To je šele začetek, obljublja ruski vlagatelj v Celje

Nogomet 5. Jul 202119:00 1 komentar

Valerij Kolotilo, generalni direktor NK Celje in obraz skrivnostnih ruskih vlagateljev, ki so lani vstopili v vodstvene strukture slovenskih nogometnih prvakov iz leta 2020, je v pogovoru za SportKlub spregovoril o načrtih, do zdaj narejenem in tem, zakaj je skupaj s poslovnimi partnerji prišel v Slovenijo.

“Pogodbo imamo podpisano za deset let, ampak to je samo številka, ki jo je treba zapisati na papir. Želimo delati dolgoročno in tako, da bo naše dobro delo tukaj ostalo za vedno. To je šele začetek,” nam je ob robu žreba parov nove sezone najboljše slovenske nogometne lige, ki se bo po novem imenovala Prva liga Telemach, povedal Valerij Kolotilo.

Moskovčan, ki je letos dopolnil 50 let, je izkušeni športni delavec, ki je v nogometu in športu prisoten že vrsto let. Uradno je v NK Celje vstopil septembra lani, neuradno pa še nekaj mesecev prej. Je glavni predstavnik ruskih vlagateljev, za katerimi naj bi stali poslovneži na čelu z Maksimom Deminom, ki je stoodstotni lastnik angleškega Bournemoutha, sodeluje pa še z nekaterimi drugimi klubi v tujini.

Zakaj so izbrali NK Celje

FOTO: SportKlub.

“Pregledovali smo tukajšnji prostor, ga analizirali in izbrali Celje. Tako zaradi mesta kot tudi klubskega ustroja. Potem smo županu Bojanu Šrotu in Upravnemu odboru kluba predlagali sodelovanje. Hvala jim, da so nam zaupali in smo sklenili sodelovanje, ki bo, upam, trajalo vrsto let. Mislim, da bo ta zgodba dobra tako za Celje kot tudi za slovenski nogomet,” je nadaljeval Kolotilo, ki se zaveda, da je slovensko in celjsko nogometno občinstvo sumničavo.

Predvsem zaradi tega, ker so se v Celju pred leti ob sodelovanju z ukrajinskimi močno opekli. Tisto obdobje je klub skorajda stalo obstoja, ampak Kolotilo obljublja, da je njihova zgodba povsem drugačna. “Sem smo prišli, da bi sodelovali na dolgi rok,” je povedal še enkrat.

Da utegne ruska zgodba biti bolj resna od ukrajinske, pa gre verjeti tudi zaradi tega, ker je drugačna. Medtem ko o Ukrajincih nihče ni vedel nič in jih nikoli ni bilo na spregled, je Kolotilo v javnosti nastopil že večkrat. Ne samo to, v Sloveniji že nekaj let živi, v tem času pa se je naučil tudi slovenskega jezika. Pogovor, ki ga berete, smo namreč v celoti opravili v slovenščini.

Izkušeni ruski športni delavec, ki živi v Sloveniji

“V Slovenijo sem prvič prišel že pred več kot 20 leti in se v njo hitro zaljubil. Slovenija je biser, sem rekel že takrat. Zdaj to lahko le še potrdim,” je povedal Kolotilo, ki z družino živi na Bledu.

“Če nekje živiš in želiš biti tam uspešen, potem se moraš naučiti tamkajšnjega jezika. Trudim se po najboljših močeh. Oprostite sicer za napake,” se je opravičil za nekoliko polomljeno slovenščino, a zaman. Sporazumevali smo se namreč brez težav.

“Jaz sem v športu v Rusiji delal vrsto let. Bil sem direktor nogometne šole moskovske Lokomotive, bil sem pri Anžiju Mahačkali. Imam veliko izkušenj in upam, da bo moje znanje pomagalo celjskemu, pa tudi slovenskemu nogometu. Predvsem glede rezultatov slovenskih klubov v tujini. V zadnjih letih ti niso bili najboljši. Upam, da bomo to zdaj spremenili. Potenciala je veliko,” je povedal Kolotilo.

Ruski finančni vložek je skrivnost

FOTO: SportKlub.

Ko je beseda nanesla na finančne podrobnosti rusko-celjskega sodelovanja, je bil precej bolj skrivnosten.

“Naš vložek ni tako velik, kot si morda kdo misli. Predvsem si želimo, da bi ta denar porabili efektivno. Vemo, da je bilo Celje pred letom dni prvak z ne tako visokim proračunom, kot ga imata Maribor in Olimpija. Ne odloča vedno denar. Nima smisla, da bi mi vložili 10, 20 milijonov evrov. Treba je delati dobro. Imamo cilje, da bi zadržali in pripeljali mlade slovenske fante, reprezentante Slovenije. Ne želimo dragih tujcev. Če bomo plačevali, bomo plačali za prestope mladih slovenskih fantov,” se je razgovoril Kolotilo.

“Letošnji proračun ne bo veliko višji, kot je bil v preteklosti. Vlagali bomo predvsem v akademijo, infrastrukturo in to, kar potrebuje članska ekipa. Vse te stroške bomo pokrili. V Celju želimo zgraditi dve igrišči z naravno zelenico za akademijo. Razmišljamo tudi o prenovi glavnega stadiona. O številkah pa ne bi. Lahko rečem, da gre za slovenske razmere za normalen proračun,” pa je obraz skrivnostnih ruskih vlagateljev odgovoril, ko smo ga prosili, naj bo pri odgovoru na vprašanje o njihovem finančnem vložku in novem letnem proračunu NK Celje nekoliko bolj konkreten.

Poletno kadrovanje NK Celje:

Prihodi: Tjaš Begić (Gorica, 18 let), Žan Medved (Slovan Bratislava, 22 let), Kevin Žižek (Mura, 23 let),  Matija Burin (Hajduk Split II, 20 let), Nejc Ajhmajer (mladinska ekipa Maribora, 18 let), Maj Mittendorfer (Koper, 21 let), Florijan Raduha (Nafta, 24 let).

Odhodi: Josip Čalušić (FK TSC, Srbija), Filip Dangubić (/), Dušan Stojinović (Himki, Rusija), Valentin Žekov (/), Stefan Močić (/).

Celjske poletne nakupovalne mrzlice še ni konec

Precej bolj konkretni pa so (bili) on in njegovi sodelavci na letošnji poletni nogometni tržnici. Trener Agron Šalja je v Celju pozdravil že kar osem okrepitev. Povečini mladih nogometašev, ki imajo še veliko prostora za napredek.

Odmeval je predvsem prihod primorskega bisera Tjaša Begića, za katerega naj bi Celje Gorici plačalo 300 tisoč evrov. Pretekli konec tedna se je v Celje iz Slovana Bratislave preselil tudi mladi slovenski reprezentant Žan Medved. Očitno pa se pri Celju tukaj ne nameravajo ustaviti.

Tjaš Begić, velik up slovenskega nogometa, bo svoj talent razvijal v Celju.

“Kot sem rekel, stavili bomo na mlade, seveda pa je treba imeti v ekipi tudi kakšne izkušenejše nogometaše. Pripeljali bomo še dva, tri fante, ki se bodo borili za prvo postavo. V roku enega tedna bo znano vse,” je še povedal Kolotilo in za konec nekaj besed namenil tudi ciljem Celjanov v prihodnosti.

Potem ko so v sezoni 2019/20 osvojili zgodovinski naslov, so se v prejšnji sezoni borili za obstanek. Ni skrivnost, da je letvica po novem spet postavljena visoko, najvišje. Rusi so prišli, da bi osvajali naslove in za odmevnejše rezultate poskrbeli tudi v Evropi. Po naslov torej že v tej sezoni?

“Želimo zmagati na vsaki tekmi. Že v tej sezoni, seveda. Radi bi se navijačem oddolžili za prejšnjo slabo sezono. Imamo dobro ekipo, še vedno pa iščemo mlade slovenske bisere, da bi bili še boljši,” je desetminutni pogovor zaključil Rus, s katerim v Upravnem odboru NK Celje ob predsedniku kluba Milošu Rovšniku in županu Mestne občine Celje Bojanu Šrotu sedijo še trije Rusi (Sergej Anokin, Pavel Švets in Genadi Golubin).