“Mura ima kvalitetno ekipo, ki zmore veliko več” (VIDEO)

Nogomet 22. Feb 20248:00 2 komentarja
nogomet prva liga telemach nš mura tonči žlogar
Fot: Uroš Skaza

Tonči Žlogar, nekdanji slovenski reprezentant in do nedavnega selektor izbrane vrste do 19 let, je v sredo postal trener Mure in hitro zavihal rokave. Takoj po uradni predstavitvi smo z njim opravili kratek ekskluziven pogovor in dobili odgovore na vprašanja, ki si jih zagotovo zastavljajo vsi navijači črno-belih.

46-letni Izolan z ogromno izkušnjami iz igralske kariere se po petih letih dela na Nogometni zvezi Slovenije vrača v klubski nogomet. Prvič po sezoni 2017/18 bo deloval v Prvi ligi Telemach, kjer še čaka na krstno zmago. Na klopi Triglava je med slovensko elito odvodil 11 tekem in vpisal pet remijev ter šest porazov. Ob Triglavu in mladi reprezentanci je deloval še pri Krasu in Brdih, Mura pa bo vsekakor njegov največji izziv v trenerski karieri. Na Fazaneriji bo moči združil z nekdanjim reprezentančnim kolegom Robertom Korenom, ki je v vlogi športnega direktorja v Žlogarju videl trenerja, s katerim želi črno-bele vrniti na pravo pot.

Mura, ki so jo v tej sezoni pred Žlogarjem vodili trije trenerji (Dejan Grabić, Darjan Slavic in Vladimir Vermezović), je po 20 odigranih tekmah pri vsega 25 točkah. Sedem zmag in štirje remiji je za klub, ki je še v sezoni 2021/22 igral v skupinskem delu konferenčne lige absolutno preslab izkupiček. Prekmurci ob tekmi manj za tretjim Koprom zaostajajo za osem točk, zato bodo pot v Evropo najverjetneje iskali v Pokalu Pivovarna Union. Žlogar bo na klopi Mure debitiral to nedeljo, ko se bodo črno-beli v 22. krogu doma pomerili z Radomljami.


“Agresivna in kompaktna igra z veliko tranzicij”

  • Tonči Žlogar, pred vami je nov izziv, tokrat v članskem nogometu. Že v intervjuju za magazin Pod prečko ste namignili, da vas zanima povratek v klubski nogomet. Kaj je bil glavni razlog, da ste se odločili za prihod na Fazanerijo?

“Že nekaj časa sem razmišljal, da bi se preizkusil v članskem nogometu. To se je zdaj zgodilo hitreje od pričakovanj. Sam sem imel željo, da bi do konca odvodil kvalifikacije za evropsko prvenstvo do 19 let, ampak Mura je velik klub. Dobiti takšno priložnost je nekaj posebnega. Izkoriščam priložnost, še enkrat pa bi se Nogometni zvezi Slovenije zahvalil za podporo in razumevanje ter Muri za ponujeno priložnost. Pomembno vlogo je odigral tudi zastopnik Amir Ružnić. Prišel sem v dober klub in dobil izjemno priložnost, da s sodelavci dvignemo Muro na višji nivo.”

  • Vemo, kje je bila Mura pod taktirko Anteja Šimundže. Kakšno Muro želite voditi, kakšno igro boste zagovarjali?

“Če sem iskren, si kot trener odvisen od rezultata. Ideje moraš hitro vcepiti v glave igralcev. V tem položaju nam težavo predstavlja zgoščen ritem tekem na praktično tri dni. Tudi med reprezentančnim premorom bomo najverjetneje na delu, saj nas čaka še prestavljena tekma s Koprom. Za treninge ne bo veliko časa. Pomembno je, da rezultatsko krivuljo obrnemo navzgor in da bomo samozavestni. Kot trener ne bom odstopal od tega, kar sem počel v reprezentanci. Agresivna in kompaktna igra z veliko tranzicij. To bom skušal vpeljati v igro Mure, rezultat pa bo pogojeval nadaljni razvoj.”

  • Mura je po vseh spremembah v zadnjem obdobju klub z zelo mlado in nadarjeno ekipo. Veliko igralcev poznate tudi zaradi vaše prejšnje funkcije, kako pa sicer ocenjujete kvaliteto v članski ekipi črno-belih?

“Mura premore kvalitetno ekipo. Ko pride do slabe serije, nogometaši zagotovo ne pokažejo vsega, kar so sposobni. Verjamem, da so sposobni več. Kar je bilo, je bilo. Zame je pomembno, da od danes zremo le v prihodnost. Najprej bomo skušali obrniti rezultatski trend, z dobrimi rezultati pa bo tudi lažje delati in igralcem v glave vcepiti svoje ideje.”

  • Kot ste omenili, je pred vami ogromno tekem v kratkem obdobju. Vas skrbi telesna pripravljenost ekipe?

“Kader Mure je širok. Nekatere stvari je zagotovo potrebno spremeniti. To bo prineslo rezultate. Tekme si sledijo ena za drugo, mislim pa, da ekipa ni tako slabo pripravljena. Z delom bomo videli, kateri igralci so na najboljšem nivoju. Ti bodo dobili najprej dobili priložnost že zaradi pomembnosti rezultata.”

  • Kako je potekala komunikacija z Robertom Korenom, ki si vas je zaželel v Muri?

“Robert me je poklical pred dvema dnevoma in mi predstavil ideje ter orisal situacijo. Bila sva soigralca v reprezentanci in večkrat nasprotnika na igrišču. Vedno sva imela spoštljiv odnos. V vsem mojem delu v reprezentanci je prepoznal nekatere stvari in se odločil, da me kontaktira.”

  • Kakšni so rezultatski cilji Mure v tem preostanku sezone 2023/24?

“Ambicije morajo biti prisotne. Ne smemo pozabiti na rezultate in postati razvojni klub. Mura je zelo velik klub. Dolžnost je, da se teži k čim boljši uvrstitvi v ligi in da se skuša v pokalu priti čim dlje. Super bi bilo kar do konca. Pomembno je, da bomo šli tekmo po tekmo. Osnovni cilj je, da se ekipa konsolidira in da pridemo v pozitiven niz rezultatov.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje