Razlog za prerojen Maribor je Šimundža

Nogomet 9. Maj 202420:13 2 komentarja
nogomet nk maribor martin milec
Foto: Filip Barbalić

Kapetan Maribora Martin Milec je po podaljšanju pogodbe pričakovano stopil pred sedmo silo tudi v luči napovedi sobotnega večnega derbija, ki bo ključen v boju za končno drugo mesto v Prvi ligi Telemach.

“Izredno sem ponosen zaradi podaljšanja pogodbe. Vsi vemo, kaj mi ta klub pomeni. Zelo sem vesel, da bom lahko ta dres nosil še dve leti in predstavljal ta grb. Upam, da so poškodbe za mano. Upam, da ni ta sobotni derbi moj zadnji, saj vemo, kako sem jaz in moje poškodbe,” je Milec čustveno pokomentiral podaljšanje pogodbe z Mariborom, za katerega je prvič zaigral v sezoni 2010/11 in se po epizodi na tujem vanj vrnil šest let kasneje. Tudi zarad vijoličastega DNK-ja, ki ga v klubu vedno omenjajo, je po upokojitvi Marcosa Tavaresa prevzel kapetansko vlogo, s svojimi izkušnjami pa bo lahko veliko doprinesel tudi na sobotnem večnem derbiju.

Obračun z Olimpijo, ki je med tednom ostala brez trenerja, bi že lahko odločil boj za drugo mesto. Ob tem da je večni derbi največja tekma v slovenski ligi, je tokrat potrebno izpostaviti tudi dejstvo, da bodo vijoličasti v soboto prvič po 17. marcu na tribunah Ljudskega vrta pozdravili svoje navijače. “Vsi že komaj čakamo, da se začne. Tudi v mestu vidimo, kaj po zaprtju Ljudskega vrta vsem navijačem pomeni ta tekma. Kot ekipa smo izredno veseli odziva mesta in navijačev. Delamo vse, da bomo šli po tekmi vsi srečni z igrišča.”

Martin Milec o tem, zakaj je klub podaljšanje pogodbe potrdil prav zdaj in o tem, kdaj je podpisal novo pogodbo: “Mislim, da je zaradi derbija objavljeno danes. Dejansko je bilo tako, podpisali smo že takrat, ko sem to razkril v intervuju. To niso bile floskule. Pogodba je že nekaj časa podpisana.”

Olimpija bo na zadnjem večnem derbiju v sezoni ranjen lev. Po remiju z Muro je ostala brez trenerja Zorana Zeljkovića, tako da zasedba zmajev predstavlja pravo uganko. “Igralci smo fokusirani na igrišče. Kaj se dogaja pri Olimpiji, ne moremo predvideti in nas ne zanima. Vemo, kako je z ranjenim levom. Ko je ranjen, je najbolj nevaren. V tekmo moramo z vsem spoštovanjem in se maksimalno pripraviti na vse scenarije. Na igrišču moramo prepoznati stvari in čim bolje odigrati.

nogomet nk maribor martin milec pijus širvys
Tako sta se zadnje zmage na večnem derbiju v Stožicah veselila Martin Milec in Pijus Širvys, ki bosta v soboto igrala na levi in desni strani obrambe. Foto: Filip Barbalić

“V derbi s spoštovanjem, a samozavestno”

Maribor je v spomladanskem delu Prve lige Telemach osvojil največ točk. Vijoličasti so zdaj v položaju, ko lahko optimistično zrejo v prihodnost, hkrati pa potrjujejo, da so morda skozi sezono upravičeno razlagali, da je v ekipi veliko kvalitete. “Že na začetku sezone sem govoril, da smo boljši. Neumno bi bilo razmišlljati drugače. Maribor je vsako leto najboljša ekipa v ligi. Rezultati v tej in prejšnji sezoni tega sicer ne potrjujejo. Ker igram za Maribor, moram vedno govoriti tako, a res mislim, da smo boljši,” o primerjavi z Olimpijo razmišlja Milec in razkriva še del načrta za soboto: “V derbi moramo s spoštovanjem, imajo odlične posameznike, ki lahko kadarkoli odločijo tekmo. Moramo vedeti, kdo smo in kaj smo ter kaj predstavljajo. Na ta način moramo iti v derbi. S spoštovanjem, a samozavestno zaradi prikazanega spomladi.

Zaradi nekaterih težav v zadnji vrsti in tudi dobre forme Pijusa Širvysa je Milec v zadnjih tednih igral na levi strani obrambe. Kako mu je všeč na strani, kjer je nekoč igral v vlogi krilnega napadalca? “Pozicija je ista, le stran je druga. Majhne razlike so v postavljanju, kar je normalno. Večkrat žoga pride na slabšo levo nogo. Prihajam v ritem tekem in upam, da bo vsako tekmo bolje.”

Ante Šimundža
Ante Šimundža je po mnenju Martina Milca glavni razlog za preporod vijoličastih. Foto: Jure Banfi

Po mizernih izidih na derbijih v zadnjih letih so vijoličasti zadnja dva dobili. Kapetan Milec brez oklevanja razkriva, kaj je glavni razlog za preporod Maribora: “Definitivno je to efekt Anteja Šimundže. Eden in edini razlog, če se vpraša mene. Trener je že prej odigral in odvodil toliko derbijev. Ve, kako se pripraviti in odigrati. Tudi ta teden moram vse pohvaliti. Fokus je le na igrišču. Le na nas je, da vse to v soboto potrdimo. Verjamemo v uspeh, a spoštujemo Olimpijo.”

Ob kratkem druženju s predstavniki medijev je Milec razmišljal tudi o prihodnosti Maribora, ki ga poleti znova čaka igranje v Evropi. “Glede na tekme spomladi mislim, da je ekipa pripravljena na Evropo. V napadu so igralci, ki delajo razliko, v izredni formi. Tudi rezervisti delajo razliko. Smo homogena ekipa, ki lahko uspe v Evropi. Videli bomo, kaj bo prinesel prestopni rok. Sem pa trenutno zelo zadovoljen s tem, kako trenutno delujemo.”

Za dodaten dvig zadovoljstva in samozavesti bo Milec z ekipo v soboto lovil novo zmago, tokrat proti večnemu tekmecu. Bo 16-kratni prvak prišel do 2. mesta na lestvici?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje