Šimundža navkljub porazu še verjame v boj za naslov

nogomet nk maribor ante šimundža
Foto: Jure Banfi

Maribor je na štajerskem derbiju pred reprezentančnim premorom padel na zrelostnem izpitu in izgubil tekmo, ki bi ga dokončno vrnila v boj za naslov. Trener vijoličastih Ante Šimundža je sicer še vedno prepričan, da se bodo njegovi varovanci na koncu borili za najvišja mesta, hkrati pa opozarja, da ga z igralci čaka veliko dela.

Maribor je štajerski derbi odprl poletno. Pred lepo polnimi tribunami so varovanci Anteja Šimundže odlično gradili napade in Celjanom povsem onemogočili, da bi slednji razvili svojo značilno igro. Zaradi poškodbe Aleksa Pihlerja je mesto v začetni postavi dobil Blaž Vrhovec, ki je ekipo na igrišče popeljal v vlogi kapetana. Njegova prisotnost na sredini igrišča je bila zelo pomembna, morda celo ključna, saj so gostitelji prav po njegovi poškodbi v drugem polčasu in prisilni menjavi padli ter na koncu tekmo izgubili.

“Pametovati po tekmi je lahko. Dejstvo je, da se je zgodilo par stvari, na katere nismo imeli vpliva. Z naše strani smo bili strateško dobri. To je dokazal prvi polčas, ki smo ga odigrali dobro, a ne odlično, ker nismo dali gola. Nasprotnik nam tega ni omogočil. Poškodba Vrhovca je nato vplivala na ekipo, rezervisti pa niso prinesli tega, kar so vnesli v igro na prejšnji tekmi. Kvaliteto in energijo. V tem je Celje dominiralo. Pričakoval sem, da bomo boljše reagirali v težavah, v katerih smo se znašli. Ker sam vedno trdim, da so težave tu, da jih rešujemo. Res je, da so Celjani zabili po naši napaki, kar samo potrjuje, da naš zastavljen proces ni kratkoročno delo. Celjani so zabili golo in zasluženo slavili,” je bil po tekmi izčrpen Ante Šimundža.

Gol Marka Zabukovnika za zmago Celja:

Poraz je prinesla velika napaka v 70. minuti, ko je branilec Max Watson z neprevidno izbrano podajo v težave spravil Marcela Lorberja. Slednji je pod pritiskom izgubil žogo, Mark Zabukovnik pa je nato ugnal Ažbeta Juga. “Pri tej situaciji ni logike. V sami tekmi, ko vidiš, da si spustil nivo in da se nasprootnik dviguje, se to ne sme zgoditi. Tega si kot tekmovalna ekipa ne smeš dovoliti. Strinjam se, da so napake sestavni del nogometa, a vseeno. Če hočeš biti resna ekipa, se ti to ne sme zgoditi,” je o celotni situaciji v 70. minuti povedal Šimundža.

Maribor se je s porazom, drugim po trenerski menjavi, znova oddaljil od vrha. Za vodilnim Celjem zaostaja za velikih 12 točk, razlika do druge Olimpije pa znaša sedem točk. Reprezentančni premor bo zaradi teh dejstev veliko manj sproščen, kot bi bil sicer. Navkljub vsem pa Ante Šimundža še ni odmislil boja za vrh: “Še bomo popoprali boj za vrh. 12 točk zaostanka nas ne skrbi, Maribor želi biti prvi. Vidim napredek ekipe, kako pa se to realizira na tekmi, pa je trenutno še nekaj drugega. Vedno sem si želel, da smo tekmovalni in danes po poškodbi nismo bili. To moramo popraviti.”

Ante Šimundža in Damir Krznar, sicer stara prijatelja, sta se pred tekmo zelo lepo pozdravila. FOTO: Jure Banfi

O čem je po porazu na štajerskem derbiju še govoril Ante Šimundža?

  • O Blažu Vrhovcu, ki je bil očitno ključen za čvrsto igro v prvem polčasu.

“Prva stvar. Vrhovec je glede odnosa in dojemanja pravi. Zato je odigral tako, kot je. Ker ima to energijo. Zelo dobro je nadomestil Pihlerja, ki se je poškodoval na zadnjem treningu. Nato je med tekmo sledila poškodba Blaža. Nova situacija, na katero ne moremo vplivati. Padec ni bil nevaren, a je bil usoden. Igralci so bili nad vsem skupaj šokirani, gledali so se in razmišljali, kako naprej. To moramo popraviti, na tem moramo delati. Ko se zgodi tak zaplet, moramo biti takoj nazaj v tekmi. Tu je bila danes težava.”

  • O čem je razmišljal, ko je pripravljal menjavo za Vrhovca.

“O čem sem razmišljal? Kako čim manj vplivati na samo zadevo, da bo ekipa funkcionirala enako kot v prvem polčasu. A se to ni zgodilo.”

  • O poškodbi Pihlerja in izbiri Vrhovca pri sestavljanju začetne postave.

“Če bi bil Pihler zdrav, bi Pihler začel v prvi postavi. Vrhovec bi nato vstopil, če bi se Pihlerju zgodilo, kar se je danes njemu. Na tak način smo delali na treningih. Tako so bile razdeljene pozicije. Lorber in Repas nista klasični šestici, zato sem nato poskušal z dvema šesticama, kar pa je njim dalo prostor. V prvem polčasu smo njihovo zvezno vrsto znali zapreti, v drugem pa nam to po menjavi ni več uspevalo. Če želimo igrati na visokem nivoju, moramo znati odreagirati. Vse je v tem.”

nogomet nk maribor nogomet nk maribor
Na zadnjih dvanajstih večnih derbijih v Ljudskem vrtu je Maribor samo dvakrat zmagal. Foto: Jure Banfi
nogomet nk maribor ante šimundža josip iličić nogomet nk maribor ante šimundža josip iličić
Josip Iličić je s prihodom Anteja Šimundže obrnil novo poglavje svoje mariborske kariere. Foto: Jure Banfi
nogomet nk maribor ažbe jug ante šimundža nogomet nk maribor ažbe jug ante šimundža
Foto: Jure Banfi
nogomet nk maribor nogomet nk maribor
Foto: Jure Banfi
nogomet nk maribor nk celje josip iličić žan karničnik nogomet nk maribor nk celje josip iličić žan karničnik
Foto: Jure Banfi
nogomet nk maribor nogomet nk maribor
Foto: Jure Banfi
nogomet nk maribor ante šimundža nogomet nk maribor ante šimundža
Ante Šimundža. Foto: Jure Banfi

  • O slabi predstavi rezervistov, ki jih je poslal v igro.

“Ne vem, kaj se je zgodilo. Glede na kvaliteto in na treninge sem bil razočaran. Koliko sem bil po tekmi z Domžalami pozitiven, sem danes negativen. Kot pravim, ne gre.”

  • O tem, zakaj so bili Celjani v drugem polčasu boljši.

“Dali smo jim čas in prostor. Tega si nismo želeli. Ni pomembno, v kakšni postavitvi igramo. V drugem polčasu so oni prevzeli ‘medprostore’, ki so bili v prvem delu naši. V prvem polčasu so bili oni v fazi obrambe prav tako podobni nam. Tudi oni so bili, tako kot mi v prvem delu, takrat v krču.”

  • O odločitvi, da Ažbe Jug ni več prvi namestnik kapetana kot v preteklosti.

“Ko sem se pogovarjal z igralci, je bil Ažbe eden izmed kapetanov, a ne prvi v vrsti. To je stvar, ki je že bila določena. Sam imam sicer vedno raje, da je kapetan v polju. Ima večji vpliv. Te vloge Ažbetu nisem vzel. Takšen je bil vedno vrstni red.”

  • O zapravljeni priložnosti, da bi popoprali boj za prvo mesto.

“Še bomo popoprali boj za vrh. 12 točk zaostanka nas ne skrbi, Maribor želi biti prvi. Vidim napredek ekipe, kako pa se to realizira na tekmi, pa je trenutno še nekaj drugega. Vedno sem si želel, da smo tekmovalni in danes po poškodbi nismo bili. To moramo popraviti.”