Primož Roglič po ponesrečenem debiju deležen kritike

Kolesarstvo 11. Mar 202412:22 7 komentarjev
Primož Roglič
Primož Roglič; foto: Profimedia

Primož Roglič je v dirko Pariz - Nica vstopil z velikimi pričakovanji. Po menjavi moštva je prvič nastopal v dresu ekipe Bora - Hansgrohe, a v Franciji ni bil kos najboljšim. Po enotedenski dirki je nastop novega člana moštva ocenil športni direktor Patxi Vila.

Z dirko proti soncu ima Primož Roglič mešane občutke, čeprav je bil v prejšnjih nastopih vendarle bolj dominanten. Leta 2021 je dobil tri etape in pred zadnjim dnem prepričljivo vodil, a sta ga dva padca in izpahnjena rama pahnila na 15. mesto v skupnem seštevku. Predlani je bil premočan za konkurenco in prvič v karieri dobil večdnevno dirko v Franciji. Letos pa se je zdelo, da ob začetku sezone preprosto še ni v najboljši formi, kar se je potrdilo tudi zadnje dni, ko se je odločalo o skupnem zmagovalcu.

“Pričakovali smo, da se bo glavnina akcije v boju za skupno razvrstitev odvila na zadnji etapi. Do ključnega trenutka dirke smo imeli v vodilni skupini tako Aleksandra Vlasova kot Primoža Rogliča. Ko sta Remco Evenepoel in Matteo Jorgensen napadla, jima je Aleks lahko sledil, Primoža pa smo imeli zadaj za rezervni načrt, a ni imel najboljšega dne,” je nedeljsko dogajanje komentiral Patxi Vila.

Vlasov je naposled odpadel na najzahtevnejšem zadnjem klancu včerajšnje osme etape, za etapno zmago sta se udarila Evenepoel in Jorgensen. Slednji je imel v seštevku tudi dovolj zaloge, da je proti pričakovanjem osvojil rumeno majico, potem ko je močno zaostal Brandon McNulty, vodilni pred zadnjim dnem.

Evenepoel Remco
Remco je z napadi strl tudi Rogliča. Foto: Profimedia

Roglič napravil nekaj taktičnih napak

Roglič je nekaj časa vozil v prvi zasledovalni skupini, a popustil še pred zadnjim vzponom in naposled v cilj pripeljal šele na 17. mest. Za vodilnim dvojcem je zaostal dobre štiri minute in v seštevku izgubil štiri mesta ter zdrsnil na rep deseterice, s skupnim zaostankom 5:33. Vlasov, ki je zmagal na predzadnji sedmi etapi, se je zavihtel na peto.

“Z Aleksom smo se poskušali prebiti na oder za zmagovalce, a je precej trpel zaradi vremenskih razmer,” je nadaljeval Vila in kritično ocenil nastop 34-letnega Kisovčana: “Danes je napravil veliko taktičnih napak, ki so ga stale precej časa. Sicer bi lahko bil tudi v ospredju.”

“Rezultat seveda takšen, kot smo se nadejali, a gremo domov vsaj s petim mestom Aleksa in tudi njegovo etapno zmago. Znotraj ekipe nas čaka še veliko učenja, skupaj s Primožem bomo delali na izboljšavah. Smo pa zagotovo na pravi poti,” je sklenil Patxi Vila.

Pod črto ni dvoma, da so v Bori pričakovali več, čeprav je šlo šele za prvo dirko z novim zvezdnikom, zato bo za popolno uigranost orkestra potrebnega še nekaj časa. Tudi slovenski kolesarski as bo zagotovo formo še stopnjeval. Naslednjič ga bomo na delu videli 1. aprila, ko se začne dirka po Baskiji. Tam se bo prvič na cesti pomeril tudi z nekdanjim moštvenim kolegom Jonasom Vingegaardom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje