Kako se je v ZDA znašel Karlo Matković?

Košarka 11. Mar 202417:25 0 komentarjev
Karlo Matković
Foto: Aleš Fevžer

Karlo Matković, ki se je v Cedeviti Olimpiji razvil v odličnega centra, je prejšnji mesec kariero nadaljeval čez lužo. V ZDA lovi sanje, da se prebije v ligo NBA, a to sezono slasti igranja v najmočnejšem tekmovanju na svetu še ne bo občutil.

Hrvaški center je bil to sezono najboljši posameznik Cedevite Olimpije. Njegov odhod je bil za Ljubljančane velik udarec, a ob povsem spodletelih nastopih v evropskem pokalu tudi pričakovan. Prestopil sicer ni na višjo raven košarke, saj trenutno nastopa v razvojni ligi (G liga). Do konca letošnje sezone zagotovo ne bo zaigral v ligi NBA, saj mu tega niti ne omogoča pogodba.

“Nisem se veliko spraševal, da stojiš na parketu z najboljšimi igralci na svetu so otroške sanje. Ni bilo treba veliko razmišljati,” je ob slovesu od Stožic dejal Matković, ki mesta v ligi NBA še nima zagotovljenega, temveč se zanj bori v dresu Birmingham Squadron. Gre za razvojno ekipo franšize New Orleans Pelicans, ki ga je leta 2022 na naboru izbrala kot 52. po vrsti.

Karlo je za zdaj v ZDA odigral šest tekem in nadaljeval tam, kjer je končal z Olimpijo. Za zmaje je letos v vseh tekmovanjih na tekmo vpisal 15,4 točke, 6,9 skoka in 2,4 blokade. V G-ligi prejme nekaj minut na tekmo več, njegovo povprečje pa znaša 17,8 točke, 7,8 skoka in 1,8 blokade.

“Na drugi tekmi je bilo malce težje, ker smo bili izmučeni. Sicer pa mislim, da igramo v dobrem tempu, vemo, kaj počnemo na parketu v napadu, medtem ko se tudi v obrambi izboljšujemo. Dolgo niso imeli prave petke, kar mi je dalo motivacijo, da imam učinek predvsem v obrambi,” je glede dosedanje izkušnje v ZDA za Pels Press povedal 208 centimetrov visoki hrvaški reprezentant.

Do NBA pogodbe v prihodnji sezoni?

S Pelikani 22-letni center nima dvostranske pogodbe, ki bi mu omogočala tudi nastope na tekmah lige NBA. Se je pa takšen scenarij dalo razbrati iz njegovih komentarjev v Ljubljani, ko je dejal, da ga čaka še veliko dela in bo do aprila nastopal v G ligi. “Nato bom imel od aprila do oktobra priložnost, da se razvijam,” je povedal in tako namignil, da bi se lahko njegov položaj v sezoni vendarle spremenil 2024/25.

Pelikani so trenutno v hudem boju za končnico in bodo Matkovića lažje priključili naslednjo sezono, ko se bo ekipa znova sestavljala oziroma dopolnjevala. Tako prvemu kot drugemu centru ekipe, Jonasu Valanciunasu in Codyju Zellerju, se poleti iztečeta pogodbi.

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!