Dvojno okronani kralj Albert maha v slovo, Olimpija našla naslednika

Nogomet 15. Maj 202318:30 5 komentarjev

V poletni kaos Olimpije je vstopil kot trenerski anonimnež z odmevno igralsko preteklostjo. Po manj kot letu dni Ljubljano zapušča kot nogometni genij, ki si je podredil slovenski nogomet in vzel vse, kar je lahko. Albert Riera z osvojeno dvojno krono maha v slovo NK Olimpija Ljubljana, vodstvo kluba pa bo le nekaj dni po zaključku sezone javnosti že predstavilo ime novega trenerja. Če ne bo velikega preobrata, bo Rierin naslednik Portugalec Joao Henriques.

Če želiš ostati trener Olimpije, nikar ne osvoji dvojne krone. Sliši se kot nekakšna zelo neposrečena šala, a v presenečenj vselej polni realnosti ljubljanskega prvoligaša poved drži kot pribita. Po Igorju Biščanu, ki je dvojno krono z zmaji osvojil v sezoni 2017/2018, se je po velikem zmagoslavju od Stožic poslovil še en nekdanji nogometaš Liverpoola Albert Riera.

“Ničesar ne skrivam. Sem mož beseda. Imam precej slabosti, a če sem kaj, sem mož beseda. Ko pravim, da nimam ponudbe na papirju, je to resnica. Če druga stran misli, da so možnosti za moje nadaljevanje kariere v Ljubljani 50-50, naj takoj povem, da so nične, ker nimam ponudbe, da ostanem. Stvar je preprosta, sam sem že povedal, da ne bom jezen, v kolikor me ne želijo več tukaj. Če želijo nekoga drugega, potem ni težav, takšen je pač nogomet. To enostavno moraš sprejeti. Ponavljam, Olimpijo sem čakal do zadnjega trenutka, a ponudbe za nadaljevanje sodelovanja nimam,” je v pogovoru za oddajo Pod prečko v Domžalah odkrito razmišljal Albert Riera.

Albert Riera za oddajo Pod prečko o svoji prihodnosti:

Dvomov ni več, Riera odhaja

Riera je danes postal tudi uradno najboljši trener v Sloveniji po izboru SPINS-a. Ob prejemu nagrade je potrdil to, o čemer se je v zadnjem obdobju vse več govorilo. “Žal nisem dobil nove ponudbe. Zato odhajam, ne bom se imel časa naučiti slovensko. Potrjujem, odhajam. Ekipa to ve, moje delo je opravljeno.”

Razlogi za razhod bodo kmalu pojasnjeni

Ko je španski strokovnjak pred nekaj tedni prvič javno razmišljal o svoji negotovi prihodnosti v Olimpiji, smo bili v slovenski nogometni javnosti prepričani, da bo z vodstvom kluba našel skupni jezik o tem, kako nadaljevati izjemno uspešno zgodbo v zmajevem gnezdu. A to se ni zgodilo niti pred finalom pokala proti Mariboru niti po njem, kot kaže pa napredka v pogajanjih ni bilo niti v zadnjih dneh, ko smo pričakovali, da bo trener z vodstvom kluba še enkrat sedel za mizo in našel način za nadaljevanje sodelovanja.

Če česa Rieri ne moremo očitati, je to iskrenost. Ta je bila v njegovih pogostih javnih nastopih včasih celo preveč izrazita in z njo je zbodel marsikaterega akterja v slovenskem nogometnem prostoru. Tako ne moremo drugače, kot da mu verjamemo. Očitno prave ponudbe Olimpije res ni bilo.

Albert Riera Prva liga Telemach RAdomlje -Olimpija
Kako bodo navijači (in nogometaši) sprejeli slovo v zmajevem gnezdu izjemno priljubljenega Alberta Riere?

Ko se sprašujemo o razlogih, zakaj predsednik kluba Adam Delius, direktor Igor Barišić in športni direktor Goran Boromisa niso podaljšali sodelovanja s trenerjem, ki je iz kaosa na začetku sezone ustvaril nezaustavljiv stroj uspehov, se lahko ustavimo zgolj pri ugibanjih. O odnosih, hierarhiji, finančnih pričakovanjih, kariernih ambicijah …

Zato bomo počakali na to, da zadeve sami osvetlita obe strani prepada, ki se je v zaključku sezone (znova) pojavil v vrstah državnih prvakov. Že v ponedeljek bo vodstvo kluba sklicalo novinarsko konferenco, na kateri se bo zagotovo pojasnilo, zakaj so se zadeve razpletle, kot so se. Vsaj z ene strani …

Olimpija prek sporočila za javnost zažugala Rieri

“Albert Riera je kot trener Olimpije pomembno prispeval k dvojnemu uspehu našega kluba. Deluje profesionalno in od njega pričakujemo, da bo prevzel odgovornost za rezultate vsake tekme, da bo ekipa zmagovala ter namesto rezultatov ne bo javno komentiral svojega pogodbenega statusa,” se glasi nedavno sporočilo za javnost NK Olimpija Ljubljana.

V nadaljevanju pojasnjujejo, da Albert Riera pod trenutnimi pogoji ni pripravljen nadaljevati sodelovanja in da bodo svojo resnico predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci. Več najdete tukaj.

Po Špancu bo vajeti prevzel Portugalec

Po tekmi s Celjem bo torej Olimpija obrnila nov list svoje v zadnjih letih zelo pisane zgodovine. Zelo verjetno pa bo že v naslednjem tednu tudi predstavila ime novega trenerja, ki bo zmaje popeljal v prihajajoče evropsko poletje. V skladu z našimi napovedmi naslednik Riere ne prihaja iz balkanskega nogometnega prostora. Če ne bo velikega zasuka, bo prvi mož stroke zmajev postal Portugalec Joao Henriques, ki se ga v kontekstu novega trenerja zmajev omenja že nekaj časa.

Foto: Profimedia

Dokler je bil Riera trdno v svojem stolčku, je bilo Henriquesovo ime bolj ali manj govorica. Ker pa Španec očitno zapušča Stožice, je realnost, po kateri bo 50-letnik novi trener Olimpije, vse bližje. Po naših informacijah pa do uradne potrditve vendarle še manjka tista najpomembnejša stvar – podpis pogodbe.

Kdo je Joao Henriques?

Joao Henriques je trener, ki je v svoji dosedanji karieri deloval izključno na Portugalskem, kjer je med drugim vodil Pacos Fereiro, Santo Claro in Vitorio Guimaraes. To sezono je začel na klopi Maritima, kjer pa se ni proslavil in moštvo zapustil že po enajstih tekmah, na katerih je le enkrat zmagal, trikrat remiziral in sedemkrat izgubil. Olimpija bo zanj očitno prvi klub, ki ga bo vodil izven portugalskih meja.

Foto: Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje