Skomina proti Šulerju: Naj naslednjič odločitve komentira predstavnik Maribora

Nogomet 8. Maj 202322:57 4 komentarji
Damir Skomina
Foto: Uroš Skaza

Po finalu pokala med Olimpijo in Mariborom v Celju, ki so ga po enajstmetrovki v zadnjih sekundah dobili zmaji in se razveselili dvojne slovenske krone, se je veliko govorilo o sojenju. V mariborskem taboru so besneli, je bila jeza upravičena? Besedo ima nekdanji najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Sprva so se v oddaji Pod prečko dotaknili kratkega stika med Markom Tolićem in Matevžem Vidovškom. Sodnik Bojan Mertik je zaradi nepravilnega oviranja najprej opomnil Tolića, a ker je ta nadaljeval s tem početjem, je sledil rumeni karton. Damir Skomina je potrdil, da je sodnik storil pravilno, a da bi lahko vse skupaj opravil bolj gladko. Nikakor ne bi smel pustiti, da ga nogometaši Maribora obkrožijo.

Celoten sodniški pogled oddaje Pod prečko:

Sledil je grd prekršek Marina Laušića, ki je na grob način ustavil protinapad ter podrl Timija Maxa Elšnika. Kapetan Olimpije je jezno reagiral ter nasilno odrinil Laušića. “Laušić je res grdo podrl Elšnika, a start je bil nekoliko s strani, zato se mi zdi dovolj rumeni karton. Tudi Elšnika gre razumeti, saj je grdo padel. Dva rumena kartona se zdita prav, a glede na to, da je šlo zares naelektreno ozračje, morda ne bi bilo nič narobe, če bi pokazal dva rdeča kartona. Treba je imeti občutek in v pravem trenutku potegniti prave poteze.”

Marko Šuler
Foto: Uroš Skaza

Šuler se ni držal nazaj

Športni direktor NK Maribor Marko Šuler je komentarju Skomine oporekal. Laušić je šel po tem udarcu celo na opazovanje zaradi potresa možganov. “Kjerkoli gledam, je taka reakcija rdeči karton,” je Šuler odgovoril Skomini, ta pa mu je odvrnil, da bi bilo naslednjič najbolje, da sodniške odločitve komentira predstavnik Maribora, da on očitno ni potreben, da je njegovih 29 let izkušen nima pomena.

Vidovšek storil prekršek za enajstmetrovko, kaj pa Guerrico?

V 99. minuti je šlo podobno situacijo kot v tretji minuti, ko je Tolić porumenel zaradi oviranja Matevža Vidovška. “Tokrat je Tolić bolj pameten in ni oviral vratarja, je pa vratar naredil neumnost, zato je to enajstmetrovka. Žoga je v igri, enajstmetrovka za Maribora,” je Skomina potrdil odločitvi Mertika, Šuler pa je odkimaval, saj naj bi šlo za podobno potezo kot na začetku tekme. Zakaj tam rumeni karton, zdaj pa ne, se je v vročem sodniškem pogledu spraševal.

Za konec so se dotaknili še odločilne enajstmetrovke, ki je bila za mnoge najbolj sporna. Objemanje Ignacia Guerrica Admirja Bristrića v zadnjih sekundah tekme. Za Skomina je zadeva zelo jasna. “Če bi se sodnik odločil za kazenski udarec, se danes o tem ne bi toliko pogovarjali, kot zdaj, ko se je vključil VAR. Noben ne bi mogel sodniku nič očitati, karkoli bi se odločil. A da se je tukaj vklopil VAR in ga poklical, ni prav, saj vse skupaj ni bilo čisto,” je dejal Skomina.

Mertik konec koncev ne bi potreboval upoštevati VAR, v katerem sta bila Matej Jug in David Šmajc, a ga je in v globokem podaljšku podaljška pokazal na belo točko, po kateri se je Olimpija razveselila lovorike.

Šuler: Če sodnik ne ve, kako bo igralec

“Nogomet je postal preveč zapleten. Če sodnik Uefe, sodi ligo prvakov, ne ve, kaj je očitno in jasno, kako naj igralec to ve. Ne morejo biti dvojna merila. Statistika pa kaže, da so stvari drugačne, poglejmo le, koliko je kdo dobil enajstmetrovk. Ni se zgodilo prvič, nekaj bo potrebno narediti, veliko pa se da rešiti s komunikacijo. Toliko kartonov na eni tekmi je lahko posledica le neizkušenosti ali pa neznanja. Nekdo mora prevzeti odgovornost. Po tekmi se z nikomur nismo pogovarjali o nogometu. To je žalostno,” je še dodal Šuler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje