Nova smučarska zmeda

Foto: Aleš Fevžer

Smučarska sezona je končana, globusi so podeljeni, načrti priprav na novo zimo v izdelavi. Nato pa … Koledar svetovnega pokala za sezono 2023/24 še ni obelodanjen in kot vse kaže, še nekaj časa ne bo. Kje se bo začela sezona? Kaj bo s Kranjsko Goro? Kaj bo z Mariborom? Kdaj bo zaključek?

Čez natančno en mesec se bo v Dubrovniku na tehničnih odborih sestalo vodstvo smučarskega svetovnega pokala. Pričakovati je, da bo takrat uradno predstavljen tudi tekmovalni koledar za sezono 2023/24. Potrjen bo po vsej verjetnosti šele na spletnem kongresu ob koncu maja, nikakršno presenečenje pa ne bo, če bodo določena vprašanja odprta vse do jesenske konference ob koncu septembra v Zürichu.

Tako je bilo tudi lani, kar je precejšen odklon od dolgoletne prakse, ko je bil koledar znan skoraj leto prej, ob tem pa so bili vselej na voljo tudi že osnutki za nadaljnje tri sezone. Velika negotovost ali kar zmeda dodobra vznemirja potencialna prizorišča tekem svetovnega pokala, saj gostovanje tekmovalne karavane vendarle s seboj nosi tudi prepotrebno vključevanje v kontekst sezonske zimsko-športne ponudbe.

Predsednik FIS, Johan Eliasch; FOTO: Guliverimage

Javna skrivnost je, da je škarje in platno odločno prevzel predsednik Mednarodne smučarske zveze Johan Eliasch, ki “ponuja” nova prizorišča, spreminja koncept trženja in razdeljevanja televizijskih pravic ter znova odpira vprašanja podobe posameznih disciplin. Krog (so)odločevalcev je zelo ozek. V zadnjih mesecih je v smučarskih kuloarjih zaokrožilo več idejnih koledarskih obrisov, ki pričajo o tem, da švedsko-britanski milijonar na čelu FIS še nima povsem jasne slike o podobi prihodnje sezone. Vseeno je na podlagi več virov že mogoče potegniti nekaj zaključkov.

Sezona se bo znova začela z dvojnim veleslalomskim programom na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, in sicer 29. in 30. oktobra. Vse kaže, da bo po lanski odpovedi novo priložnost dobil spektakularni smuk v dveh državah pod Matterhornom (moški – 11. in 12. 11., ženske – 18. in 19. 11.). Koledar bo vnovič vključeval severnoameriško turnejo, pri čemer naj bi moška karavana dvakrat potovala na drugo stran Atlantika. Evropske klasike ostajajo del železnega repertoarja, na mizi pa je nov predlog prevetritve ekipnih tekem. Postale naj bi ekipne kombinacijske tekme.

Kranjska Gora: znova z žensko in moško tekmo? Foto: Aleš Fevžer

Kar nekaj negotovosti je tudi okrog posamičnih prizorišč. Pod velikim vprašajem ali kar na usodnem prepihu se je znašel zagrebški slalom. Zdi se, da je sila malo možnosti za vrnitev Maribora, kjer so dekleta nazadnje nastopala leta 2019. Zato pa bi lahko Slovenija ženski tekmi znova gostila v Kranjski Gori. Dokaj stabilen status ima pokal Vitranc, čeprav se je pojavilo nekaj negotovosti okrog datumov. V Kranjski Gori upajo, da bodo svetovni pokal gostili 9. in 10. marca 2024, iz FIS pa prihajajo neuradni namigi za selitev v februarski termin.

Do objave koledarja bo v zraku ostala tudi podoba velikega finala svetovnega pokala. Dvomov o tem, da ga bo kot generalko pred svetovnim prvenstvom 2025 gostil Saalbach, praktično ni več. Se je pa porodila ideja o spremembi koncepta, po kateri bi doslej zgoščeni urnik enega tedna razbili na dva tekmovalna tedna, prvi za hitri in drugi za tehnični disciplini. Ali bo res tako, ostaja uganka. Kot še marsikaj.