.

“Pomerili smo se proti Kopru (2:3), Gorici ( 4:2), Triglavu (1:0), Hajduku (1:3), igrali smo tudi danes (Grosuplje, op. p.) in nato znova v soboto. Tudi prihodnji teden imamo na sporedu še dva obračuna. Zakaj toliko tekem? Fantov je 25, torej za dve ekipi. Če želiš vsakemu ponuditi priložnost, je prav, da mu nameniš tudi določeno minutažo. Če odigraš dve tekmi, to pravzaprav za vsakega igralca pomeni ena, kar pa vsaj po mojem mišljenju ni veliko,” hiti razlagati Bogatinov.

Primerljivost z lansko sezono ni možna

Če mlinarji ta čas nimajo težav z dogovarjanjem pripravljalnih obračunov, pa to ne velja za iskanje okrepitev. Za zdaj namreč tako seznam prihodov kot odhodov ostaja prazen. “Zaenkrat smo glede prihodov v pogovorih, a fantje, ki so tu, kažejo veliko motivacijo in željo po izpolnitvi našega cilja, ki je obstanek v ligi. Tudi kar se tiče odhodov, do mene ni prišla nobena informacija, da je kdo na izhodnih vratih,” trdi Bogatinov in doda, da tudi morebitnega prihoda nogometašev iz Splita ne gre pričakovati.

“Imamo tri igralce Hajduka in to je to. Vem, da je sodelovanje s Splitčani dolgoročno kot tudi, da je bilo sklenjeno, ko Uefa še ni sprejela omejitev glede števila posojenih igralcev. Zdaj jih lahko iz enega kluba pripeljemo največ tri, pred tem si jih lahko imel mnogo več. Tudi zato primerljivost z lansko sezono ni možna, saj je Hajduk tedaj Radomljam močno pomagal, da se je ekipa okrepila,” je prepričan Bogatinov, pri katerem pa zaradi tega ni zaznati večje nejevolje.

FOTO: Aleš Fevžer.

“Celotna zgodba Radomelj me zelo motivira. Fantje so izredno motivirani in lačni uspeha, zato je užitek biti z njimi na treningu. Je pa res, da ekipa psihično ni v najboljšem stanju. A to je razumljivo, glede na to, da kar 17 tekem zapored ni zmagala. Res je, da to ni najboljše izhodišče, a po drugi strani komaj čakam, da vidim, kako se bodo igralci odzvali, ko bo šlo zares. Če sodim po prijateljskih tekmah, je odziv ekipe zelo pozitiven,” je optimističen sogovornik.

In kakšne Radomlje lahko pričakujemo spomladi? Kot zagotavlja nogometni strateg, precej spremenjene v v primerjavi z jesenskim delom prvenstva. “Naša igra bo zagotovo drugačna. Šestinštirideset prejetih zadetkov je za moj okus absolutno preveč. Osredotočenost bo zato v prvi vrsti predvsem na tem, da v nadaljevanju zmanjšamo število prejetih golov. Če nam to uspe, bo izhodišče za grajenje napadalnega nogometa precej lažje. Na kakšen način bomo to dosegli, bomo še videli, a v prvi vrsti je zmanjšanje števila prejetih zadetkov primarni cilj,” še pripomni Bogatinov.

Komentari

Vaš komentar