Najboljši strelec Tabora, ki ob nogometu hodi v službo

Nogomet 3. Feb 202214:00 > 17:15 0 komentarjev
Dino Stančić je bil v zadnjih sezonah prvo ime sežanskega Tabora, a je tudi on zaradi negotovih razmer na Krasu zapustil stadion Rajka Štolfe.

Dino Stančič, najboljši strelec Tabora, je eden redkih nogometašev v slovenski ligi, ki ob igranju nogometa hodi v službo. "Tega me ni sram," nam je povedal 30-letni napadalec, ki je kot rojeni Sežančan z dolgim stažem v klubu zagotovo pravi naslov za pogovor o dogajanju pri tem primorskem slovenskem nogometnem prvoligašu.

“Že dlje časa sodelujem z rehabilitacijskim centrom, namenjenim za okrevanje po poškodbah. Tukaj sem se rešil pred operacijo hrbta, ko sem bil star 22, 23 let, in sem lahko nadaljeval z igranjem nogometa. Ko smo prišli v drugo ligo, sem se dogovoril, da bom ob igranju nogometa tam opravljal tudi službo,” je povedal Dino Stančič o svoji drugi službi poleg nogometa. Prva je namreč še vedno nogomet.

“Ne izpuščam treningov. Če imamo dva treninga na dan, ne delam. Na dan tekme prav tako ne. Sem verjetno eden redkih nogometašev v slovenski ligi, ki tudi hodi v službo, a me tega ni sram,” je povedal s šestimi goli, kar je njegov strelski rekord v prvi slovenski ligi, najboljši strelec Tabora.

Mislil je, da je z nogometom končal

“V prejšnji sezoni nisem igral toliko, kot igram zdaj, zato je golov več. Začetek sezone je bil zame zelo dober. Ko je padla ekipa, sem padel tudi jaz. Nismo imeli več idej, kako odigrati. Žal mi je, da nisem zabil še kakšnega gola in bi ekipi pomagal do boljših rezultatov. Upam, da bom kmalu ujel formo, zabijal gole in ekipi pomagal do zmag,” nam je povedal Sežančan, ki je nogometno pot začel pri Taboru, potem pa kot kadet odšel v Koper.

Tam je bil dlje časa, podpisal profesionalno pogodbo, bil pozneje posojen v Dekane in potem v drugo ligo h Krki, nakar se je huje poškodoval.

“Takrat sem razmišljal, da bi z nogometom končal, potem pa sem se rešil, se s pomočjo rehabilitacije vrnil in prišel nazaj v Sežano,” je povedal Stančič, ki pa je Tabor, ta je bil takrat nižjeligaš, spet zapustil in se napotil čez mejo. K italijanskemu nižjeligašu Krasu, pri katerem je igral pod vodstvom Tončija Žlogarja.

“Potem je prišel projekt v Sežani. Vedno sem upal, da se bo Tabor vrnil v prvo ligo. Ko se je in sem dobil poziv, nisem razmišljal. Super je. To je zdaj projekt, ki še traja, in upam, da bo trajal še mnogo let. Tukaj sem že peto sezono,” je dejal Stančič, ki je mu za Tabor kot Sežančanu seveda ni vseeno.

Do te sezone je v eni sezoni dosegel največ pet prvenstvenih golov, zdaj je že pri šestih.

Za Evropo bo treba popraviti nekatere stvari

“Nikoli ne bom pozabil odločilne tekme za preboj v prvo ligo, ko smo igrali proti Gorici. To je bilo nekaj posebnega. Poln stadion, odlično vzdušje. Na to sezono se bom vedno rad spomnil. S takratnimi soigralci smo bili sijajna klapa, še danes se večkrat slišimo. Kar naježim se, ko o tem govorim. Tisto je bila posebna ekipa,” se je spomnil zaključka sezone 2018/19, v kateri se je Tabor po letu 2001 vrnil med prvoligaše. Zdaj je med njimi tretjo sezono v nizu, v klubu pa pravijo, da bi naslednje leto, ko Tabor praznuje stoletnico obstoja, radi igrali celo Evropo.

“To bi bil idealen scenarij, a nam do česa takega manjka še veliko. Ljudje se trudijo, da bi bilo bolje, toda v Sežani ni lahko. Odvisni smo sami od sebe. Evropa je velik projekt, ampak najprej je treba popraviti nekatere stvari, da gremo lahko stopničko višje. Če se bo Evropa zgodila prej, super. Že tako smo prehiteli napovedi o uvrstitvi v prvo ligo, zakaj jih ne bi še enkrat? Tega nihče ni pričakoval. Tudi zaradi tega zdaj malo zaostajamo, a upam, da se bo to v kratkem popravilo,” je povedal o velikih ciljih Tabora, ki pa mu v tej sezoni ne gre najbolje.

Sodniki nočejo priznati napak

Po hudem nizu porazov, ki je trajal kar sedem tekem, so se Sežančani po prvem delu sezone, skupaj z Aluminijem in Radomljami, znašli povsem na dnu prvenstvene lestvice. Precej bolje jim gre v pokalu, v katerem so se prebili do polfinala.

“Bilo je zelo težko, predvsem s psihološkega vidika. Ko je prišel nov trener, smo se najprej odlično ujeli, imeli smo zagon in nizali dobre rezultate. Po prvi reprezentančni pavzi se je obrnilo. Malo smo imeli nesreče, malo so se proti nam obrnile sodniške odločitve, ki jih sodniki nočejo priznati, ampak pustimo to ob strani. Zgodil se nam je psihološki padec,” je povedal Stančič, ki je v prvi slovenski ligi v 88 nastopih do zdaj dosegel 15 golov.

Tabor je v prvem delu sezone v 19 tekmah zbral 20 točk.

Lestvica ni pravi pokazatelj kakovosti Tabora

Z Dušanom Kosićem, ki je na klop Tabora sedel sredi sezone, je zelo zadovoljen. “Super je. Zelo dobro smo se ujeli. Kosić je super. Ne glede na slabe rezultate, ki smo jih proti koncu nizali. Vedno smo korektno sodelovali. Ni bilo nobenih konfliktov. Tudi na treningih smo v času krize delali zelo dobro. Podpiral nas je. Zdaj delamo na tem, da bomo boljši. Moramo biti predvsem bolj konkretni v napadu,” pravi o Taboru, ki se pospešeno pripravlja na drugi del sezone.

“Verjamem, da bomo bolj uigrani in bomo lažje prihajali pred nasprotnikov gol. Da bomo bolj učinkoviti, kar je naš glavni problem. Tabor je boljši od tega, kar trenutno kaže lestvica. Večino tekem, ki smo jih izgubili, smo izgubili s tesnim rezultatom. Nihče nas ni nadigral. Imamo tretjo najboljšo obrambo v ligi, muči nas le neučinkovitost,” je še povedal.

“Prepričan sem, da bi lahko osvojili več točk, ampak tako pač je. Zdaj smo, kjer smo. Na začetku drugega dela sezone moramo čim večkrat zmagati in si čim prej zagotoviti obstanek,” je pogovor optimistično zaključil Stančič, ki seveda upa, da bo svoj strelski prvoligaški rekord v drugem delu sezone močno popravil in Taboru pomagal do pomembnih točk.