Rusko-celjske ambicije trčile v zid nogometne realnosti

Nogomet 12. Dec 202111:20 > 13. Dec 2021 15:34 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

V nogometu so "hitre zmage" zelo redke. To so na lastni koži v zadnjih mesecih spoznali ambiciozni ruski lastniki NK Celje, ki nikoli niso skrivali svojih ciljev, a trenutno se zdi, da kljub svojim bogatim nogometnim izkušnjam ne vedo natančno, kako bodo te cilje tudi uresničili. Za začetek se obeta (nova) menjava na trenerskem mestu, nogometna pomlad pa bo dala odgovor na to, ali bodo grofje vendarle izpolnili veliko željo novega vodstva - igranje v evropskem poletju 2022.

V slovenskem nogometnem prostoru nismo vajeni, da kateri izmed klubov seže v malho z denarjem in plačuje odškodnine za nakup nogometašev. No, v resnici smo v zadnjih letih tak način sklepanja nogometnih poslov spremljali samo pri evropskem Mariboru in v Mandarićevi Olimpiji.

Letos pa se je na odru Prve lige Telemach pojavil nov resen igralec. Ruski investitorji v NK Celje so poleti finančno podkrepili napovedane ambicije in v knežje mesto pripeljali nekatere najbolj izpostavljene slovenske nogometne talente. Tamar Svetlin je dobil dirigentsko palico, ki jo zaman čakal v Ibričićevih Domžalah, najstniški dribler Tjaš Begić je drugoligaške zelenice zamenjal za slovensko nogometno elito, perspektivni branilec Maj Mitterndorfer je prišel v iskanju večje minutaže.

Tamar Svetlin je za zdaj edini, ki je zares upravičil visoka pričakovanja ob svojem prihodu v Celje.

Poleg omenjene trojice mladih slovenskih nogometašev so v knežje mesto prišli še Adam Jakobsen, Ivan Maevskiy, Kevin Žižek, David Zec, Terry Lartey, Florijan Raduha, Nejc Ajhmajer in Žan Medved. Ruski investitorji, na čelu z Valerijem Kolotilom, so takoj načrtovali pohod proti vrhu slovenskega državnega prvenstva, za dodaten pritisk pa smo, to je potrebno priznati, poskrbeli tudi mediji, ki smo v celjski zgodbi iskali navdih za razpihovanje zanimivosti domačega nogometnega prvenstva. A to je nenazadnje naša naloga.

Kje se je zataknilo?

Nekaj mesecev kasneje je celjska barka daleč od mirnih tokov in ugodnih vetrov, ki bi jo peljali proti evropskem nogometnem poletju 2022, ki so si ga v Celju zadali kot glavni cilj sezone. Agron Šalja, ki je ekipo lani reševal celo pred izpadom, nikoli ni zares imel prave podpore slačilnice, igralci niso bili zadovoljni z njegovim načinom vodenja ekipe, dokončno je na relaciji trener-igralci “počilo” po tekmi z Olimpijo v Stožicah.

Po prihodu Simona Sešlarja je sledila klasična nogometna “šok terapija”, ki se je ob bolj sproščenem vzdušju v ekipi odražala tudi na dobrih rezultatih. Nekdanji trener mladinske ekipe Celja je na prvih šestih tekmah sestavil niz brez poraza in napredoval tudi v polfinale pokala, nato pa je sledil hud padec ekipe iz knežjega mesta, ki je jesen končala z nizom petih tekem, na katerih je osvojila eno samo točko.

Težko je najti prave razloge za neuspehe na prejšnjih tekmah, saj nismo trenirali in se obnašali nič drugače, kot na začetku mojega prihoda, ko smo nanizali precej pozitivnih rezultatov,” je po včerajšnjem porazu razmišljal Simon Sešlar. Celjane so v zaključku jesenskega precej zdesetkale poškodbe in bolezni, igra pa pravzaprav niti ni bila tako slaba kot kažejo rezultati. Del krivde za poraz pa bodo morali prevzeti tudi nogometaši. Na nekaterih tekmah smo namreč pogrešali borbenost in željo, ki pritiče ekipi, ki se želi boriti za najvišja mesta.

Po remiju z Olimpijo je bil Simon Sešlar še precej dobre volje, po porazu s Sežano prav gotovo ne. Foto: Uroš Skaza

Bo ambiciozne Celjane v lepšo prihodnost popeljal Simon Rožman?

Vemo, kako je v nogometu. Ko potegnemo črto, štejejo samo točke, teh pa je na računu grofov tako malo, da se je ekipa iz knežjega mesta celo nevarno približala rdeči coni. Bolj ali manj je jasno, da Sešlar ne bo dobil “novega mandata” na celjski klopi, dogovor vodstva kluba in trenerja tako ali tako velja samo do konca koledarskega leta, ko bo dolgoletni nogometaš Celja svoje mesto bržkone predal nasledniku.

Včeraj zvečer po naših informacijah vodstvo kluba ni sprejelo nobenih odločitev, glave so bile po porazu prevroče. V celjski nogometni javnosti pa se vse bolj glasno šušlja, da je prvi kandidat za klop Celjanov Simon Rožman, ki se mu, kako prikladno, ravno z novim letom izteče “gentelmanski” dogovor po slovesu od mesta glavnega trenerja Maribora. Rožman sicer naj ne bi bil edini kandidat za klop grofov, a slabo varovana skrivnost je, da se nad njim navdušuje predvsem športni direktor Gennady Golubin.

Se bo Simon Rožman vrnil na trenutno zelo vročo klop Celja?

V vsakem primeru pa novega trenerja Celjanov čaka vse prej kot enostavna naloga, ambicije ostajajo zelo visoke in temu primerni bodo verjetno tudi dodatni vložki v zimskem prestopnem roku. Dejstvo je, da so Celjani trenutno oslabljeni predvsem v napadu, Žan Medved s štirimi goli zagotovo ni upravičil visokih pričakovanj ob vrnitvi v domovino, dva gola več od ekipe iz knežjega mesta je dosegla celo zadnjeuvrščena ekipa Radomelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!