Damir Skomina česa takega že dolgo ni videl (VIDEO)

Nogomet 4. Apr 202312:45 1 komentar

Sodniški strokovnjak oddaje Pod prečko Damir Skomina se je v 23. epizodi druge sezone oddaje Pod prečko dotaknil številnih dvomljivih situacij. Nekdanji mednarodni sodnik je imel veliko dela in tako kot vedno opozoril tudi na napake.

Najprej so se dotaknili situacije na tekmi med Celjem in Radomljami. Vratar grofov Matko Obradović po slabšem sprejemu žoge posreduje z drsečim startom. Tin Hrvoje prvi pride do žoge, a jo potisne v vratarja Obradovića, ki v nadaljevanju akcije z neprevidnim startom odbije žogo in grdo podre napadalca Radomelj. Gosta v oddaji Ante Šimundža in Tonči Žlogar sta bila na nasprotnih bregovih. Za nekdanjega trenerja Maribora in Mure je to čisti kazenski udarec, za Žlogarja ne. Kaj je povedal Skomina?

“Glede na to, da je napadalec prvi prišel do žoge, se sam bolj nagibam k enajstmetrovki, a situacija tukaj ni črno bela. O tem dogodku se pogovarjamo že pet minut, tudi VAR se tukaj ni mogel oglasiti. O sodniški napaki ne moremo govoriti, saj se je moral odločiti v trenutku. Gre za zelo težko situacijo, mnenja so tukaj deljena. Gre pa za brezobziren start, branilec v tem primeru vratar, ne sme iti na žogo ne glede na vse, treba je zaščiti igralce in nogometno igro.”

Morebiten prekršek Matka Obradovića nad Tinom Hrvojem:

Zmotila ga je pasivnost sodnika

Druga situacija se je zgodila v Novi Gorici. Sprva se zdi, da Alen Krajnc zelo teatralno pade, nato pa se v počasnem posnetku lepo vidu, da ga je branilec Maribor udaril po nogo.

“Po mojem mnenju tukaj govorimo o čistem prekršku. Napadalec se lepo zagradi, branilec pa ne kontrolira svojega gibanja in ga na suho brcne. Tukaj me je zmotila pasivnost sodnika, ki moral biti v tej situaciji bolj aktiven, zato ne čudi, da ga je vse skupaj presenetilo. Gre za mladega sodnika, moral bi biti bolj lačen in bolj aktiven. Zdaj, ko je VAR je vse skupaj lažje, a prej smo skoraj 150 let živeli brez te tehnologije,” je sodnika Martina Matošo malce okaral Skomina.

Prekršek Svena Šoštariča Karića nad Alenom Krajncem:

Prehiter vstop v kazenski prostor ob enajstmetrovki: Ob strelu napadalca Maribora Marka Tolića so še pred strelom v kazenski prostor utekli številni nogometaši. Bi se moral strel ponoviti? “Sodniki se morajo držati pravil, po drugi strani pa je treba biti človeški. Moteče je, ker se enkrat sodniki odločajo tako, drugič drugače.”

Igranje z roko pri zadetku Olimpije?

Vodilna Olimpija je Tabor premagala z 1:0. Anes Krdžalić je zadetek dosegel tudi s pomočjo roke, to je po tekmi tudi priznal, sodniki kljub temu zadetek niso razveljavili.

“Navodila VAR so tukaj povsem jasna. Morajo imeti dokaz, da je šlo za igranje z roko. Ne vem, kakšne kamere in zorne kote so imeli pri VAR. Pri posnetku deluje, da nogometaš Olimpije igral z roko, bi morali biti tukaj posnetki bolj kakovosti, saj gre res za kratko razdaljo med glavo in roko,” je povedal Skomina in dodal, da pri napadalcu ni pomembno, če ima ob doseganju zadetku roko ob telesu ali ne. Vedno gre v tem primeru za kršitev. Zadetek Olimpije ne bi smel biti priznan.

Šimundža bi dosodil enajstmetrovko

Na tekmi med Olimpijo in Taborom so pod drobnogled vzeli tudi posredovanje vratarja Matevž Vidovška, ki ob zbijanju žogo z roko “zahakla” tudi Jakoslava Stankovića.  “Zame ni to enajstmetrovka,” je bil mnenja Žlogar, medtem ko se je Šimundža dotaknil roke vratarja Olimpije. “Zame je to enajstmetrovka. Ne vem, zakaj ga lovi za glavo. To me resnično zmoti. Lahko bi izbil žogo, a videti je, da lahko igralca za glavo.”

Kaj je rekel Skomina? “Sodniki imajo jasna navodila. V kolikor gre pri izbijanju žoge za brezobziren start, se dosodi kazenski udarec. Menim, da gre v tem primeru za to. Sodnik je videl čisto izbito žogo in pustil igro. Tukaj imaš dve resnici, VAR pa se v tej situaciji ne more oglasiti. Sodnik bi, če bi to dosodil, izpadel smešen. Pravila bi morala biti bolj natančna, a je težko, saj se vsaka situacija razlikuje od druge.”

Posredovanje vratarja Olimpije. Prekršek ali ne?

Skomina zgrožen nad startom Vuka

Za konec je bil na meniju tudi rdeč karton Slobodana Vuka, ki je s podplatom pohodil Mihaela Klepača tako po levi kot desni nogi. Skomino je zmotilo to, da sodnik ni pokazal neposredni rdeči karton in je za to odločitev potreboval opomnik VAR.

“Bilo je nedopustno, da je moral tukaj posredovati VAR. Ta situacija je tako jasna in očitna… Moraš biti pripravljen in tudi razumeti, kaj se dogaja. Vuka ne poznam kot takega igralca. Česa takega že dolgo nisem videl. Zdi se, kot da ga želi poškodovati igralca in ne le ustaviti. Lahko bi ga le spotaknil …”

Skomina je sicer Davida Šmajca pohvalil, da je po prekršku stopil vmes in preprečil pretep, saj po takem startu igralci težko ostanejo hladni. V oddaji je prisotne zmotilo tudi nošenje nogometnih nogavic Klepača, saj jih je imel nižje, kot je običajno.

Grd prekršek Slobodana Vuka:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje