Šimundža razkriva karte: Maribor išče novega napadalca (VIDEO)

Nogomet 19. Dec 202314:30 0 komentarjev

V zadnji epizodi oddaje Pod prečko v tem koledarskem letu smo obiskali vse klube Prve lige Telemach in glavne akterje povprašali, kako so zadovoljni z jesenskim delom sezone. Z izkupičkom niti slučajno niso zadovoljni v Ljudskem vrtu, saj je 16-kratni državni prvak na odmor odšel kot četrta ekipa in z zajetnim zaostankom za vodilnim Celjem.

Vijoličasti so jesenski del sklenili z osmimi zmagami, petimi remiji in šestimi porazi ter 18 točkami zaostanka za vodilnim Celjem. Po zmagi na večnem derbiju v 17. krogu so v štajerski prestolnici sicer upali na pozitivnejši razplet jesenskega dela, a se to na koncu ni zgodilo.

Ante Šimundža o prihajajočem prestopnem roku: “S prevetritvijo kadra bomo nastavili cilje, ki bodo zelo pomembni za spomladanski del in predvsem za naslednjo sezono.”

“Če bi rekel, da sem zadovoljen, bi bil na napačnem mestu. Nihanja v igri nikjer niso dobrodošla, še posebej pa ne v Mariboru. Preveč enostavno smo oddajali točke in prejemali gole. Bilo je nekaj dobrih stvari, bile so slabe stvari,” o zadnjih mesecih na klopi Maribora razmišlja Šimundža in dodaja: “Pomembno je, da po analizi, ki jo bomo opravili in se opravlja, nastavimo smernice za spomladanski del prvenstva. S prevetritvijo kadra bomo nastavili cilje, ki bodo zelo pomembni za spomladanski del in predvsem za naslednjo sezono.”

Za uspešno nadaljevanje sezone bo ključen prestopni rok. V njem bo Maribor iskal hitre reakcije in prave rešitve ter dobro sodelovanje trenerja in športnega direktorja Marka Šulerja. “Predvsem smo se osredotočili na poziciije, ki jih želimo okrepiti. Vse skupaj poteka v dogovorih s športnim direktorjem in po moji analizi ter analizi vseh mojih trenerjev. S pogledom športnega direktorja je pomembno, da najdemo čim boljše rešitve. Nikakor ne smemo zanemariti finančnega vidika, upoštevati je potrebno smernice, ki so za klub dosegljive in ga ne postavljajo v težave v prihodnosti.”

Ante Šimundža je odkrito napovedal prevetritev igralskega kadra. Foto: Aleš Fevžer

Šimundža: Trdo delamo na tem, da pripeljemo igralca, ki bo zagotavljal gole

Mariboru je v jesenskem delu manjkal pravi napadalec. Z izjemo Arnela Jakupovića, ki je bil večji del poškodovan, vijoličasti v napadu niso imeli pravih rešitev. Erico Castro in Xhuliano Skuka se nista izkazala za dobri rešitvi in najverjetneje ne bosta v resnih načrtih Anteja Šimundže. “Vsak igralec, ki dosega zadetke, je za vsak klub zelo pomemben. Tu Maribor ni izjema. Trdo delamo na tem, da bi pripeljali igralca, ki bi nam zagotovil več golov do konca sezone,” o lovu na napadalca razkriva Šimundža.

Legenda Maribora je sicer odigrala pomembno vlogo pri ulovu Maksa Barišića. Slednji je zaenkrat prva zvezda prihajajočega zimskega prestopnega roka, Maribor pa je v lovu na njegov podpis prehitel vodilno Celje. Barišić pri prestopu ni gledal na denar, vodile so ga ambicije po igranju pred polnim Ljudskim vrtom in igranje pod taktirko Šimundže. Je Barišić tisti, ki bo znal odgovoriti na zahteve Maribora? “To morate vprašati njega. Verjamem in upam, da bo lahko odgovoril na zelo visoke zahteve kluba.”

nogomet maks barišić nk maribor
Prvi novinec v Mariboru je Maks Barišić, ki je bil velika želja Anteja Šimundže. Foto: NK Maribor

Šimundža: Rezultat je vedno glavno merilo

Ob neučinkovitosti v napadu je pri Mariboru v oči bodla tudi hitrost v igri. Te je bilo absolutno premalo. Šimundža je odločen, da bo njegova ekipa v novem letu igrala drugače, glede hitrosti pa je podal zelo zanimiv izraz. “Mentalne hitrosti imamo dovolj v Iličiću, Repasu in Soudaniju ter v igralcih, ki imajo dobro percepcijo igre. Več težav vidim v tisti pravi hitrosti v primeru protinapadov in tranziciji. Izkoriščanje hitrosti, ki jo imamo, bi morali izkoristiti na svojem maksimumu. Od nas sem pričakoval več ne glede na to, če igralec ima fizično hitrost ali ne.”

Ante Šimundža o hitrosti v igri Maribora: “Mentalne hitrosti imamo dovolj v Iličiću, Repasu in Soudaniju ter v igralcih, ki imajo dobro percepcijo igre. Več težav vidim v tisti pravi hitrosti v primeru protinapadov in tranziciji.”

Ob hitrosti se je v zadnjih tednih veliko uporabljal še izraz zmagovalna mentaliteta. Tudi to je nekaj, kar je Šimundža v trenutnem Mariboru pogrešal. “Zmagovalna mentaliteta je izraz, ki ga veliko ponavljamo. Igralci morajo dojeti, da je rezultat glavno merilo. Na kakšen način ga dosežeš, je na koncu za marsikoga nepomembno. Nam trenerjem način riše sliko, kako in kaj naprej. Če so temelji za ustvarjanje dobrega rezultata čvrsti, si lahko uspešen na dolgi rok, če je rezultat plod sreče in slučajnih zadev, pa ni veliko možnosti. In tu nas čaka delo. Prepoznati moramo smernice, ki nam bodo zagotavljale uspehe na dolgi rok in obenem dale željen rezultat na določeni tekmi.”

Bo Soudani tudi spomladi nosilec igre Maribora? FOTO: Jure Banfi.

Medtem ko bodo igralci do 4. januarja na dopustu, bo torej v pisarnah Maribora pestro. Po naših informacijah bo veliko odhodov in prihodov, o vseh aktualnih stvareh pa vas bomo sproti obveščali na naši spletni strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!