Nihče ne more konkurirati Celju, Radomlje pa bodo obstale

Nogomet 9. Feb 202410:06 0 komentarjev
Foto: Aleš Fežver

Pred nadaljevanjem sezone Prve lige Telemach smo se pogovarjali s trenerjem Radomelj Oliverjem Bogatinovim.

Deveto mesto po polovici sezone je manj, kot so si želeli v Radomljah, ki so v minulih sezonah po nekaj letih skokov iz prve v drugo ligo postale stabilen prvoligaš.

Prva polovica leta 2023 je bila za mlinarje sanjska, rumeno-črni so beležili fantastične rezultate, a kot je to navada v manjših sredinah, se je ekipa poleti močno spremenila in Oliver Bogatinov je moral celotno piramido uspehov znova začeti graditi pri temeljih. Zdaj je naloga Jeseničana, ki pa je skozi življenje postal Primorec, jasna. Najti mora način, da Radomlje ostanejo slovenski prvoligaš.

“Težko je vleči vzporednice med letošnjo in lansko sezono. Za rezultat so najbolj zaslužni igralci. V lanski generaciji smo imeli veliko kvalitete in izkušenj. Denimo Oura, Ćuića, Soklerja, da ne naštevam naprej. Tokrat je ekipa drugačna, sestavljena je iz fantov, ki so šele začeli nabirati prvoligaške izkušnje. Težko je primerjati fante, ki so prvič na prvoligaškem odru s tistimi, ki so že bili uveljavljeni,” v pogovoru za Sportklub dejstvo, da ni mogoče zgolj ‘prijeti’ lanskega recepta in ponoviti dobre rezultate, poudari Bogatinov.

V nadaljevanju pogovora preverite, v kolikšni meri je trener mlinarjev zadovoljen z zimskimi pripravami in kadrovanjem, spregovoril pa je tudi o tem, kakšen bo po njegovem mnenju končni razplet Prve lige Telemach in kakšno vlogo bodo v boju za vrh imele Radomlje.

Oliver Bogatinov
Oliver Bogatinov bo skušal ponoviti lanski sanjski drugi del sezone. Foto: Aleš Fevžer

Jesenski del sezone se ni razpletel po vaših željah, Radomlje so na 9. mestu prvenstvene lestvice. Kaj se je dogajalo v prvem delu sezone in kaj bo drugače v nadaljevanju sezone?

Ne bi rad preveč pogledoval nazaj. Bi pa nekako pričakovali po prvem delu, da smo pred Aluminijem. Točkovni izkupiček pa kaže, da je ekipa rasla. To zimo je zgodba drugačna kot poleti, ko smo se dolgo sestavljali in zadeve bomo lažje nadgradili. V primerjavi z junijem so bili tudi rezultati v pripravljalnem obdobju bistveno boljši.

Za razliko od poletja ste za zdaj uspeli zadržati praktično vse nosilce igre prvega dela sezone. Čeprav se še lahko zgodi kakšen odhod, ste s tem verjetno zadovoljni …

Kakšen odhod se še lahko zgodi, a fantom vedno privoščim, da gredo na bolje. To je tudi poslanstvo našega kluba. Kot trener pa imaš seveda drugačen pogled, če z nekom začneš delati 1. januarja, si želiš, da ga imaš 15. februarja še vedno v svoji ekipi. Samo z dolgoročnim delom lahko trener implementira določene ideje v moštvu, sicer smo v situaciji, ko je veliko improvizacije.

Oliver Bogatinov na klopi Radomelj sedi od jeseni 2022. FOTO: Aleš Fevžer.

Kar se tiče okrepitev, ste pripeljali nekaj mladih Slovencev, kot sta Gavrić in Koderman, naslanjate pa se tudi na tuje moči, ko je ekipo okrepil mladi Nigerijec, ki je prišel iz hrvaške druge lige. Kakšna je bila tu vaša filozofija?

To je bolj vprašanje za direktorja Marinška. Kar se tiče kadrovanja, sem skušal pomagati po svojih najboljših močeh, ni pa to moja osnovna naloga. Želim si, da bi bilo v ekipi čim več domačih fantov, hkrati pa razumem profesionalni nogomet, v katerem šteje samo kvaliteta. Kvaliteta za denar, ki si ga lahko privoščimo. Sem pa prepričan, da je ta kader dovolj kakovosten, da obstanemo v ligi.

Zimski prestopni rok NK Radomlje

Prihodi: Vid Koderman (Celje), Nemanja Gavrić (Olimpija), Moses Barnabas (Sesvete), Gaber Dobrovoljc (Mura)

Odhodi: Sandi Nuhanović (Mura), Rok Štorman (Brinje, posoja), Matko Babić (prekinitev pogodbe)

Če se dotakneva še priprav, ste skozi njih beležili dobre rezultate, predvsem pa ste bili strelsko učinkoviti. Predvsem Madžid Šošić in Caio Da Cruz se zdita zelo razpoložena, kako vi gledate na vzpon njune forme?

Šošić in Cruz sta prišla v moštvo kasneje in sta jeseni potrebovala nekaj časa, da se privadita na nov način igre. Sploh Cruz je prišel iz okolja, kjer mu je manjkalo tekem Pokazal je nekaj dobrih predstav, a manjkali so zadetki. Zdaj je oddelal priprave z nami in tudi zato je bolje pripravljen na drugi del. Ni naključje, da je bil na prijateljskih tekmah tako učinkovit.

Mlinarji imajo to pomlad en sam cilj – obstati v ligi. Foto: Aleš Fevžer

Na prelomu sezone boste igrali tekme z vsemi najmočnejšimi ekipami lige. S Celjani in Mariborčani ste igrali na koncu jeseni, pomlad začenjate proti Kopru in Olimpiji. Kako gledate na boj za vrh slovenske lige in ali lahko tudi Radomljani po remiju z vijolicami zagrenite življenje še kakšnemu favoritu za najvišja mesta?

Zdi se mi, da so vsi klubi to zimo naredili korak naprej. Ekipe so ali obdržale ali nadgradile kader oziroma adekvatno zamenjale odhajajoče igralce. Tudi Koper, ki je precej spremenjen, je glede na videno proti Sarajevu kadroval dobro. Maribor se bo s Šimundžo stabiliziral, Olimpija je oddelala prve priprave z Zeljkovićem. Krivulja teh ekip bo šla navzgor. Na prvih tekmah pa je vse mogoče, rezultati na pripravah navadno niso dober napovedovalec prvenstva.

Celjani so sicer absolutni favoriti za naslov. Bo pa zanimivo spremljati troboj Olimpije, Maribora in Kopra za drugo mesto. To je moj pogled na vrh slovenske lige.

Prva liga Telemach se ta konec tedna vrača na programe Sportkluba. Uvodno tekmo Radomelj si boste lahko tudi z našim studijskim delom ogledali v soboto, 10. februarja, od 17.00 dalje. Mlinarji bodo za uvod v nogometno pomlad gostovali na Bonifiki.

Lani ste odigrali fantastičen drugi del sezone, ko so pravzaprav samo Celjani zbrali več točk kot Radomlje v nogometni pomladi. Kako ste te izkušnje vnovčili letos? Se tu zadaj skrivajo kakšni triki Oliverja Bogatinova, ki jih lahko znova uporabite?

Težko je vleči vzporednice med letošnjo in lansko sezono. Za rezultat so najbolj zaslužni igralci. V lanski generaciji smo imeli veliko kvalitete in izkušenj. Denimo Oura, Ćuića, Soklerja, da ne naštevam naprej. Tokrat je ekipa drugačna, sestavljena je iz fantov, ki so šele začeli nabirati prvoligaške izkušnje. Težko je primerjati fante, ki so prvič na prvoligaškem odru s tistimi, ki so že bili uveljavljeni.

Tudi proces dela je zdaj drugačen in prilagojen igralcem, s katerimi delamo. Če denimo ni Soklerja, potem težko treniramo te specifične podaje nanj, ko smo bili nevarni s predložki in njegovo hitrostjo. Zdaj pa so fantje drugačni in delamo na drugih stvareh. Pozimi smo dobro delali, koliko pa smo bili uspešni, bo pokazal čas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!