Olimpija vrnila žogico: Ne z lažmi, operiramo z dejstvi

Nogomet 7. Apr 202219:09 > 19:10 0 komentarjev
Romance med Mandarićem in Deliusom je konec.

Ni trajalo dolgo, da so se pri nogometnem klubu Olimpija odzvali na besede Milana Mandarića. Zapisali so, da so z žalostjo in razočaranjem, a brez presenečenja, prisluhnili tiskovni konferenci nekdanjega predsednika. Dodali so, da namesto laži in zavajanja operirajo z dejstvi.

Sporočilo za javnost s strani NK Olimpija Ljubljana objavljamo v celoti in brez popravkov:

Z žalostjo in razočaranjem, toda brez pretirane mere presenečenja, smo danes prisluhnili tiskovni konferenci nekdanjega predsednika Nogometnega kluba Olimpija Ljubljana Milana Mandarića. Na druženju z novinarji je Milan Mandarić natrosil ogromno neresnic, celo laži. Niti po naključju ni govoril resnico, če bi jo, bi tako ali tako zgolj vrgel dodatno črno liso na svoje udejstvovanje pri Olimpiji. Ob bizarnem napadu, ki smo ga bili deležni s strani Milana Mandarića, je kakopak naša dolžnost, da javnosti postrežemo z dejstvi. Ne z lažnivimi, izmišljenimi puhlicami, marveč z dejstvi. In resnico.

Milan Mandarić se na vso moč trudi, da bi pozornost preusmeril stran od dejstev in vsebine podpisane pogodbe ob prevzemu kluba, zato načrtno širi lažne informacije. Ob podpisu pogodbe je bil na notarski račun nakazan znesek v višini 3,45 milijona evrov, določen znesek je šel za takojšnje poplačilo nastalih kritičnih dolgov, hkrati je bilo dodatnih 300.000 evrov nakazanih na klubski bančni račun, ki bi bil v nasprotnem primeru blokiran. Milijon evrov je bil zadržan za morebitne naknadno razkrite obveznosti. To je bila več kot pravilna poteza in pravilno postavljen pogoj sklenjenega posla, saj je Milan Mandarić svojim zaposlenim prepovedal razkritje dodatnih finančnih obveznosti. Toda med dogovorjenim obdobjem dodatnih pregledov poslovanja je bilo razkrito, da dolg Milana Mandarića do kluba znaša več kot pet milijonov evrov. Dejansko smo v zadnji sekundi rešili Olimpijo pred bankrotom in pred tem, da bi kar sredi sezone ostala brez tekmovalne licence. Danes je Milan Mandarić tisti, ki Olimpiji dolguje zajeten znesek denarja.

Kot je bilo s podpisom pogodbe dogovorjeno ob prevzemu kluba, bi moral Milan Mandarić 31. marca 2022 res prejeti zadnji del kupnine v višini 1,000.000 evrov. Toda hkrati je bilo – kot že zapisano – s podpisom pogodbe dogovorjeno, da bo omenjen znesek do 31. marca 2022 preventivno zadržan tudi za to, da bo Nogometni klub Olimpija Ljubljana na ta način poplačal morebitne naknadno ugotovljene obveznosti. Žal se je – kot že zapisano – izkazalo, da je bilo teh obveznosti veliko. Zelo veliko. Celo ogromno. Čeprav bi moralo biti vse to razkrito že pri prvotni reviziji, temu ni bilo tako, ker je nekdo več kot očitno skril kar nekaj pomembnih dokumentov. Posledično je bilo naknadno ugotovljenih kar 17 obveznosti, ki pred tem niso bile zavedene v poslovnih knjigah. Nastale obveznosti v skupni vrednosti krepko prek 700.000 evrov, ki na našo veliko presenečenje niso bile izkazane v bilanci stanja pred 29. septembrom 2021 (presečni datum), evidentno izvirajo iz časov, ko je NK Olimpija Ljubljana kot predsednik vodil Milan Mandarić.

Če temu dodamo še nekatera druga finančna bremena, ki jih je na svoja pleča prevzelo novo vodstvo NK Olimpija Ljubljana, čeprav je bilo ob podpisu pogodbe dogovorjeno drugače, pridemo do ugotovitve oziroma spoznanja, da je – kot že zapisano – dejansko Milan Mandarić tisti, ki dolguje klubu. In ne klub njemu. To so dejstva, ki jih lahko podkrepimo z dokazi. In jih na sodišču tudi bomo.

Milan Mandarić je hkrati vnovič natresel kar nekaj laži glede tega, kako je klub zapustil Savo Milošević. Sava Miloševića je s položaja trenerja članske ekipe NK Olimpija Ljubljana odpustil Milan Mandarić. Navsezadnje je tudi podpisal pogodbo, s katerim je bilo končano delo Save Miloševića v NK Olimpija Ljubljana. Ob tem obstaja nemalo prič, ki bodo na sodišču potrdile, da je bil prav Milan Mandarić tisti, ki je želel odpustiti Sava Miloševića. In ga tudi je.

Ena od izrečenih laži je povezana tudi s tem, da Milan Mandarić ni dobil možnosti vpogleda v seznam poplačanih terjatev. Milanu Mandariću in njegovim pravnim zastopnikom je bila prek naše odvetniške službe ponujena možnost, da se zglasijo v pisarni NK Olimpija Ljubljana in si seznam tudi ogledajo, a tega ni storil ne on ne nihče od njegove odvetniške službe.

Kar zadeva trditev, da je bila poplačana le polovica upnikov, je tudi to še ena laž v nizu. Kako lahko nekdo sploh javno trdi, koliko upnikov je bilo poplačanih, če ni izkoristil možnosti vpogleda v seznam poplačanih terjatev? Novo vodstvo NK Olimpija Ljubljana je do današnjega dne poplačalo večino upnikov. Navsezadnje klubu v želji po pridobitvi tekmovalne licence, ki je bila ogrožena prav zaradi katastrofalnega vodenja kluba s strani Milana Mandarića, drugega niti ni preostalo. Med drugim je novo vodstvo velikodušno nase prevzelo tudi poplačilo več kot 100 tisoč evrov odprtega dolga na računu Športnega društva Nogometni klub Olimpija Ljubljana, čeprav to ni bilo del obveznosti, sklenjenih s podpisom pogodbe ob prodaji kluba.

Dejstva so povsem jasna. Imamo jih na papirju. Dolgovi Nogometnega kluba Olimpija Ljubljana so znašali prek pet milijonov evrov. Novo vodstvo kluba je za dolgove, ki jih je za sabo pustil Milan Mandarić, odštelo že več kot štiri milijone evrov. Plačali smo in terjatve za 20, 30, 40 evrov in tudi terjatev za 1,45 milijona evrov. Milijon evrov je bil, kot rečeno, zadržan kot garancija za morebitne naknadno razkrite zaostale terjatve. Za terjatve, ki jih je ustvaril in za sabo pustil Milan Mandarić. Za terjatve, ki so bile – o tem smo prepričani in lahko svoje prepričanje podkrepimo z neizpodbitnimi dokazi – načrtno skrite pred novim vodstvom Nogometnega kluba Olimpija Ljubljana. Več kot očitno v kristalno jasno želji, da bi Milan Mandarić z nič drugega kot prevaro dobil kar največ denarja od skupnega zneska milijon evrov, ki je bil zadržan kot garancija za morebitne naknadno razkrite terjatve.

Medtem ko Milan Mandarić, ki je sam postavil ceno 5 milijonov evrov za nakup kluba (v nakup bi privolili, tudi če bi zahteval več), a ob tem očitno sploh ni vedel, kolikšen je skupen znesek vseh dolgov, ki jih je pustil za sabo, operira z lažmi, mi to počnemo z dejstvi. Prav zato se veselimo srečanja z njim na sodišču.

Ob konec želimo poudariti, da nas resnično žalosti, na kakšen način, torej z neresnicami in lažmi, slovenski javnosti dejstva predstavlja Milan Mandarić. Toda to tako ali tako veliko pove le o njem samem. Kakor tudi dejstvo, da je tiskovno konferenco sklical tik pred gostovanjem Olimpije v Mariboru. V jasni želji, da bi vnesel nemir v klub, za katerega pravi, da ga ljubi in mu pomeni ogromno. To pa je, jasno, tako daleč od resnice, da bi težko bilo bolj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!