Olimpija pred derbijem duhov: Žal nam je, zelo nam je žal

Nogomet 11. Feb 202214:45 > 15:06 2 komentarja

"Maribor spoštujemo, a bomo gledali predvsem na sebe," sporočajo iz NK Olimpija pred nedeljskim derbijem v Stožicah, ki bodo zaradi Covid omejitev skorajda prazne. Ljubljančani so novinarsko konferenco pred tekmo izkoristili tudi za kadrovsko novost. Pogodbo je podaljšal mladi Marcel Ratnik.

“Žal nam je. Res nam je žal. Pred nami je velik dogodek. Največji derbi, o katerem govorijo vsi. Zelo nam je žal, da na tribunah ne bo več gledalcev. Pred tekmami me številni sprašujejo za vstopnice, a tokrat jim lahko že povem, da jih enostavno ni,” je povedal Marin Skender.

Tehnični direktor Olimpije je pred nedeljskim derbijem (17.30) govoril o tem, da bo na tekmi proti Mariboru na stadionu, ki sprejme več kot 16 tisoč gledalcev, lahko prisotnih vsega 750 navijačev. Med njimi ne bo gostujočih. Pri Olimpiji so prepričani, da bi jih bilo sicer šest, sedem tisoč ali morda celo več.

Marin Skender

Priložnost za še višje številke se morda ponudi v nadaljevanju prvenstva, a zato bo treba na igrišču zmagovati in se boriti za prvenstveni naslov. Olimpija je ero z novim predsednikom Adamom Deliusom in njegovimi somišljeniki začela dobro, s sredino zmago nad Muro z 1:0. Če bo v nedeljo premagala Maribor, za katerim trenutno zaostaja za pet točk, bo zelo blizu temu. Z zmago na zaostali tekmi, ki jo še mora odigrati, bi vijoličaste celo prehitela.

“Gremo po zmago,” nič nepričakovanega ni sporočil trener Dino Skender, ki je imel na današnji novinarski konferenci številčno družbo. Ob njegovem bratu, tehničnemu direktorju ekipe, sta bila zraven še športni direktor Mladen Rudonja, ki je komentiral opravljeno v zimskem prestopnem roku, in 18-letni Marcel Ratnik, ki tam ni bil brez razloga.

Osemnajstletnik, ki ga kot zamenjavo za poškodovanega Hrvata Gorana Milovića na derbiju lahko pričakujemo v obrambi Olimpije, je podaljšal pogodbo z Ljubljančani do leta 2025. “To je dokaz, v kakšno smer gremo. Vključevali bomo vse več mladih, domačih igralcev,” so ob tem sporočili iz Olimpije, ki je pozimi pripeljala osem okrepitev. Šest od teh Hrvatov.

O čem vse so pri Olimpiji pred derbijem še govorili?

Dino Skender

Dino Skender, trener:

O derbiju:
“Derbi kot derbi. To je tekma, v kateri ni pravil. Vemo, da nas čaka težka tekma. Smo absolutno pripravljeni. Že kar nekaj časa se pripravljamo, da je tako. Maribor spoštujemo. Je zelo dober, tako ekipno kot individualno kvaliteto ima. Trenutno je tudi vodilni klub na lestvici. Za nas bo velik izziv.”

O tem, da obe ekipi v derbi vstopata v dobri formi:

“To je draž derbijev. Da se ekipe nadigravajo. Ni tako, da se zmagovalca išče pri ekipi, ki je manj slaba, ampak obratno. Za slovenski nogomet je to, da bo derbi dober, zagotovo plus. Seveda nas zanima predvsem to, kakšna bo Olimpija. Verjamem, da smo na pravi poti. To smo potrdili tudi na zadnji tekmi z Muro.”

O tem, kako se prilagoditi igri Maribora:
“Sigurno gre za zelo dobro, kompletno ekipo, ampak kot sem že rekel, moramo gledati predvsem nase. Tako smo tudi delali na pripravah in na tak način formirali model igre. Gledamo predvsem nase, ne bomo se prilagajali. Na tak način gremo na derbi.”

O spremembah v enajsterici v primerjavi z zadnjo tekmo:
“Ne vidimo potrebe, da bi se česarkoli dotikali. Seveda imamo dobre menjave na klopi. Tam so fantje, ki čakajo na priložnost in so pripravljeni. V primerjavi z zadnjo tekmo ne bi smelo biti veliko menjav. Bomo videli, kaj bo povedal jutrišnji trening. Kakšno bo stanje. Imamo prostor za spremembe, a smo s tem, kar so fantje pokazali na zadnji tekmi, zadovoljni.”

O tem, v čem je Maribor najboljši:
“V napadu je zelo kakovosten. Ima igralce, ki znajo škodovati nasprotniku. Zaradi tega bomo morali biti maksimalno zbrani. Skušali jih bomo držati čim dlje od našega gola. Maribor je prvi. Gre za zelo dobro ekipo, ki jo maksimalno spoštujem. To je vse, kar lahko rečem o Mariborčanih. Vse ostalo je na nas.”

O analizi videnega na tekmi z Muro:
“Analiziramo vsako malenkost. Tekmo smo analizirali, a se zdaj ne smemo vračati v preteklost. Moramo gledati samo naprej. Smo bili pa dobri. Generalno. Tako v napadu kot v obrambi. Plan igre, za katerega smo se dogovorili, je funkcioniral.”

O poškodbi Gorana Milovića:
“Kot kaže, ni nič počilo, ampak ga nekaj časa zagotovo ne bo v kadru. Kdo ga bo zamenjal, bomo videli.”

Mladen Rudonja

Mladen Rudonja, športni direktor:

O tem, ali je prestopnega za Olimpijo konec:
“Prestopni rok traja do 15. februarja. Čakali smo, kaj se bo zgodilo z Milovićem. Hvala bogu ne gre za hujšo poškodbo, tako da smo tam, kjer smo želeli biti. Bili smo pripravljeni reagirati in smo še vedno. Lahko se še kaj zgodi. Možen je tudi kak odhod. Posoja, prodaja …”

O tem, ali je bil prihod Aljoše Matka odgovor na Đorđeta Ivanovića:
“Ne. Potrebovali smo igralca, ki bi nam dal globino. Njegov profil. Že dolgo časa smo razmišljali o njem, a je imel pogodbo, tako da smo ga na žalost pripeljali pozno. Želja je bila, da bi bil pri nas že prej.”

O tem, ali je Maribor z Ivanovićem na boljšem kot Olimpija z Matkom:
“O Mariboru ne bom govoril, ampak za nas, Olimpijo, je Matko zelo dobrodošel.”

O tem, da je Milan Mandarić postal predsednik ŽNK Olimpija:
“Vesel sem, da je zapolnil svoj čas. Olimpija mu je pri srcu. Zagotovo ji lahko s svojimi izkušnjami pomaga. Verjamem, da ji tudi bo.”

Marcel Ratnik ob podpisu nove pogodbe. FOTO: nkolimpija.si.

Marcel Ratnik, nogometaš:

O podaljšanju pogodbe:

“Pri meni ni bilo nobenega dvoma. Srečen sem, da sem podaljšal. To je potrditev, da mi v klubu zaupajo. Da dobro delam.”

O derbiju:
“Nihče ni rekel, da bom igral. Končna odločitev bo trenerjeva. Če bom zaigral, bo to nagrada za trdo delo. Kot mlad sem spremljal derbije in sanjal, da bi nekoč bil na mestu igralcev, ki sem jih spremljal.”

O samozavesti:

“Pridobivam jo na treningih. S soigralci, ki me motivirajo. Mi dajejo navodila in me spodbujajo.”

O tem, da je bil nekoč član Maribora:
“Tam sem bil samo eno leto. Moje srce je zeleno.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje