Igranje proti bodočim zvezdnikom ga je dodatno motiviralo

Nogomet 6. Jul 202118:49 > 18:55
Tamar Svetlin
Olimpija gosti Domžale.

Tamar Svetlin velja za enega najbolj nadarjenih mladih slovenskih vezistov, ki je po besedah njegovih soigralcev z naskokom tudi najbolj tekmovalen član prvoligaša iz Domžal. Devetnajstletnik se je v minuli sezoni dokončno uveljavil v članskem nogometu, pred začetkom letošnje pa se odkrito že spogleduje tudi z odhodom v tujino.

Ko je Tamar Svetlin pred letom in pol podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo, so pri Domžalah zapisali, da nogometni vezist predstavlja prihodnost njihovega kluba. Mladenič je po Janu Repasu in Adamu Gnezdi Čerinu še eden v vrsti izvrstnih igralcev, ki so prišli iz domžalskega mladinskega nogometnega centra ter v moštvu igra vse vidnejšo vlogo.

Uspeli stabilizirati klub

Čeprav bo v svoje drugo desetletje življenja zakorakal šele konec tega meseca, je v minuli sezoni v prvenstvu že vpisal 32 nastopov, na katerih je dosegel tri gole in prispeval še dve asistenci. “Leto je bilo zelo pestro. Še posebej po predlanski sezoni, ko smo imeli v klubu zelo specifično situacijo in se nismo mogli izvleči iz krize. Na koncu nam je le uspelo,“ se spominja Tamar Svetlin.

Tamar Svetlin
(Foto: Robert Banfi)

“Preteklo sezono smo nato imeli cilj stabilizirati klub. To nam je na koncu tudi uspelo, prav tako pa smo izvlekli celo nastope v Evropi. Sicer je bila želja, da nekaj naredimo tudi v pokalu, a smo bili žal neuspešni,“ še pristavi Ljubljančan, zadovoljen tudi s svojimi predstavami, saj se mu je končno uspelo uveljaviti v članskem nogometu.

Ob porazih se ne počuti dobro

Kot priznava, igranje na profesionalni ravni prinaša določene obveznosti, zato nogomet vselej ne predstavlja zgolj zabave in užitka, ampak tudi določen pritisk. Z njim se sicer ne mara obremenjevati, temveč se z mislimi raje osredotoča na igrišče.

“Ko je ekipa v formi, se vsak zabava in se ima dobro na igrišču. Igra ti steče. Ko pa je kriza, pa zna biti tudi zelo naporno. A nenazadnje igramo na neki ravni, za katero smo tudi plačani. Ravno zaradi tega se ob nizanju slabših izidov ne počutiš dobro, saj ne daješ tega, kar se od tebe pričakuje. Vseeno pa sem hvaležen, da sem v takšnem položaju,“ razmišlja Svetlin.

Soigralci ga opisujejo kot izredno tekmovalnega, čemur prikimava tudi sam. Vseeno pravi, da poraze zna prenašati, četudi so ti zanj vselej neprijetni. “Vsak poraz je težak. Eden bolj, drugi manj. Tisti proti Muri ob koncu minule sezone je bil mogoče še najtežji, saj če bi tekmo dobili, bi se lahko borili za prvaka. Tako pa smo izgubili tretje mesto, ki neposredno vodi v Evropo. Potrebujem kakšen dan, da vse skupaj premeljem, prespim, nato pa se osredotočim na naslednji dvoboj.“

Lepi spomini na evropsko prvenstvo

Ko beseda nanese na njegove nogometne začetke, se Svetlin ne more izogniti omembi svojega očeta in brata. Prvi ga je v nogomet vpeljal, z drugim se je za žogo podil na šolskem igrišču. “Zasluge gredo večinoma mojemu očetu. Tudi on je bil nogometaš, vendar ne na tako visoki ravni. A s strani staršev nisem nikoli čutil pritiska, da moram uspeti v nogometu. Vedno so mi govorili, da je pomembneje, da v njem uživam.“

Tamar Svetlin
Tamar Svetlin (z žogo) velja za velikega navijača Arsenala.

Njegov prvi klub so bile Arne Tabor, pot pa ga je nato vodila v Bravo in nazadnje seveda v Domžale. A 19-letnik se ne želi ustaviti tu in se odkrito spogleduje tudi s tujino. Njegov cilj je oditi v eno od petih najboljših evropskih lig in postati del slovenske članske reprezentance.

Je na dobri poti, saj je letos s slovensko vrsto do 21 let nastopil na domačem evropskem prvenstvu. “Lepo je zaigrati proti bodočim evropskim zvezdnikom. Že če jih spremljaš s tribune, vidiš, da je raven konkretno višja, sploh dinamika. A to me le še dodatno motivira,” pove nadarjeni vezist, čigar skrita želja je nekoč zaigrati za Arsenal.

Komentari

Vaš komentar