Novogoriško spogledovanje z zelo zvenečimi okrepitvami

Nogomet 17. Jun 202219:30 > 22:03 0 komentarjev
Tim Matavž je bil želja, a v Gorico za zdaj ne prihaja.

Povratnik na slovensko prvoligaško nogometno prizorišče, štirikratni prvak Gorica, se od začetka tega tedna pripravlja na novo sezono. Veliko dela ima predvsem športni direktor. Admir Kršić želi okrepiti zelo mlado ekipo. Prvi osvežitvi sta pred vrati, prihajata izkušeni bočni branilec Jan Andrejašič in mladi vratar Matevž Dajčar. Glavni snovalec podobe članskega moštva je priznal, da so se v Novi Gorici spogledovali tudi s Timom Matavžem in Amedejem Vetrihom, ki pa ju tja, vsaj za zdaj, ne bo.

Gorica je pred potrditvijo prve okrepitve. Pogodbo bo, če ne bo nepredvidenih zapletov, podpisal mladi, 20-letni slovenski vratar Matevž Dajčar, ki v Novo Gorico najverjetneje prihaja s statusom posojenega nogometaša Atalante. V Bergamo je pred dvema letoma odšel iz Domžal.

Ta 190 centimetrov visoki vratar z ekipo Gorice trenira že nekaj časa. V Novi Gorici so se odločali med njim in še enim obetavnim slovenskim vratarjem, leto starejšim Alenom Jurco, nekdanjim mladincem Maribora, za katerega je igral tudi v mladinski ligi prvakov. V prejšnji sezoni je redno branil za Jadran iz Dekanov v drugi ligi, zdaj išče prvoligaški izziv.

Na koncu so se Miran Srebrnič in sodelavci odločili za prvega. Krstne prvoligaške minute bo v Gorici iskal Dajčar, ki je v prejšnji sezoni redno branil vrata Atalante v mladinski ligi in bil na eni prvenstveni tekmi tudi na klopi članske ekipe.

Dajčar prihaja kot drugi vratar, številka ena še vedno ostaja 22-letni Uroš Likar, ki je branil v prejšnji sezoni in svoje delo opravil zelo dobro.

Amedej Vetrih in Tim Matavž (za zdaj) ne bosta prišla

Precej bolj zveneča so imena nogometašev, s katerimi so se pri Gorici spogledovali. Kot smo pisali, so se res dogovarjali za morebiten prihod 31-letnega vezista Amedeja Vetriha, a do prestopa vsaj za zdaj ne bo prišlo.

Admir Kršić ima v teh dneh ogromno dela. FOTO: ND Gorica

Nekdanji slovenski reprezentant, ki po izteku pogodbe zapušča vrste turškega prvoligaša Gaziantepa, se je odločil, da bo kariero nadaljeval v tujini. “Rekli smo mu, da so mu naša vrata vedno odprta. Obljubil je, da bo v Gorico prišel pozneje,” nam je povedal Admir Kršić.

Športni direktor Gorice je priznal, da se je v zadnjih dneh na temo povratka slišal tudi z nogometašem še veliko bolj zvenečega imena in priimka, s Timom Matavžem. Iz ust 33-letnega nekdanjega zvezdnika prve nizozemske lige in strelca 11 golov za Slovenijo, ki ima še leto dni pogodbe s ciprskim prvoligašem Omonio iz Nikozije, je dobil podoben odgovor.

“Dokler lahko, bo še igral v tujini, potem pa se bo vrnil. V Gorici se vidi, a ne še zdaj. Nikoli pa ne veš, kaj se zgodi. Morda pride že prej. Tudi njemu bodo vrata našega kluba vedno odprta,” je povedal prvi kadrovnik športnega dela Gorice, ki je v prejšnji sezoni, ko je suvereno postala drugoligaški prvak, igrala z zelo mladim moštvom.

Polovica igralcev je bilo starih 21 ali manj, več kot tri četrtine pa 25 ali manj let, zato ne preseneča, da v Novi Gorici pred začetkom nove, prvoligaške sezone iščejo nogometaše z izkušnjami.

Prihaja Jan Andrejašič. Kaj pa Bojan Jokić?

Tudi zaradi tega nam je na misel padlo, da se utegne v klub po 15 letih in sijajni karieri, ki jo je zgradil v tujini, vrniti Bojan Jokić. Nekdanjemu dolgoletnemu reprezentantu in kapetanu Slovenije je namreč potekla pogodba z rusko Ufo, pri kateri je bil zadnjih pet let. Če pri 36 letih z nogometom še ne namerava končati, bi se lahko vrnil tja, kjer je z njim začel, smo pomislili. Ampak …

Pri Gorici za levo stran obrambe rešitev ne iščejo. Tam bo, tako kot v prejšnji sezoni, priložnost dobival 21-letni Jošt Urbančič, ki je bil v prejšnji sezoni na Primorsko posojen iz Domžal, po novem pa bo za Gorico igral kot njen polnopravni član. Z Domžalami je sodelovanje namreč prekinil.

Na desni strani obrambe se za Gorico zveneča okrepitev obeta kmalu. Pred podpisom pogodbe je Jan Andrejašič, ki je po končanem sodelovanju z Olimpijo, njen član je bil tri leta in pol, nov izziv očitno našel v vrstah štirikratnih slovenskih prvakov. Ta 26-letni nekdanji član Celja in Kopra prinaša izkušnje, za njim je že skoraj 150 prvoligaških tekem, dvakrat je bil z Olimpijo prvak.

Pred prihodom v Gorico je Jan Andrejašič.

Izkušeno okostje ostaja

Od izkušenejših nogometašev, ki so bili hrbtenica ekipe v prejšnji sezoni, ostajajo vsi. Kapetan, 33-letni Etien Velikonja in leto mlajši branilec Nejc Mevlja imata pogodbo, 31-letnemu desnemu bočnemu branilcu, ki lahko igra tudi na sredini igrišča, Matiji Široku, je potekla, a jo bo najverjetneje kmalu podaljšal. Ostaja tudi 31-letni hrvaški branilec Denis Cerovec.

Pogodbo so pri Gorici prekinili s srbskim napadalcem Milošem Zukanovićem, odhaja tudi rezervni vratar Matija Radikon.

Posoji sta iztekli 21-letnemu vezistu Abelu Marcu, ki je v prejšnji sezoni zbral 27 prvenstvenih nastopov, in leto mlajšemu branilcu Tinu Agiću, ki se je ustavil pri 15 tekmah. Z obema želijo v Novi Gorici podaljšati sodelovanje, toda najprej morajo doseči dogovor z njunima kluboma (Lugano in Rijeka).

Iz mladinske sta članski ekipi priključena 17-letni vratar Dennis Zeriali in njegov vrstnik, branilec Alen Korošec. Predvsem nanj pri Gorici v prihodnosti polagajo velike upe.

“Obetajo se še dva, trije prihodi. Gledamo predvsem na fante iz našega področja, nekaj je možnosti tudi iz tujine. V igri je veliko imen, v sodelovanju s trenerjem Srebrničem bova v naslednjih dneh naredila ožji izbor, potem lahko pričakujemo nove okrepitve,” o tem pravi Kršić, ki je za konec nekaj besed namenil tudi vprašanju, kakšno Gorico lahko pričakujemo v sezoni 2022/23.

Miran Srebrnič je s pripravami začel v ponedeljek.

Čim prej želijo pripluti v mirne vode

Še drugič v treh letih se je zgodilo, da se je Gorica vrnila v prvo ligo, potem ko je iz nje prvič v zgodovini kluba izpadla v sezoni 2018/19. Že sezono za tem je bila spet v prvi ligi, a prvenstvo končala na zadnjem mestu in ekspresno izpadla nazaj med drugoligaše. Kaj lahko pričakujemo tokrat?

“Imamo mlado ekipo, v kateri večina igralcev še nima prvoligaških izkušenj, ampak fantom je treba dati priložnost. Ena od naših prednosti je zagotovo ta, da so naši mladi igralci lačni nogometa. Kakovost zagotovo imajo. Verjamem, da bodo upravičili zaupanje,” je povedal Kršić.

“Želja za začetek je obstanek in mirna sezona. Postavili smo si cilj, da čim prej pripeljemo v mirne vode in potem lahko brezskrbno načrtujemo prihodnost. Želimo biti pri sredini lestvice. Stavimo na mlade, imamo tudi izkušnje, predvsem pa imamo velik motiv za dokazovanje,” je za konec povedal športni direktor Gorice, ki velja za enega od najboljših slovenskih klubov.

Prvi naslov prvaka je osvojila v sezoni 1995/96, potem pa pod vodstvom Pavla Pinnija tri v nizu povezala med sezonama 2003/04 in 2005/06. Nazadnje je bila blizu vrha v sezoni 2016/17, ko je prvenstvo končala na drugem mestu.