Josip Iličić vrgel rokavico selektorju Keku: Vračam se! (VIDEO)

Nogomet 11. Mar 202420:45 2 komentarja
Josip Iličić
Josip Iličić v pogovoru za Sportklub. Foto: Uroš Skaza

Nazadnje smo ga v pogovoru za oddajo Pod prečko gostili v dneh, ko se je vrnil v Slovenijo. Zdaj je Josip Iličić drugič stopil pred mikrofon Matica Burazerja, ki se je s slovenskim nogometnim virtuozom pogovarjal o njegovem trenutnem obdobju kariere. Slovita 72-ica nam je med drugim iskreno priznala, da je pripravljena na vrnitev v reprezentanco.

V minulem tednu je ekipa Sportkluba mariborski stadion Ljudski vrt obiskala s posebnim razlogom. Josip Iličić je namreč postal najboljši posameznik februarja v Prvi ligi Telemach in ob tej priložnosti smo ga povabili pred naš mikrofon.

“Rad bi se zahvalil vsem, ki so glasovali zame. Imel sem težave s poškodbami, vse se niti ne morejo pozdraviti. Priprave sem oddelal tako, kot sem si želel. Prišel sem na višjo raven. Sem tudi v letih, tem mladim fantom je težje konkurirati. Vsi trdo garajo. Samo s trdim delom se jim lahko fizično približam in pokažem to, kar znam,” je naziv najboljšega posameznika februarja pokomentiral Iličić.

V nogometu je vse manj prostora za ‘romantike’

Če bi morali Josipa Iličića čim hitreje čim bolje opisati, bi zanj uporabili besedno zvezo nogometni virtuoz. Kranjčan je skozi celotno kariero s svojimi individualnimi vložki navijače držal na robovih svojih sedežev in zaradi edinstvenih potez, pa tudi pomembnih golov in asistenc, so ga vzljubili privrženci vseh klubov, za katere je igral.

“Odkar sem bil sam mlad, se je nogomet precej spremenil. Sam pogrešam igralce, ki imajo to potezo več. Ampak nogomet je šel naprej in temu se je treba prilagoditi. Prihajajo nove mlade zvezde,” prehod v novo nogometno obdobje ocenjuje nekdanji član Palerma, Fiorentine in Atalante.

Ko nisi stoodstoten, težko uživaš v nogometu

Zadnja leta Iličićeve kariere so zaznamovale predvsem težave izven nogometnih zelenic. V detajle se tudi tokrat nismo spuščali, je pa naš sogovornik priznal, da trenutno znova zelo uživa v tem, kar počne.

“Užival sem že prej, ampak ko zaradi različnih stvari, poškodb, nepripravljenosti, ne moreš dati od sebe sto odstotkov, ne moreš uživati v nogometu. Osredotočil sem se na to, da se čim bolje pripravim. Stvari na igrišču rešujem sproti in se poizkušam prilagoditi,” zadnje tedne opisuje slovita 72-ica.

Iličić na Euro? “Odločitev ni na meni.”

Josip Iličić je bil desetletje stalnica slovenske reprezentance, dolgo obdobje pa tudi njen nesporni vodja na igrišču. A od njegove zadnje tekme za izbrano vrsto bosta kmalu minili dve leti in pol. 14. novembra 2021 je še kot član Atalante nazadnje igral v dresu s Triglavom na prsih, nato pa se zaradi takšnih in drugačnih okoliščin v reprezentanco, z izjemo obiska na Brdu pri Kranju, ni več vrnil.

nogomet nk maribor josip iličić fazanerija
Josip Iličić je v vse boljši formi. Foto: Jure Banfi

Selektor Matjaž Kek mu je vselej puščal priprta vrata vrnitve. Z dobrimi predstavami na igrišču pa ga zdaj Iličić izziva in sili v razmislek o tem, ali bi nemara tudi za 36-letnika Mariborčan našel mesto med izbrano triindvajseterico, ki bo Slovenijo zastopala na Euru 2024 v Nemčiji. Da je na vrnitev pripravljen, je zdaj prvič priznal tudi glavni akter te zgodbe.

“Nikoli nisem odmislil reprezentance. Zavedal sem se in tudi priznal, da v stanju, kot sem bil, ne bi mogel pomagati reprezentanci. Kot vidite pa se vračam, a sam nikoli ne bom zadovoljen s svojo formo. Nisem pa jaz tisti, ki bo izbiral, ali bom šel (na Euro, op. a.) ali ne. Vedno sem bil na voljo, pošten sem bil do selektorja, ko nisem mogel pomagati. Odločitev pa ni na meni,” je rokavico selektorju v pogovoru za oddajo Pod prečko vrgel Josip Iličić.

Če nisi na nivoju teh mladih fantov, lahko izpadeš smešen

Euro se zdi tudi pravšnji oder, da Iličić spiše še svoje zadnje veliko poglavje nogometne kariere. Te pa seveda še zdaleč ni konec in Kranjčan pogovor zaključi s tem, kdaj bo prišel čas, da nogometne čevlje za vselej ‘obesi na klin’.

“Ko bom enkrat začel razmišljati o koncu kariere, jo bom tudi zaključil. Zaenkrat se še lahko borim s temi mladimi fanti, to je sestavni del sodobnega nogometa. Če nisi fizično na njihovem nivoju, potem je bolje, da se umakneš. V nasprotnem primeru lahko postaneš smešen. Ti fantje vsak trening oddelajo stoodstotno in če se na to ne odzoveš, ne moreš več igrati nogometa. Kot sem že dejal, dokler mi bo zdravje služilo, dokler bom imel voljo, bom igral. Nimam v mislih tega, da bi predčasno sprejel kakršnokoli odločitev,” še dodaja nogometaš Maribora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje