Fant, ki je v Sloveniji čez noč postal svetovni hit

Prva liga 10. Nov 20217:00 > 8:49 komentarjev
Gedeon Guzina, avtor enega najbolj spektakularnih golov v zgodovini 1. SNL. FOTO: NK Radomlje

Gedeon Guzina, junak petkove tekme Prve lige Telemach med Radomljami in Celjem, se je po spektakularnem golu čez noč znašel v središču pozornosti. "Dobil sem milijon čestitk, telefon kar ne neha zvoniti," je po štirih prespanih nočeh od zadetka, ki je v hipu postal spletna senzacija, za SportKlub povedal 27-letni napadalec Radomelj.

“Takega gola ne dosežeš vsak dan. Seveda sem vesel, da mi je uspelo zadeti na tak spektakularen način. Nisem pa pričakoval, da bo moj gol naletel na tak odziv. V zadnjih dneh sem dobil milijon sporočil in klicev. Javili so se znani in neznani. Tudi številni soigralci iz mojih prejšnjih klubov, s katerimi se nisem slišal že dolgo časa. Telefon imam povsem zapolnjen,” je povedal Gedeon Guzina, ki mu je v 21. minuti petkove tekme proti Celju uspel eden najlepših golov v zgodovini slovenske nogometne lige.

Spektakularen gol Gedeona Guzine na petkovi tekmi v Domžalah:

Po predložku Gala Primca z desne strani je ob branilcih Celja žogo sprejel na prsi, s hrbtom obrnjen proti golu, potem pa s strelom prek z glave, s “škarjicami”, žogo poslal v vratarjev desni zgornji kot za vodstvo Radomelj z 1:0.

Šele ob ogledu posnetka je dojel, kaj mu je uspelo

“Ob predložku sem gledal žogo in videl, da je predaleč za strel z glavo, zato sem se odločil, da jo bom sprejel. Poletela je idealno, nad mojo glavo, zato sem se odločil, da poskusim s strelom nad glavo. Drugače, kot sem po žogi udaril, v tistem položaju nisem mogel. Izšlo se je sanjsko,” je povedal.

Trenutek za večnost – gol v 21. minuti petkove tekme proti Celju. FOTO: NK Radomlje

“Ko sem zagledal, da je žoga končala v golu, sem bil na tleh. Zadetek sem videl, obrnjen na glavo. Šele po ogledu posnetka sem videl, kaj natančno mi je uspelo. Sprva sem mislil, da sem bil bližje golu, potem pa sem ugotovil, da sem zadel praktično z roba kazenskega prostora,” je dejal 27-letni bosanski napadalec, ki smo ga ujeli na več kot 600 kilometrov dolgi poti v Slovenijo. Bil je namreč na obisku v domačem Višegradu.

Gol je odmeval tudi v tujini

“Vozim se iz Bosne in Hercegovine, kamor sem odšel takoj po tekmi. Dobili smo namreč nekaj prostih dni, ki sem jih izkoristil za obisk domačih. Že na poti tja so me klicali prijatelji in me spraševali, ali vem, kaj se dogaja. Da o mojem golu pišejo in govorijo vsi. Ko sem prišel domov, sem opazil, da se je gol kot požar razširil tudi po družabnih omrežjih. Seveda mi je lepo,” je nadaljeval Guzina, čigar gol je samo na SportKlubovem kanalu na Twitterju zbral več kot 180 tisoč ogledov, na preostalih kanalih pa še več. Delili so ga celo pri Bleacher Reportu, ameriškem velikanu športne medijske industrije.

“Da, to mi je pokazal že novinar takoj po tekmi. Bil sem presenečen, posnetek je res postal spletni hit. Tako je pač danes v dobi družbenih omrežij. Kaj naj rečem? Zabil sem gol življenja, to je jasno. Dvomim, da mi bo še kdaj uspelo kaj takega, čeprav si tega seveda želim, ampak tak gol se ne zgodi vsak dan. Mi je pa prinesel velik motiv, da v prihodnosti delam še bolje in se trudim za uspeh,” je še dejal napadalec Radomelj, ki si je zadetek seveda ogledal že večkrat.

“Seveda sem si ga ogledal že kar nekajkrat. Pogledam ga vsakič, preden zaspim. Verjetno bo tako še kar nekaj časa,” se je zasmejal in dodal, da so se gola iskreno razveselili tudi njegovi soigralci.

Radomlje so končno začele nabirati točke

“Zelo pomembno je, da smo na koncu zmagali. Seveda bi bil ta gol tudi sicer nekaj posebnega, a ker smo zmagali, je bilo vse skupaj še veliko slajše. V garderobi je bilo tekmi res veselo,” je povedal.

“Najbolj pomembno je, da smo zmagali in osvojili prepotrebne tri točke. Verjamem, da bomo v podobnem slogu nadaljevali tudi na naslednjih tekmah,” je še dejal napadalec Radomelj, ki so Celjane premagale s 3:2 in se z drugo prvenstveno zmago premaknile z zadnjega mesta na lestvici.

“Že nekaj časa ne igramo slabo, zdaj pa nam je končno steklo tudi rezultatsko. Veseli me, da je tako, to je potrditev dobrega dela. Zdaj nas čakajo še štiri tekme do zimskega premora, na katerih moramo dobre rezultate potrditi. Razpored je zahteven, a mislim, da smo zmožni osvojiti kar nekaj točk. Nimamo se česa bati, pomerimo se lahko z vsako ekipo v ligi,” je prepričan Guzina, ki je v Radomlje ob koncu poletnega prestopnega roka prišel s Hrvaške.

V Sloveniji se počuti odlično. FOTO: NK Radomlje

Prihod v Slovenijo je bil zadetek v polno

Nazadnje je igral za tamkajšnjega prvoligaša Istro iz Pulja, pred tem pa bil član številnih klubov iz Bosne in Hercegovine, Sarajeva, Mladosti iz Kakanja, Tekstilca

“Po izteku pogodbe z Istro nismo dosegli dogovora o podaljšanju, tako da sem bil nekaj časa brez kluba. Bil sem tudi poškodovan. Čakal sem, da se pripravim in najdem nov izziv. Imel sem nekaj ponudb iz Bosne, a sem si želel ostati v tujini. Potem je prišla ponudba Radomelj, ki me je prepričala,” je pojasnil.

“Zdaj lahko z veseljem ugotovim, da sem se odločil pravilno. V Radomljah se počutim odlično, tudi slovenska liga mi je zelo všeč. Vzdušje v klubu je zelo dobro. Zdaj, ko smo začeli dosegati dobre rezultate, še toliko bolj,” je dejal Guzina, ki je za Radomlje v prvenstvu do zdaj odigral osem tekem in dosegel tri gole.

V dresu mladosti iz Kakanja (levo). FOTO: Guliverimages.

Najprej obstanek med prvoligaši, potem pa …

“Upam, da jih bo v nadaljevanju sezone še več, predvsem pa je pomembno, da bomo izpolnili cilj in obstali v ligi. Verjamem, da nam bo uspelo. Pogodbo z Radomljami imam do konca sezone. Kaj bo potem, ne vem. S tem se ne obremenjujem. Želim si le igrati čim bolje in z ekipo dosegati dobre rezultate. Potem pa bomo videli, kaj in kako,” je poudaril avtor enega najlepših golov v 30 letih, kolikor obstaja prva slovenska nogometna liga.

“Zavedam se, da mi kaj takega verjetno ne bo uspelo nikoli več. Tak gol se zgodi enkrat v življenju, potrebuješ pa tudi nekaj sreče,” je za konec priznal, a je ob tem treba dodati, da je srečo treba tudi izzvati. On jo je in dosegel gol, ki ga bomo pomnili še dolgo, dolgo časa. Verjetno se ne bomo zmotili, če zapišemo, da bi bil na takšen gol ponosen tudi mojster doseganja spektakularnih zadetkov, legendarni švedski super zvezdnik Zlatan Ibrahimović.