Šele ko se ti to zgodi, vidiš, kako težko je

Nogomet 7. Jul 202212:20 0 komentarjev
Luka Cerar
Foto: Aleš Fevžer

"Moramo biti realni. Tudi če bomo sedmi ali osmi, razočaranje ne bi smelo biti preveliko," pred pričetkom Prve lige Telemach razmišlja kapetan Radomelj Luka Cerar. Čeprav je nogometni vezist v pretekli sezoni s soigralci presegel pričakovanja, pa si jo bo sam zapomnil tudi po veliki smoli s poškodbami.

Tudi v novi sezoni prve slovenske lige bo kapetanski trak pri Radomljah nosil Luka Cerar. Čeprav je igralec šele maja vstopil v 29. leto, velja že za pravo klubsko legendo, saj je član kluba že več kot desetletje. V novi sezoni bo za nameček tudi najstarejši član mošta, ki s povprečno starostjo 23,3 leta sodi med najmlajše v prvenstvu.

“Očitno smo zelo mlada ekipa, če ni nobenega igralca starejšega od 30 let,” uvodoma poudari Luka Cerar. “Morda ne bi bilo slabo, da se pridruži še nekdo starejši. To je dobro z vidika izkušenj in tudi za slačilnico. Sam nisem takšen, da bi zahteval avtoriteto. Če je treba zaropotati, je za to tu tudi soigralec Rok Jazbec,” prizna, a nemudoma poudari, da so vsi fantje v ekipi zelo v redu.

Kapetan Luka Cerar je glede obstanka Radomelj med prvoligaši velik optimist. FOTO: SK.

Verjamem, da se ne bodo borili le za obstanek

Moštvo Radomelj se je v zadnjih tednih sicer precej spremenilo, saj jih je zapustilo kar nekaj nogometašev, ki so v pretekli sezoni bili redni člani začetne enajsterice. Med drugim tudi Gedeon Guzina, Mark Zabukovnik in Tomislav Mrkonjić.

“Težko jih bo nadomestiti. Tudi zato, ker se morajo novinci najprej vklopiti v moštvo in spoznati trenerjeve zahteve. Predvsem za tujce je pomembno, da predstavljajo dodano vrednost in prispevajo toliko kot njihovi predhodniki v minuli sezoni. Verjamem, da se ne bomo borili za obstanek, ampak lahko povežemo tudi višje,” razmišlja vezist.

Luka Cerar
Foto: Aleš Fevžer

Mlinarji so bili z osvojenim s šestim mestom v sezoni 2021/22 nedvomno eno prijetnejših presenečenj. Še toliko bolj, ker so v spomladanski del krenili z začelja. “Jeseni smo bili na novo postavljeni in je bilo treba ekipo uigrati. Res je, najprej je bil trener Rok Hadžić, pozimi pa je nato prišel Nermin (Bašić; op. p.). Vendar je bil on v klubu že pred tem. Mislim, da ni bila toliko težava v trenerju, temveč temu, da je bilo treba igralce navaditi na sistem, ki smo ga pozimi nato nadgradili in zaigrali tako, kot smo morali,” ključne razloge za dobre predstave v drugem delu prvenstva navede sogovornik, prepričan, da bi bili prihajajoči sezoni lahko še nevarnejši, če bi ostala ekipa enaka.

Dobro sestavljena in homogena ekipa je lahko hitro četrta

Tudi zato je pri napovedih ciljev raje nekoliko previdnejši, a vseeno prepričan, da se ekipa zagotovo ne bo borila le za obstanek med slovensko elito. “Zadovoljni bili s ponovitvijo dosežka iz pretekle sezone, saj bi bili s tem že zelo blizu tudi mestom, ki prinašajo nastopanje v Evropi. Seveda si tega vsi želimo, a je cilj težko dosegljiv. Moramo biti realni. Tudi če bomo sedmi, osmi, razočaranje ne bi smelo biti preveliko,” meni Cerar, prepričan, da bo prej ali slej naslednji korak za klub predstavljala tudi Evropa.

Glede na to, da je razlika med prvoligaši sedaj manjša kot v preteklosti, se želje ambicioznih Radomljanov še zdaleč ne slišijo neverjetne. “Če je ekipa zares dobro sestavljena in homogena, se lahko hitro znajde v boju za četrto mesto. Stvari v Radomljah so urejene, pogoji za profesionalno delo so dobri. A na koncu je največ odvisno od nas igralcev,” pravi kapetan in se dotakne tudi svojih predstav v minuli sezoni.

Luka Cerar
Foto: Aleš Fevžer

Zgodilo se je iz nič

Te še zdaleč niso bile tako številčne, kot bi si želel, za kar pa je kriva velika smola s poškodbami. “Najprej mi je med treningom na palcu počila kost. Zgodilo se je iz nič,” se spominja vezist. “Takrat nisem igral dva meseca. Nato sem se okužil s koronavirusom, po opravljenih zimskih pripravah pa mi je tik pred nadaljevanjem prvenstva počila še loža, zaradi česar sem bil odsoten še dodaten mesec. Ker je bila ekipa že uigrana, se je bilo težko vrniti in ujeti ritem.”

Kot pravi, je bilo zanj vse skupaj še toliko težje, saj se v omenjeni situaciji še nikoli prej ni znašel. “Prvič se mi je zgodilo, da sem bil toliko poškodovan. Šele ko se ti to zgodi, vidiš, kako težko je. No, morda pa se poznajo tudi leta,” se na svoj račun pošali Cerar. A časa za dokazovanja v črno-rumenem dresu bo imel vezist zagotovo še na pretek, saj je maja z Radomljami sklenil novo dveletno pogodbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!