Darko Čeferin ni našel nobene nepravilnosti

Nogomet 7. Dec 202110:16 > 10:42 5 komentarjev

Tudi v četrti oddaji Pod prečko ni manjkal sodniški kotiček, v katerem se je o spornih sodniških odločitvah pokramljalo z Darkom Čeferinom, referentom NZS za sodniške zadeve.

“Prekršek” Mitrovića nad Božićem:

Začelo se je z domnevnim prekrškom branilca Maribora Nemanje Mitrovića nad celjskim napadalcem Ivanom Božićem. Enajstmetrovka, da ali ne?

“Na posnetku deluje tako, kot da se Mitrović dotakne žoge in v tem primeru ni prekrška. Vprašanje je le to, ali se je dotaknil žogo ali ne. Vse, kaže na to, da se je, zato je sodnik pravilno dosodil,” pove Čeferin.

Prepovedan položaj Božića?

V studiu so ugotovili, da “prekršek” Mitrovića na koncu ne bi štel, če bi stranski sodnik dvignil zastavico in naznanil prepovedan položaj. Pa je res bil?

“Sodeč po tem posnetku ne moremo trditi ne eno ne drugo. Ne smemo gledali le nog, branilec je s telesom nagnjen naprej. Če bi VAR potegnil črte, bi se lahko z gotovostjo govorilo o tem, ali je bil prepovedan položaj ali ne, zdaj pa ne moremo,” razloži nekdanji mednarodni sodnik.

Prekršek Marandičija nad Voloderjem?

“Že na samem začetku vidimo, da branilec izgubi ravnotežje in pride do dotika z napadalcem. Nogomet je šport dotika. Morate pa vedeti, da ni vsak dotik prekršek. V posnetku se vidi, da branilec ni delal prekrška z nogo ali roko. Pride do dotika, a ne tak, da bi moral sodnik dosoditi prekršek. Še enkrat, ni vsak dotik prekršek,” poudarja Čeferin.

Padec Jakobsena v kazenskem prostoru Maribora

“Tudi to situacijo smo si natančno pogledati. Na posnetku, ki ga imamo tukaj na voljo, ne vidimo prekrška. Kontakt je bil, a premajhen za kazenski strel. Napadalci, ko začutijo dotik radi hitro padejo in pričakujejo prekršek v njihovo korist, a sodnik je bil blizu, dobro postavljen in je takoj odmahnil z roko,” spet pohvali sodnika Čeferin.

Roka obrambe Mitrovića?

Sledilo je še domnevno igraje z roko Mitrovića. “Roka branilca je povsem naravnem položaju, ob telesu, ne dela se večjega, širšega, ne gre za kršitev, zato igre z roko ni,” ne vidi nič spornega Čeferin.

Izključitev Jelića Balte?

Tudi tukaj je Čeferin prikimal. “Gre za brezobzirna prekrška. Nogometaš Aluminija je naredil prekršek za rumeni karton, Koprčan pa ga je nato udaril s komolcem v predel obraza, kar pomeni rumeni karton. Ker ga je imel že prej, je moral z igrišča.”

Zadetek Arsenala proti Man Utd

Pod prečko so pokomentiral tudi zadetek Arsenala proti Manchester Unitedu. Vratarja rdečih vragov Davida de Geo je pohodil soigralec Fred, Španec se je začel zvijati od bolečin, v nadaljevanju akcije pa so Topničarji zadeli prazno mrežo.

“Zadetek je bil pravilno priznan. Ni prišlo do nobene kršitve, zaradi katere bi moral sodnik prekiniti igro. Sodniki imajo nalogo, da se prekinejo igro šele po tem, ko gre žoga proti sredini in nato pristopi do soigralca, ki potrebuje pomoč. V nasprotnem primeru bi lahko to igralci začeli izkoriščati in bi se na tla vrgli vedno, ko bi prišlo do napete situacije pred njihovim golom,” razložil Čeferin.

Celotna 4. oddaja pod prečko:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje