Razprodaje? Ne, vse bolj diši po evropski Olimpiji, ki ima novo okrepitev

Nogomet 13. Maj 20238:46 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Dominantnost ljubljanske Olimpije, ki si je z dvojno krono v tej sezoni podredila slovensko konkurenco, z minevanjem sezone vse bolj postavljamo v kontekst evropskega poletja. Zgodovina nas uči, da se je zmajem v tem pomembnem delu sezone praviloma vselej zataknilo, razloge pa gre iskati predvsem v vsakokratnem popolnem razpadu ekipe. A tokrat se zdi, da so temelji, na katerih bo Olimpija lovila odmeven evropski rezultat, vendarle precej bolj trdni, kot so bili v zadnjih letih. Dolgoročno uspešnost zeleno-beli načrtujejo tudi s pomembno okrepitvijo v strokovnem štabu.

Z lahkoto osvojenemu domačemu prvenstvu je Olimpija pred tednom dni s prestižno finalno zmago proti Mariboru dodala še pokalno lovoriko in s tem potrdila, da je v tej slovenski nogometni sezoni ekipa, ki ji ni para. Hkrati pa je s tem ljubljanski prvoligaš postal tudi vlečni konj slovenskega nogometa, na katerega bomo stavili v prihajajočem poletju. Evropa je namreč tista, ki nogometu vsake države nastavlja ogledalo. In če smo povsem pošteni, so nas zmaji v zadnjih letih v tem pogledu vselej razočarali.

Podatek, da je Olimpija od začetka ere Milana Mandarića osvojila sedem od možnih šestnajstih domačih lovorik, torej skoraj polovico, je bil zagotovo poezija za ušesa navijačev zeleno-belih. Dejstvo, da kljub temu zmajem v Evropi ni uspelo doseči praktično ničesar, je bila zanje vselej dobro odmerjena klofuta. Razlog za to lahko povlečemo na en sam skupni imenovalec – tektonske premike v kadru, ki so se vselej zgodili potem, ko je ljubljanski prvoligaš spisal uspešno domačo zgodbo. Bo tokrat drugače?

Prevrat, ki je spremenil tok (kratkoročne) zgodovine

Lansko evropsko poletje je bila ljubljanska Olimpija na eni od najnižjih točk svoje sodobne zgodovine. Tik pred začetkom sezone se je namreč v klubu zgodil velik prevrat, ki je odnesel Roberta Prosinečkega in Mladena Rudonjo, prinesel pa nogometnega genija Alberta Riero, ki pa je bil takrat Sloveniji bolj znan kot odpadnik elitnega nogometnega razreda in ki je v sila dvomljivih okoliščinah pri nas nekaj časa igral kot nogometaš Zavrča in Kopra.

Ta prevrat je hkrati oblast v klubu popolnoma predal v roke direktorja Igorja Barišića in športnega direktorja Gorana Boromise. Kader, ki sta ga sestavila do konca poletne nogometne tržnice, še zdaleč ni napovedoval takšnega vzpona zmajev, kot smo mu bili priča v zadnjih mesecih. A praktično vsak pred tem Sloveniji domala neznani novinec se je izkazal kot dobra okrepitev in je našel svoje mesto v mozaiku uspehov Olimpije.

In zdaj, ko ima ljubljanski prvoligaš šampionsko ekipo, očitno vodstvo kluba ne bo ponavljalo napak Milana Mandarića. Te napake nekdanjega alfe in omega zmajev je tako ali tako moralo novo vodstvo v zadnjih mesecih krpati z dodatnimi večmilijonskimi investicijami, ker so še donedavno klub majale tako močno, da so navijači Olimpije iz dneva v dan živeli v strahu, ali se ne bo trhla piramida uspehov na igrišču sesula pod težo kazni zaradi neplačanih dolgov preteklosti.

Navijaška skupina Green Dragons je bila še nedavno zelo nezadovoljna z delom vodstva kluba, a zdaj se odnosi hitro izboljšujejo.

Načrt za priprave bolj ali manj pripravljen

Če je imelo torej lansko poletje predznak negotovosti, so priprave na letošnje bolj ali manj že začrtane. Zasedba Olimpije so bo na treningih zbrala v začetku junija, kmalu sledi tudi selitev v Avstrijo, kjer bodo zmaji oddelali del priprav. Če ne bo velikega presenečenja, je že znan tudi tekmec Olimpije na generalki pred novo sezono. V nedeljo, 2. julija, v Stožice prihaja splitski Hajduk.

Poletne razprodaje skoraj zagotovo ne bo

Pred poletjem 2023 iz zmajevega gnezda namreč prihaja vse več znakov o tem, da se bo zasedba Olimpije v naslednjih tednih ne bo preveč spremenila. Zanimanja za izstopajoče posameznike, kot so Timi Max Elšnik, Matevž Vidovšek, Marcel Ratnik in Svit Sešlar sicer ne manjka, a ker imajo vsi z zmaji podpisane dolgoročne pogodbe, se vodstvu Olimpije z njihovo prodajo nikamor ne mudi.

Svit Sešlar je v ponedeljkovi oddaji Pod prečko celo odkrito priznal, da je trenutno bistveno več možnosti, da v zeleno-belem dresu odigra evropsko poletje, kot da se v naslednjih tednih preseli v tujino. Ni pa izključeno, da lahko v primeru nekaj milijonske odškodnine za katerega izmed prej naštetih nogometašev vendarle pričakujemo kakšen odhod iz zmajevega gnezda.

Sešlar v oddaji Pod prečko o svoji prihodnosti

Olimpija pa ima po drugi strani dva stebra ekipe, pri katerih nima časovnega luksuza dolgoročne pogodbe. Mario Kvesić in Đorđe Crnomarković bosta namreč že čez dober mesec dni prosta nogometaša, a viri blizu vodstva kluba zatrjujejo, da sta vse bliže sklenitvi novega dogovora z zmaji. Kot smo že poročali, se za nove pogodbe pogajajo tudi Agustin Doffo, David Sualehe in Pascal Estrada, medtem ko vodstvo kluba išče tudi način, s katerim bo Anes Krdžalić tudi v naslednji sezoni ostal član zmajev.

Bo šampionska zasedba Olimpije prinesla tudi evropsko jesen zmajev? FOTO: Aleš Fevžer

Koliko bo torej šampionska ekipa Olimpije v resnici razpadla? Po izteku pogodbe klub zapuščajo Aldair, Dino Špehar in Goran Milović. Za slednjega so zmaji našli interno zamenjavo, saj se članski ekipi pridružuje 18-letni osrednji branilec Marko Ristić, ki je bil v tej sezoni steber obrambe mladinske ekipe. Aldairja bo zamenjal že pred nekaj časa napovedani Raul Florucz, ki prihaja iz zagrebške Lokomotive. In to je bolj ali manj to. Razpada sistema oziroma velikih kadrovskih premikov torej ne gre pričakovati. Ni pa skrivnost, da zmaji na poletni tržnici iščejo predvsem novo “klasično devetko”.

Olimpija ima novo okrepitev

V teh dneh je strokovni štab Olimpije pozdravil novo ime. Klubu se je namreč po naših informacijah pridružil Nikola Vidović, strokovnjak za telesno pripravo, ki ima izjemno zanimiv življenjepis. V svoji karieri je namreč deloval v mladinskem pogonu Salzburga, pri Hamburgu je denimo sodeloval s Heung Min Sonom in Rafaelom van der Vaartom, pri japonskem Kobeju pa z Andresom Iniesto.

Po naših informacijah naj bi Vidović v klubu skrbel predvsem za ustrezen razvoj, kondicijsko pripravo in prehrano talentov mladinskega pogona Olimpije.

Nikola Vidovič, na fotografiji desno, je v svoji karieri sodeloval z nekaterimi velikimi imeni evropskega nogometa. Foto: Guliverimages

Albert Riera na karierni prelomnici

In zdaj še odgovor na najpomembnejše vprašanje. Kakšna bo prihodnost Alberta Riere? Da je ravno španski trener tisti, ki je v največji meri zaslužen za letošnjo izjemno sezono Olimpije, je neizpodbitno dejstvo. Da je njegovo nadaljnje delo v zmajevem gnezdu pod velikim vprašanjem pa prav tako.

Po naših informacijah so možnosti za to, da Riera ostane oziroma zapusti Olimpijo približno 50-50. Da je Španec bližje odhodu namigujejo zgodbice o tem, da je med kandidati za novega trenerja Konyasporja, Bordeauxa in celo “svojega” Galatasaraya, ki pa za zdaj nimajo realne osnove. Če bi že ostal v Olimpiji, pa si 41-letnik zaradi svojih uspehov seveda želi poštene povišice, ne le zase, ampak za celoten strokovni štab.

Albert Riera
Albert Riera. FOTO: Uroš Skaza.

To je torej točka, na kateri trenutno stojijo pogajanja med vodstvom kluba in Albertom Riero. Previdnost v pogajanjih Olimpiji nenazadnje narekujejo tudi nedavne izkušnje, saj se je aktualno vodstvo samo v zadnjem letu dni pošteno naplačalo odškodnin nekdanjim trenerjem, ki so se v bližnji ali malce manj bližnji preteklosti poslovili s trenerskega stolčka zmajev.

Po naših informacijah ima sicer Olimpija tudi načrt B. Če z Riero ne bi našli skupnega jezika, v ozadju že poteka selekcija kandidatov, ki bi bili primerni za vodenje državnih prvakov. Ti kandidati pa naj ne bi bili iz balkanskega nogometnega prostora, ampak bo zmaje tudi v prihodnosti vodil tujec s takšnim statusom, kot si ga želi v prihodnosti imeti Olimpija. Evropskim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje