Idila v Kidričevem. Na žalost brez Agüera.

Nogomet 2. Jun 202119:12 > 21:52
Od leve proti desni: kapetan, trener, predsednik, direktor in tiskovni predstavnik NK Aluminij. FOTO: SK.

Danes so v Kidričevem organizirali druženje z mediji, na katerem so glavni akterji kluba predstavili smernice delovanje v prihodnosti in potegnili črto pod prejšnjo sezono. Stanje v NK Aluminij je takšno, kot je bilo danes v Kidričevem vreme, zatrjujejo v klubu. Idilično.

“Delamo majhne in preudarne korake. Vemo, od kod izviramo in kaj moramo postoriti. Za nami je sezona, ki je bila izredno dinamična, okoliščine pa so bile nepredvidljive. Tako poslovno kot tekmovalno smo lahko z zaključeno sezono zelo zadovoljni,” je v že tako idiličnem zelenem športnem parku v Kidričevem, ki je bilo tokrat ob spomladanskem soncu in žvrgolenju ptičkov še nekoliko bolj idilično, povedal predsednik Kidričanov Marko Drobnič.

Idilično pa je, tako pravi prvi mož kluba, tudi stanje v klubu.

“Poslovno smo uspešno prebrodili okoliščine, v katerih smo se znašli. Uspešno smo šli čez težave z okužbami s koronavirusom, ki so zajele naš klub, in poskrbeli za vse, od najmlajših do igralcev članske ekipe in strokovnega štaba. Uspešno smo se soočili tudi s poslovnimi minusi, ki jih je epidemija prinesla, in skupaj z vsemi v klubu pihali v isti rog, znižali stroške,” je nadaljeval predsednik NK Aluminij.

Ponosen je, da Kidričani, njihov letni proračun znaša manj kot milijon evrov za celoten ustroj kluba, kljub temu, da za delovanje članske ekipe namenjajo najmanj denarja med vsemi prvoligaši, z njimi uspešno tekmujejo. Pred Aluminijem je šesta prvoligaška sezona v nizu.

“Smo zelo skrbni, kar pa ne pomeni, da nismo ambiciozni. Po zadnjih licenčnih podatkih smo glede na vložke v prvo ekipo na zadnjem, glede na poravnane obveznosti pa med najboljšimi tremi klubi v ligi. Leto zaključujemo z minimalnim pozitivnim izidom,” je ponosno povedal Drobnič, ki je nekaj besed namenil tudi prihodnosti.

Jutri si boste lahko na naši spletni strani prebrali tudi intervjuja s predsednikom in trenerjem NK Aluminij, Markom Drobničem in Oskarjem Drobnetom.

“Zadali smo si ambiciozne cilje. Glede na to, kaj nam je uspevalo spomladi, se lahko spogledujemo tudi z višjimi cilji. Naš cilj je bil šesto mesto, kar nam na koncu ni uspelo, a smo bili od njega oddaljeni le nekaj minut, tako da sezono ob vseh težavah, ki smo jih imeli, lahko zagotovo ocenjujem kot pozitivno. V novi sezoni si želimo nekoliko bolj mirno dogajanje povsod. Želimo ohraniti jedro ekipe, se dobro pripraviti in ohraniti sistem dela, ki ga imamo,” je povedal prvi mož NK Aluminij, ki je ob koncu sezone pristal na osmem mestu, a bi bil lahko, če bi v zadnjem krogu premagal Domžale, od česar je bil oddaljen le pet minut, kar tri mesta višje. Na petem mestu.

Oskar Drobne. FOTO: SK.

Trenerju je žal, da ni prišel Sergio Agüero

Spomladi so Kidričani osvojili kar 28 točk na 17 tekmah. Jeseni vsega 15 na 19 tekmah. Za velik skok je bil zaslužen predvsem novi trener, ki je v klub prišel ob koncu lanskega leta. Tudi on je bil seveda tokrat zraven.

“Za nami je fantastična pomlad, če pogledamo, kje smo končali sezono in kje smo začeli. Da je bilo tako, gre v veliki meri zahvala klubu, ki je sprejel naš način dela. V klubu so šli v korak z našimi idejami, kar se je izkazalo za dobro potezo. Na koncu si pohvale seveda zasluži tudi strokovni štab in nogometaši, ki so glavni. Sprejeli so naš način dela, pokazali veliko vnemo, kar se je videlo tudi na igrišču. Ko potegnemo črto, lahko ugotovimo, da smo ena od najbolj konstantnih ekip pomladi,” je o delu, ki je v Kidričevem za njim, povedal Oskar Drobne.

Na klop Aluminija je prišel decembra lani in hitro opozoril nase. V naslednji sezoni bo vse dobro, kar je pokazal do zdaj, skušal še nadgraditi.

“Želimo si čim boljše ekipe. Žal nam je, da nam je ušel Sergio Agüero, ki je bil prost igralec, a je na koncu podpisal za Barcelono,” je za nekaj smeha poskrbel 46-letni nekdanji trener Radomelj.

Na misel nam je prišlo, da bi lahko v Kidričevem razmislili o Lionelu Messiju, ki pogodbe z Barcelono še ni podaljšal, a pri Aluminiju ostajajo na realnih tleh in razmišljajo o kanček manj uveljavljenih nogometaših.

“Zanima me predvsem, da ohranimo energijo in vnemo, ki so jo fantje pokazali. Želim si tudi, da fantje nazaj pridejo spočiti in željni nogometa. Potem bo nam v strokovnem štabu veliko lažje. Nekaj igralcev bo zagotovo prišlo, nekateri bodo odšli. Pri okrepitvah me ob znanju nogometa še morda bolj zanima značaj. Želimo pa si manj stresne sezone, kot je bila letošnja. Želim si, da bi bil lahko na kakšni tekmi tudi malce bolj miren, kot sem bil,” je še povedal Drobne in se dotaknil kadrovanja.

O tem je za njim veliko bolj na široko govoril direktor kluba.

Srbski bočni branilec Nemanja Jakšić je za Aluminij igral kar pet let in v tem času zbral 154 nastopov.

Direktor se je razgovoril o kadrovanju

“Nekaj igralcev bo odšlo iz kluba. V drugem delu sezone sta bila pri nas Do-hyun Kim in Tonči Mujan iz Domžal, ki pa bosta v naslednji sezoni igrala drugje. Posojen je bil iz Kayserispora tudi Armin Djerlek, za katerega pa še ne vemo, ali bo ostal. Naša želja je, da bi, veliko pa bo odvisnega predvsem od denarja,” je najprej povedal Borut Arlič.

“Pogodbe bodo potekle štirim igralcem. Renatu Pantalonu, Marcelu Kenetu, Nemanji Jakpiću in Alenu Krajncu. Vsi štirje odhajajo iz kluba. Z zadnjima smo se dolgo pogovarjali, naša velika želja je bila, da bi ostala, a se na koncu razhajamo. Ob tem jima izrekamo zahvalo za vse, kar sta klubu dala in zanj naredila. Tudi po njuni zaslugi je Aluminij danes tako prepoznaven, kot je,” je še povedal prvi klubski operativec, ki seveda že išče nove okrepitve.

“Pri nas delujemo tako, da opazujemo fante, ki jih drugi morda ne opazijo. Mislim, da smo v preteklosti dokazali, da smo lahko odlična odskočna deska za mlade nogometaše. Strategija bo še naprej vezana na mlade nogometaše. Podaljšali smo pogodbi z Gašperjem Pečnikom in Luko Petkom, ki sta v pretekli sezoni pokazala veliko, v naslednji sezoni pa od njiju pričakujemo še več,” se je razgovoril Arlič.

“Podpisali smo pogodbo z Robertom Pušaverjem. Gre za izkušenega igralca, ki ga dobro poznamo. Ima ogromno izkušenj na prvoligaški ravni, zato verjamem, da nam bo prišel še kako prav. Pripravam bomo priključili tudi štiri mladince, kar je v našem klubu stalnica. Ob tem bi se pohvalil s tem, da od vseh mladih nogometašev, s katerimi smo v zadnjih štirih letih podpisali profesionalne pogodbe, ni niti enega, ki ne bi igral, bi odšel drugam ali pa bi z njim prekinili pogodbo. Pri izbiranju smo zelo skrbni. S takšnim delom bomo skušali tudi nadaljevati,” je z govorjenjem o kadrovanju zaključil Arlič.

Luka Janžekovič je spomladi branil v sijajni formi.

Kapetan vesel, da se je Aluminij vrnil h koreninam

Do besede je v imenu članske ekipe NK Aluminij prišel tudi kapetan ekipe Luka Janžeković.

“Spomladi in poleti smo imeli veliko težav z virusom, imeli smo zelo zahtevno delo. V ekipi v prvem delu sezone ni bilo najboljše harmonije, težave so se odražale tudi na rezultatih. Ko smo zaključili jesen, smo se tako ubadali predvsem s tem, da bi se izognili devetemu mestu. Na koncu smo pristali na osmem, a nam je res malo manjkalo, pa bi bili celo peti,” je povedal 24-letni vratar, ki je bil po koncu sezone s strani navijačev izbran za najboljšega nogometaša sezone.

“S prihodom novega trenerja se je marsikaj spremenilo. Ekipa je spet začela kazati tisto, kar je Aluminij vedno krasilo. Borbenost in delo za rezultat celotne ekipe, kar nam je na koncu prineslo dober rezultat. Vsem smo pokazali, česa smo sposobni. Še naprej bomo ostali skromni, a bomo v naslednji sezoni skušali narediti tudi korak naprej. Pokazali smo, da smo tega sposobni,” je še povedal vratar, ki je bil v letu 2021 najboljši v ligi. Na 17 tekmah je namreč kar enajstkrat ohranil nedotaknjeno mrežo.

Čutiti je, da si v “zeleni oazi” želijo nekaj več

Kidričani, za katerimi je peta prvoligaška sezona v nizu in šesta nasploh (v sezoni 2012/13 so bili deseti in izpadli), so bili v sezoni 2016/17 deveti, potem osmi, šesti in v sezoni 2019/20 prišli do najvišje uvrstitve v zgodovini kluba, ustanovljenega daljnega leta 1946. Bili so peti.

Glede na besede in stanje v klubu, se ne moremo znebiti občutka, da si že v naslednji sezoni želijo česa podobnega. Zakaj pa ne? Nenazadnje so bili celo spomladanski podprvaki. Upoštevajoč točke, ki so jih osvojili v letu 2021 (28), je bila boljša le Mura, ki je prišla do zgodovinskega naslova državnega prvaka. Prekmurci so osvojili dve točki več.

Športni park Aluminij.

V Kidričevem, kjer bodo s pripravami na novo sezono začeli 14. junija, pa obljubljajo tudi posege v infrastrukturo. Predvsem glede glavnega stadiona in pokrite tribune, ki zmore vsega 600 sedišč.

Z infrastrukturo za trening nimajo težav. Športni park Aluminij, ki ponuja štiri velika igrišča z naravno travo, pa tudi malo in veliko igrišče z umetno travo, že tako spada med najboljše v državi in ponuja odlične, pa tudi idilične pogoje za delo, kar so v preteklosti spoznali že številni kolektivi.

Morda že res pri Aluminiju niso uspeli v svoje vrsti zvabiti najboljšega strelca v zgodovini Manchester Cityja Agüera, a po igriščih, na katerih igrajo in trenirajo Kidričani, so v preteklosti že hodila zveneča imena svetovnega nogometa, primerljiva z Argentinčevim. Jan Oblak, Samir Handanović, Josip Iličić

Kidričevo je bilo namreč vrsto let pripravljalna baza članske slovenske reprezentance, ki je prav tukaj kovala pot do svoje zadnje uvrstitve na veliko tekmovanje, svetovno prvenstvo 2010.

Lestvica Prve lige glede na točke v letu 2021

1. Mura 17 tekem – 30 točk
2. Aluminij 17 – 28
3. Maribor in Domžale 17 – 25
5. Olimpija 17 – 24
6. Bravo, Tabor in Celje 17 – 20
9. Gorica 17 – 19
10. Koper 17 – 12