Prvoligaš, v katerem ni kuhinje, le strokovne odločitve

Nogomet 5. Okt 20216:30 > 7:18 1 komentar
Luka Brezovec
Luka Brezovec : "Raje najamemo dodatnega trenerja, kot da denar namenimo za visoko plačo igralca." (Foto: Uroš Skaza)

Bravo je z drugim mestom na lestvici po prvi tretjini slovenskega nogometnega prvenstva med najprijetnejšimi presenečenji letošnje sezone. Uspešne predstave ljubljanskega prvoligaša, ki je bil prvotno ustanovljen zaradi družbeno koristnega elementa in ne, da bi v prvi ligi osvajal visoka mesta, so predvsem plod dobrega in sistematičnega dela, trdi predsednik kluba iz Spodnje Šiške Luka Brezovec.

Čeprav ju med seboj loči le nekaj kilometrov zračne linije, se ljubljanska prvoligaša Olimpija in Bravo med seboj ne bi mogla bolj razlikovati. Medtem ko se pri šestkratnih državnih prvakih v teh dneh z menjavo predsednika pripravljajo na nov pretres, njegov sosed iz Spodnje Šiške vse od ustanovitve leta 2006 sledi identičnemu cilju – dobremu delu z mladimi in razvoju kakovostne mladinske šole.

»Nimamo načina preglasovanja, niti načina, da bi komu vsiljevali stališča. Imamo kolegije, na katerih se o vseh stvareh pogovorimo in najboljšo odločitev nato tudi sprejmemo,« pravi predsednik Brava Luka Brezovec.

Dvainštiridesetletnik, po poklicu odvetnik, je v klub prišel pred tremi leti. Kot poudari, z željo, da s svojim znanjem in izkušnjami pripomorem k razvoju Brava in ne z namenom, da bi ga spreminjal. A bržkone tudi zato, da razbremeni ustanovitelja kluba in častnega predsednika Darka Klariča, s katerim si delita enako vizijo.

»Spoštujeva kompetence drug drugega. Še nikoli nisva imela primera, da bi kdo od naju sprejel odločitev mimo drugega. O vsaki stvari se pogovoriva in oba sva nagnjena k trdemu delu. On ima bogate izkušnje in je nepogrešljiv vir informacij in idej, jaz pa imam druga znanja,« recept za sinergijo v klubu navede Brezovec.

Luka Brezovec
Foto: Uroš Skaza

Ste pričakovali, da boste po prvi tretjini prvenstva tako visoko na prvenstveni razpredelnici?

Z rezultatom smo zelo zadovoljni, nismo pa z njim obremenjeni. To ne vpliva na naš način dela. Gremo iz tekme v tekmo, sledimo svoji strategiji, mladim igralcem pa želimo ponuditi čim več priložnosti. To je naša osnovna usmeritev. Če to prinese dober rezultat, še toliko boljše. Verjetno je dober položaj na lestvici tudi posledica dejstva, da je liga letos zelo izenačena in lahko vsak premaga vsakega. Zelo hitro si lahko pri vrhu lestvice in seveda tudi obratno.

Častni predsednik Brava Darko Klarič pravi, da ima organizacijski napredek prednost pred tekmovalnimi uspehi.

Točno tako. Če trdo delaš in dobro treniraš, pridejo tudi rezultati. Uspehi so nagrada za dobro opravljeno delo, ne smejo biti pa cilj. Če bi zasledovali rezultate, bi pozabili na osnove. Tako kot v poslu tudi v športu štejejo trdni temelji. Dobra organizacija in strategija v podjetju prinese dobre rezultate. Raje najamemo dodatnega trenerja, kot da denar namenimo za visoko plačo igralca. Nismo klub za to. Smo klub, ki igralcu omogoči uspešno kariero, da bo lahko visoke zaslužke iskal drugje.

Obstaja bojazen, da prehitevate lastne načrte?

Sam ne dojemam stvari tako, ravno zaradi tega, ker je prvenstvo tako izenačeno. Delamo v skladu s svojo strategijo in napredujemo iz leta v leto. Naša osnovna filozofija je, da smo vsako leto boljši. To sezono igramo še z mlajšimi igralci kot v lanski in to je največje zadovoljstvo. Rezultat je le posledica trdega in sistematičnega dela in ne dragih nakupov.

NK Bravo
NK Bravo po dvanajstih prvenstvenih krogih zaostaja le za vodilnim Koprom.

Bi vas morebitna uvrstitev v evropska tekmovanja ujela nepripravljene?

Plansko razmišljamo o vseh možnostih. Če obstaja verjetnost, da se nekaj lahko zgodi, se s tem ukvarjamo. Imamo redne poslovne in športne kolegije, kjer se obravnavajo vsi možni scenariji. Zdaj je naš prvi cilj, da z dobrimi igrami osvojimo čim več točk in smo varni pred izpadom. Kar bo nadgradnja tega, bo super.

Kako se ubraniti pred previsokimi ambicijami, da klub ne bi šel prek svojih zmožnosti?

Treba je umiriti glave. Ne sme biti čustvenega pristopa. Včasih je to težko, saj se šport igra tudi zaradi čustev. A to je še eden od scenarijev, na katerega moraš biti pripravljen. V primeru, kot je bil celjski in morda tudi sedaj Murin, se vidi, da gre za velik organizacijski zalogaj. Tu se lahko naučimo veliko.

Kako je na načrte kluba vplivala pandemija koronavirusa?

Na situacijo smo se prilagodili precej dobro. So bili pa to težavni časi za vse klube. Vsi smo delili enako usodo. Nekaj je pomagala država, a znajti smo se morali tudi sami. Da bi pandemija vplivala na naše delovanje, cilje in strategijo, težko trdim, saj smo v vmesnem času vseskozi delali z mladimi. Nekoliko so se spremenili le prestopni pogoji, saj so odškodnine zdaj nižje. Ne zdi se mi, da smo letos naredili ekstremen korak naprej, smo pa boljši kot lani. Upam, da bo rezultat na lestvici ob koncu sezone to tudi pokazal.

Svet po zdravstveni krizi vstopa v novo realnost. Kakšna bo ta za Bravo in slovenski nogomet?

Verjetno se bo pokazalo, da imajo igralci manj možnosti, da odidejo v tuje lige. Kot sem omenil, so tudi odškodnine pri prestopih nižje. Z našega vidika to pomeni, da je treba delati še bolj zavzeto in slediti naši strategiji. Ker smo zavezani delu z mladimi igralci, nas prizadene predvsem del povezan z njihovo prodajo. Na prihodkovni strani se pozna tudi sponzorski vidik. Težje jih je privabiti in ohraniti, predvsem pa jih prepričati, da ti v naslednji sezoni namenijo še več sredstev.

Luka Brezovec
Luka Brezovec je v Bravo prišel pred tremi leti.  Foto: Uroš Skaza

Kako se je pandemija poznala na proračunu kluba?

Glede tega je Bravo specifičen, saj po prihodu iz druge lige v prvi nastopamo komaj tretje leto. Ker ves čas gradimo na naši zgodbi, bi se nam moral po tej logiki proračun povečevati. Rahlo se tudi je, a bi se nam v kakšni drugi situaciji verjetno še bolj. Sredstva pokroviteljev bi bila morda večja kot tudi znesek ob katerem od prestopov. Upada prihodkov, tako kot kateri drugi klubi, nismo imeli, saj nikoli nismo bili tako visoko, da bi utrpeli velik padec.

Lahko razkrijete, s kakšnim proračunom operirate v letošnji sezoni?

Med slovenskimi klubi smo v spodnji polovici.

Koliko znaša dobra plača pri Bravu?

Tega ne bi razkril.

Kateri so glavni projekti Brava v naslednjih letih?

Vsako leto nadgrajujemo svojo strategijo, ki pa je v resnici ves čas enaka. Torej, da še izboljšamo delo z mladimi igralci in strokovni kader. Cilj je pridobiti tudi tuje partnerje, da trenerji dobijo izkušnje iz tujine. Igralcem, ki so tega sposobni, omogočamo igranje v višjih selekcijah, saj želimo, da maksimalno napredujejo. Pri nas ni kuhinje, samo strokovne odločitve. Poslovni del kluba se v delo stroke ne vtika. S tem dejstvom moram soočiti veliko ljudi, čeprav sem predsednik.

V načrtih Mestne občine Ljubljana je tudi prenova stadiona v Šiški.

Do prenove naj bi prišlo leta 2023. To bo morda eden od trenutkov, ki bo ponudil Bravu dodatno kakovost in rast z vidika trženja naše znamke, organiziranje športnih dogodkov in tudi boljšo igralno površino, ki je problematična. Stožice ponujajo bistveno boljše pogoje igre.

Kako sodelujete z Olimpijo?

Gojimo dobre odnose. Največja težava je, ker se sogovorniki pri njih zamenjujejo zelo hitro. Je pa njihov način dela drugačen od našega. Olimpija vsako leto cilja na naslov prvaka, mi sledimo naši zgodbi.

Si želite postati prvi klub v Ljubljani?

To ni naš cilj, a če do tega pride kot posledica dobrega dela, bomo zelo veseli. A s tem se ne obremenjujemo. Gledamo na našo ekipo in kaj še rabimo, da bomo boljši in bomo lahko uresničili našo strategijo. Želimo si kontinuitete kadra – tudi strokovnega. Pri igralcih je to taktično nemogoče, saj razvijamo igralce in si želimo, da gredo dalje.