Skomina o spornih odločitvah: VAR svojega dela ni opravil

Nogomet 13. Feb 202323:21

Med tekmo 21. kroga Prve Lige Telemach med Koprom in Mariborom na Bonifiki je veliko prahu dvignilo sojenje. Pritožbe so bile tako na strani Kopra kot Maribora, Damir Skomina pa je s prstom pokazal na VAR.

Prva sporna situacija, ki so jo vzeli pod drobnogled v oddaji Pod prečko, je bila v 38. minuti, ko je šlo za domnevni prekršek nad Josipom Iličićem, ki ga je storil Omar Correia. Glavni sodnik Rade Obrenović ni dosodil ničesar, je pa zaradi protestov rumeni karton pokazal Josipu Iličiću.

“Za prekršek nedvomno gre. Correia je imel to smolo, da je odbitek žoge pretvori v predložek za Iličića. Žal pa nimamo dovolj posnetkov, da bi videli, kje se prekršek konča. Če gre samo za prekršek izven kazenskega prostora, se VAR ne more vključiti, čeprav meni deluje, da je šlo za kazenski udarec. A trdnih dokazov za to nimamo in VAR tukaj ne sme posredovati. V Sloveniji je premalo kamer, da bi lahko to dokazali. Šlo je za prekršek in rumen karton Francoza, ker je prekinil obetavno akcijo, zdaj, ali je to prekršek za enajstmetrovka ali ne, nimamo dokazov,” je situacijo pokomentiral nekdanji slovenski sodnik Damir Skomina, ki je prikimal, da si je Jojo, ne glede na svoj zvezdniški status, po burni reakciji zaslužil rumeni karton.

VAR se ne bi smel oglasiti

Trener Kopra Zoran Zeljković je poudaril, da zelo spoštuje Obrenovića, zanj je eden najboljših v Sloveniji. Pustil je moško igro, na kar so se tudi pripravili, poudarja Zeljković, ravno na bolj moški kriterij pa se je oprl tudi Skomina, ko je šlo za drugo sporno situacijo.

Šlo je za morebitno nepravilno postavljanje telesa Bedeja Osujija, ko je s telesom zrušil Martina Milca, v nadaljevanju pa je prišlo še do stika v kazenskem prostoru med Markom Božićem in Vidom Kodermanom. Obrenović ni piskal ničesar, a se je oglasil VAR, ki je glavnega sodnika nekako “prisilil” v spremembo odločitve ter pokazal na belo piko.  “Kakšen z milejšim kriterijem bi piskal oboje, Obrenović ni nobenega, a ne vidim razloga, zakaj se je tukaj oglasil VAR. Ponovimo, VAR se oglasi le takrat, ko je nekaj očitnega in jasnega, tukaj ne vidim ne eno, ne drugo,” je bil do intervencije VAR kritičen Skomina, ki je mnenja, da bi bilo bolje, da se VAR tukaj ne bi oglasil.

Najbolj sporna situacija v zadnjih sekundah tekme

Za konec so pogledali še 93. minuto in domnevno novo enajstmetrovko v prid Kopra. Pride do udarca po nogi Rudija Požega Vancaša, kar je bilo ponovno premalo za Obrenovića, oglasil pa se ni niti VAR. Skomina je prepričan, da bi se morali sodniki v VOR sobi oglasiti ravno tukaj. “Od vseh zadev mi je ta najbolj sporna. Če kdaj, bi se moral VAR oglasiti tukaj, veliko prej, kot pri domnevnem prekršku nad Kodermanom,” je dodal.

“Obrenović je opravil svoje delo tako, kot se od njega pričakuje. V svojem kriteriju je ocenil, da so bili stiki igralcev premalo za prekršek, a ko vse vmeša VAR, je tako, kot da bi ti nekdo postavil pištolo na čelo. VAR svojega dela ni opravil tako, kot bi ga moral, oglasil se je v trenutku, ko se ne bi smel, in ostal tiho, ko bi moral posredovati. Izgubilo se je tri, štiri minute, kar ni dobro za potek tekem, k sreči Koper ni zadel enajstmetrovke. Zakaj sem rekel k sreči, zato ker situacija nikakor ni bila čista. Sreča za nogomet, da Koper ni zadel.”