Drzne napovedi nepričakovanega junaka Olimpije

Nogomet 20. Jul 202219:00 1 komentar
Matevž Vidovšek je spet zablestel.

Če bi morali izbirati junaka burnega uvoda nove sezone, bi ob dvakratnemu strelcu Goranu Miloviću navijači Olimpije verjetno s prstom pokazali na Matevža Vidovška. Mlademu Korošcu, ki je bil v Stožicah še pred kratkim odpisan, se je v zadnjih mesecih življenje obrnilo na glavo. "Gremo po dvojno krono," je po tem, ko je nekoliko nepričakovano postal številka ena, drzno napovedal vratar Olimpije.

Matevž Vidovšek je kot zelo mlad, s 16 leti, iz mladinskih vrst Dravograda odšel v Italijo, med mladince Atalante. V Italiji je bil tudi član Pescare in Reggine, potem pa leto in pol preživel na Cipru (Agia Napa), a med člani nikoli ni zaigral. Januarja 2021 je kot rezervni vratar prišel v Olimpijo, pri kateri priložnosti ni dočakal več kot eno leto.

Novo vodstvo Olimpije, ki je vztrajalo pri Ivanu Baniću, ga je že odpisalo in zdelo se je, da bo Stožice zapustil. Toda po nekaj katastrofalnih napakah, ki so bile za hrvaškega vratarja usodne, je prišlo do preobrata. Ostal je pri Olimpiji, v zadnjem krogu prejšnje sezone, pod vodstvom Roberta Prosinečkega, pa doživel prvoligaški debi.

Ko Olimpija poleti v svoje vrste ni uspela zvabiti kakšnega renomiranega vratarja, je ostal njena številka ena. Že na dramatičnih evropskih tekmah proti Differdangeu iz Luksemburga je Korošec, ki je pri 22 letih že očka in poročen, pustil dober vtis.

Ob prvenstvenem uvodu proti Muri in zmagi z 2:0 je bil nesporni junak tekme. Z nekaj spektakularnimi obrambami je zaklenil vrata in Ljubljančanom odprl vrata do pomembne zmage.

Zdaj želi v podobnem slogu nadaljevati in opozoriti nase. Če bo uspešen, bo lahko izposloval tudi boljšo pogodbo. S tisto, ki jo je podpisal konec maja, je namreč najslabše plačani nogometaš članske ekipe Olimpije.

Med pogovorom za SportKlub. FOTO: Uroš Skaza.

Kako ste zadovoljni z začetkom sezone?
Za zdaj je okej. Začeli smo dobro. Glede na to, kaj smo pokazali, smo lahko zadovoljni. Mislim, da lahko ta ekipa doseže marsikaj. Tudi v Evropi.

Ciljal sem tudi na vaše predstave. Začeli ste zelo dobro, na zadnji tekmi z Muro pa navdušili.
Jaz v vsakem trenutku, ko nosim opremo Olimpije, na treningih in tekmah, dajem vse od sebe. Mislim, da se to vidi tudi na igrišču. Tukaj sem, da branim. Za to sem plačan.

Še v zaključku prejšnje sezone ste bili na odstrelu, v klubu so se vas želeli znebiti. Potem ste podaljšali pogodbo, zdaj ste prvi vratar. Kaj se je dogajalo?
Verjetno sem ljudi v klubu prepričal. Iz treninga v trening sem dokazoval, da lahko branim. Da sem sposoben igrati v prvi ligi. Tudi na zadnji tekmi sem dokazal, da zmorem. V klubu so to očitno videli.

Letos ste podaljšali pogodbo, ki je precej nizka. Ste najslabše plačan član prve ekipe. Pričakujete, da boste, če boste nadaljevali v podobnem slogu, kmalu dobili boljšo pogodbo?

Bomo videli sproti. Najprej moram dobro braniti, dajati vse od sebe, ekipa pa mora zmagovati. Če bodo v klubu potem ponudili novo pogodbo, se bomo pogovarjali. Zdaj sem osredotočen le na branjenje in naslednje tekme.

Kako je pestro dogajanje v vrhu kluba, ki je v vojni z navijači, vplivalo na ekipo?
To, kar se dogaja v pisarnah, se nas ne tiče. Mi nismo v vojni z navijači. Ekipa je z njimi v odličnih odnosih in mislim, da bo tako tudi ostalo.

Ena od spektakularnih obramb na tekmi proti Muri.

Vodstvo Olimpije je prejšnji teden pozornost zbudilo tudi z zapleti glede potovanja z evropske tekme v Luksemburgu, od koder ste pripotovali manj kot 24 ur pred tekmo z Muro.
Tako se je pač zgodilo, igralci seveda s tem nismo imeli nič. Organizacija potovanj je v rokah drugih. Vedeli smo, da nas je pred tekmo z Muro marsikdo odpisal, a smo dali vse od sebe in pokazali, da lahko kadarkoli premagamo vsakega.

Kakšen je nov trener Albert Riera?
Super trener in človek. Dobro se razumeva. Ima veliko izkušenj iz bogate igralske kariere, ki jih prenaša na nogometaše. Z njim lahko naredimo marsikaj.

Čeprav je na dan prišlo, da ste kot otrok goreče navijali za Maribor, so vas navijači Olimpije sprejeli zelo dobro. Sploh po tekmi z Muro pozitivnih komentarjev ni manjkalo.
Navijači so me res toplo sprejeli. Verjetno zaradi prvih treh tekem, na katerih sem pustil dober vtis. Jaz jim lahko samo obljubim, da bom za Olimpijo vedno dal od sebe vse, kar lahko. Vseskozi bom stoodstoten. Njim in klubu bom dal vse.

Verjetno pa pri Olimpiji ne nameravate ostati za vedno. Kakšne načrte imate s kariero?
Najprej si želim tukaj osvojiti prvenstvo, potem pa oditi v tujino, ki je želja vsakega nogometaša. Ko bom na vrhuncu, bi najraje igral v italijanski serie ali pa angleški premier ligi. Bomo videli, ali se bo izšlo.

Enemu vašemu predhodniku med vratnicama Olimpije se je izšlo zelo dobro. Že desetletje igra na najvišji nogometni ravni na svetu. Govorim seveda o Janu Oblaku.
Da, on je, tako kot verjetno vsakemu, tudi moj vzor. Nanj moramo biti ponosni, saj kot Slovenec spada med najboljše na svetu. Je res kakovosten vratar, ki veliko zna. Ni kar tako že toliko časa med najboljšimi, za mnoge pa tudi najboljši vratar na svetu. Nad vsaj približno takšno kariero se seveda ne bi pritoževal.

Na čem morate še delati in kaj so vaši največji nogometni plusi?
Sem samozavesten, samozavest pridobivam iz tekme v tekmo. Več jih bom zbral, bolje bo. Rad bi tudi, da bi bil bolj miren. Mislim, da bom s tekmami in podporo, ki jo v klubu imam, to dobil.

Že kot najstnik ste iz Dravograda odšli v tujino. Se vam zdi, da ste odšli prehitro?
Ne, ne bi rekel tako. Ni mi žal, da sem tako mlad odšel v tujino. Tam sem se veliko naučil. Ne samo v nogometu, tudi v življenju. Naučil sem se, kako živeti samostojno, spoznal sem novo kulturo in jezik. Veliko sem pobral  tudi od tamkajšnjih igralcev in trenerjev. Zdaj skušam to znanje unovčiti.

Pri Atalanti ste bili, sicer v mladinskih vrstah, v času, ko sta bila tam Jasmin Kurtić in Josip Iličić, ki je v Bergamu še zdaj. Kako je bilo?
Oba sta v klubu uživala velik ugled, sploh Iličić, ki je tam velik zvezdnik. Do mene sta bila super. Ogromno sta mi pomagala. Vseskozi ste me spraševala, če kaj potrebujem. Me vozila na treninge. Če ne Jojo, pa Kurta. Od njiju sem se naučil veliko. Kako se obnašati, kako biti profesionalec, na kaj vse moraš paziti, da uspeš.

Stari ste komaj 22 let. Številnim vašim vrstnikom v tem življenjskem obdobju po glavi rojijo druge stvari, vi pa ste že poročeni in oče.
Z ženo sva hotela biti mlada starša. Ko sem se vrnil v Slovenijo in podpisal za Olimpijo, sva se odločila za tak korak, saj sva finančno stabilna, imava stanovanje. Otroke imam rad, zato sem si ga želel. Za otroka pa tako ali tako nikoli nisi pripravljen, po drugi strani pa ti odraščaš z njim. Družinsko življenje mi je več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje