Šuler obrnil ploščo v primeru Tolić in čestital Albertu Rieri

Nogomet 8. Maj 202321:12 4 komentarji
Marko Šuler
Foto: Uroš Skaza

V oddaji Pod prečko smo tokrat potegnili dolgo, debelo in predvsem vsebinsko zelo poglobljeno črto pod sobotnim pokalnim finalom med Mariborom in Olimpijo. V naši družbi je bil športni direktor Marko Šuler, mi pa smo na enem mestu zbrali vse poudarke pogovora s prvim kadrovnikom vijolic.

Tokratno oddajo Pod prečko smo poimenovali kar šesti polčas finala slovenskega pokala, v katerem je v soboto Olimpija po podaljških premagala Maribor. Štirje polčasi so bili odigrani na maratonski tekmi v Celju, peti polčas se je z odmevnimi izjavami zgodil takoj po tekmi, po nekaj (ne)prespanih nočeh pa smo v studiu gostili športnega direktorja vijoličastih Marka Šulerja.

Slednji je danes precej razburkal nogometno javnost z izjavo o tem, da so za Marka Tolića po neodgovorno izvedeni enajstmetrovki v zadnji minuti rednega dela vrata prve ekipe Maribora zaprta. A po tehtnejšem razmisleku Šuler vendarle sprejema drugačno odločitev.

“Možnosti sta bili dve. Po njegovi izjavi, ki ni prišla iz naše strani, ampak je njegova želja, in po tehtnem premisleku, moraš biti človek. Kljub temu, da boli. Tudi nasprotniku moramo čestitati za sijajno sezono. Vse se jim je poklopilo, zadetke dosegajo tudi igralci, ki jih prej nikoli niso. Razumem Marka, nikakor se ni želel postaviti nad klub,” poudarja prvi kadrovnik štajerskega ponosa.

Marko Šuler o prihodnosti Marka Tolića v NK Maribor

In dodaja.

“Marko bo sankcioniran interno, ampak po tehtnem premisleku ne želimo udariti na njegovo športno kariero. Kako naprej, bo odvisno od njega in od trenerja. To, o čemer sem razmišljal dopoldne, se ne bo zgodilo,” v oddaji Pod prečko poudarja Marko Šuler.

Marko Šuler
Foto: Uroš Skaza

O čem vse je v oddaji Pod prečko govoril Marko Šuler?

O medijskem nastopu po pokalnem finalu

Odzivi, ki jih poslušamo, vsi kažejo isto stvar. Da so bile na tem prazniku narejene stvari, ki ne spadajo na takšen dogodek. To zame ni nekaj novega. Statistika nikoli ne laže. Tako kot številke ne lažejo o fantastični sezoni Olimpiji, tako ne lažejo niti o številu enajstmetrovk, kartonov in incidentov po in med tekmo. Nekatere stvari gredo predaleč.

Svet to gleda, na stadionu so družine, prijatelji in tudi skavti velikih klubov. In s temi skavti se po tekmi nismo pogovarjali o Žanu Vipotniku, Matevžu Vidovšku, Timiju Maxu Elšniku, ampak o drugih stvareh. In to se ponavlja. Včasih imaš že občutek, da si malo nor. Veliko sem prestal v nogometu, tudi na višjem nivoju. Ampak v soboto se je zgodila neka češnja na torti, ki je zgrajena iz stvari, ki niso takšne, kot bi morale biti.

O predstavi obeh ekip v finalu

Klubi vemo, od česa živimo. Od uspehov in lovorik. V finalih, podobno je tudi v tujini, ni veliko lepote. Za nami je turbulentna sezona, polna različnih stvari in s to lovoriko bi malce rešili zadeve. Pripravljamo se tudi na Evropo, kjer z lepoto ne dosežeš veliko. Poizkusiš se pripraviti na različne scenarije, zmanjšati tveganje in potem pogosto trpi lepota v nogometu.

FOTO: Aleš Fevžer

O vlogi Žana Vipotnika na derbiju

Žan je že v preteklosti igral na krilu. Je v formi, kjer ga lahko uporabimo na obeh straneh, je igralec, ki se veliko razdaja tudi v obrambi, čeprav navadno opazimo samo zadetke.

Poizkusili smo k tekmi pristopiti na malce drugačen način, zmanjšati razdalje med linijami. Želeli smo žogo čim več držati v svoji posesti, saj je Olimpija najmočnejša z žogo v nogah. Na žalost mu, kljub nekaterim priložnostim, tokrat ni uspelo zadeti.

O tem, da je Nemanja Mitrović igral v konici napada

Damirju zaupam, razmišljanja, ki jih deliva, so si tako podobna, da je že malce zastrašujoče. To je bila poteza, ki je bila drugačna, a to so bili trenutki, ko smo morali nekaj poizkusiti. Včasih ti nogomet nekaj da, včasih ne. Tokrat smo zadeli v polno.

Nemanja Mitrović je na zadnjem derbiju Mariboru vrnil upanje. Foto: Uroš Skaza

O Damirju Krznarju in podaljšanju pogodbe s trenerjem

Odločitev je bila lahka. Trener, ki vliva zaupanje in razume okolje, v katerem dela. Ne bomo si dovolili, da do zadnjega dne ostanemo v dvomih. Vemo, kaj želimo. NjegovNovo delo nam daje upanje, ekipa mu sledi. Je trener, ki razume izziv Maribora in vsaka druga odločitev bi bila nelogična, nenogometna.

Če pogledamo v zgodovino, je to v Mariboru precej ustaljena praksa. Že kot igralec nisem rad menjal trenerjev, rad sem imel vizijo prihodnosti. Prišel je v težki situaciji, pokazal svojo vizijo, tudi toče in rezultati govorijo sami zase. Nadaljevanje sodelovanja je bila naša skupna želja.

O tem, kakšna bo prihodnost Marka Tolića v Mariboru

Poznam igralca, je zelo inteligenten fant, prihaja iz drugačnega okolja in ima velike želje ter sanje. Njegov talent ni sporen in človek se vpraša, zakaj ne igra v Dinamu, zakaj je pri nas. Še danes zjutraj nisem bil odločen, kako v njegovem primeru naprej. Maribor je mesto, ko živi drugače in nekatere stvari težko odpušča.

A po pogovoru z Markom sem ugotovil, da stvar razume. Zadevo je pravzaprav skušal izpeljati na način, ki ga sam iščem. Iščem igralce, ki si upajo narediti velike poteze. Se pa lahko ta karakter obrne v dve smeri. Trenutek je bil žal napačen. Po njegovi izjavi, za katero verjamem, da je bila iskrena, je potrebno stvar razmisliti. Tudi otroka, ki je v šoli naredil napako, ne izključiš iz šole.

Marko Tolić
Kakšna bo prihodnost Marka Tolića v Mariboru? Očitno stvari ostajajo nedorečene. FOTO: Jure Banfi

O dopoldanski izjavi za časnik EkipaSN, da za Tolića v Mariboru ni več prostora

Možnosti sta bili dve. Po njegovi izjavi, ki ni prišla iz naše strani, ampak je njegova želja, in po tehtnem premisleku, moraš biti človek. Kljub temu, da boli. Tudi nasprotniku moramo čestitati za sijajno sezono. Vse se jim je poklopilo, zadetke dosegajo tudi igralci, ki jih prej nikoli niso.

Razumem Marka, nikakor se ni želel postaviti nad klub. Bil je določen za izvajanje, a ko ima v rokah žogo Kronaveter, bi lahko odreagiral drugače. To so trenutki, ko lahko izpadeš junak, ali pa lahko izpadeš drugače. Tolić je prvi izvajalec, nimamo sicer stvari napisane na tabli, a igralci so toliko izkušeni, da morajo prevzeti odgovornost. Po bitki pa smo vsi lahko generali.

Igralci pa morajo stvari prevzeti nase in prepuščamo jim določeno mero odgovornosti. Na vse ne moreš vplivati, določene poteze so stvar instinkta. Marko bo sankcioniran interno, ampak po tehtnem premisleku ne želimo udariti na njegovo športno kariero. Kako naprej, bo odvisno od njega in od trenerja. To, o čemer sem razmišljal dopoldne, se ne bo zgodilo.

O Toliću v naslednji sezoni

Pogovarjamo se, tudi z Dinamom o prihodnosti Marka Tolića. Kolikor ga poznam, bo ta stvar na njem pustila določene posledice. Moramo se pogovoriti in najti rešitev, ki bo dobra za klub in za igralca. Kar te ne podere, te naredi močnejšega. Delamo na tem, da bomo v naslednji sezoni še močnejši.

O nezadovoljnih reakcijah Kronavetra in Sirka

Naboj na tej tekmi je bil drugačen. So se pa stvari na igrišču dogajale po določenem receptu že od prve minute. In to so stvari, ki se ponavljajo. Občutek imaš, da si na igrišču zaradi nekoga drugega in ne zaradi navijačev ter nogometa. Nisem edini, ki imam takšen občutek.

Maribor je želel s pokalom sezono končati z lovoriko, tega smo navajeni in zato imamo toliko lovorik v klubu. Skozi kariero sem igral ogromno takih tekem in nekatere odločitve, na katere sam nimam vpliva, govorimo o sodniških odločitvah, bi se lahko zapeljale drugače. Stvari se zaradi tega naelektrijo. Tekma od prve minute ni bila pod nadzorom. Ni slučaj, to se ne dogaja prvič. Kot ni slučaj, da je Olimpija prvak. Na tem mestu čestitam Albertu Rieri, ki mu po tekmi nisem, ker ga nisem videl. Znam prenesti poraze.

Si pa želim, da bi se danes pogovarjali o nogometu, o igralcih, o Sešlarju, Elšniku, Vipotniku, ne pa predvsem o sodniških napakah, ki se ne bi smele zgoditi.

Bojan Mertik je bil trn v peti Mariborčanov. Foto: Uroš Skaza

O sodniških odločitvah na finalu pokala

Zame rumeni karton za Tolića v tretji minuti ni sprejemljiv. Tega v praksi še nisem videl. Laušić zaradi Elšnikove reakcije ni končal tekme. Imel je pretres možganov, bil je na opazovanju v bolnišnici. Ni se spomnil enajstmetrovke, ni se spomnil rezultata. Tekma ni bila pod nadzorom.

Že nekaj časa govorim, da je nogomet zame postal preveč kompliciran. Če sodnik, ki sodi mednarodne tekme, ne ve, kaj je “jasno in čisto”, kako naj potem vedo igralci. Ni slučaj, da ima nekdo, ki je zasluženo prvak, toliko in toliko dosojenih enajstmetrovk. Tu moramo nekaj narediti, ampak največ bomo naredili s komunikacijo. S trenerji, z igralci … Moraš pa ostati človek. Toliko kartonov na eni tekmi … Za to mora prevzeti odgovornost tisti, ki se je za to odločil. In žalostno je, da spet govorimo o vsem drugem, samo o igralcih ne.

Da je Maribor slab, to je na meni. Za neke druge stvari pa mora odgovornost prevzeti nekdo drug.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje