Vedno igrajte kot proti Olimpiji, pa bo liga še boljša

Ljubljanska Olimpija v sobotnem derbiju kroga Prve lige Telemach odhaja v Domžale. Tam jo čaka vse bolj razigrana zasedba rumene družine, ki bo pred reprezentančnim premorom predstavljala resen izziv za doslej izjemno suvereno moštvo zmajev. Pred gostovanjem ob Kamniški Bistrici pa je Albert Riera izkoristil priložnost za nove zanimive ugotovitve o slovenskem nogometu.

Zdaj smo že vajeni, da trener Albert Riera pred vsako novo tekmo izkoristi priložnost za debato o nekoliko širših nogometnih temah. Tokrat se je pred dvobojem z Domžalami trener suvereno vodilne ekipe Prve lige Telemach osredotočil na kvaliteto slovenskega nogometa oziroma Prve lige Telemach ter ponudil zanimiv nasvet, kako lahko ekipe poskrbijo, da bo prvenstvo še kvalitetnejše.

“Po tekmi z Radomljami sem znova slišal, da je bila to nasprotnikova najboljša tekma v sezoni. In tega nisem slišal prvič potem, ko je nekdo igral z nami. Mi z našo podobo nismo bili zadovoljni, a način, kako igramo, ni vedno odvisen od nas, ampak tudi od nasprotnika. Trener Radomelj je dejal, da je bila to njihova najboljša tekma v sezoni, za kar jim čestitam. Vsak želi premagati Olimpijo, ker je prva. Zato tudi nogometaše opozarjam na to, da bodo nasprotniki proti nam vedno dodatno motivirani. In to je dobro za ligo, za nivo nogometa, ampak še bolje bi bilo, če bi naši nasprotniki tako dobro in motivirano igrali tudi proti ostalim ekipam. Tako bi še dvignili raven nogometa v Sloveniji,” ugotavlja Albert Riera.

Sobotno tekmo med Domžalami in Olimpijo si boste lahko tudi z našim studijskim delom ogledali v neposrednem prenosu na Sportklubu 1.

V nadaljevanju preverite, kako Španec razmišlja o tekmi z Domžalami, pa tudi o dejstvu, da ima Olimpija trenutno kar šest reprezentantov. Preverite tudi, ali se karkoli spreminja v njegovem odnosu z vodstvom kluba, strateg zmajev pa nas je spustil še nekoliko globje v svojo nogometno filozofijo in način razmišljanja o nogometu.

Foto: Jure Banfi

O čem je še govoril Albert Riera?

O tekmi z Domžalami

Tekma z Domžalami je bila podobna tekmi z Muro. Obakrat smo zaostajali, nato pa prišli do preobrata. Zdaj je za nami že nekaj tekem, zato vsi vedo, da radi igramo z žogo na polovici nasprotnika, to ni skrivnost. Ta se postavi nekoliko bolj obrambno in preži na protinapade. V igri veliko tvegamo, kar lahko počnemo še bolje, je še bolj intenziven pritisk na nasprotnika po izgubljeni žogi. Da zmanjšamo čas za njihove odločitve, kam in kako poslati žogo v protinapad.

O tem, da ima Olimpija v tem obdobju kar šest reprezentantov

To me niti malo ne skrbi. Sam se spomnim, da sem kot nogometaš najbolj užival ravno v reprezentanci. Tam bodo srečni, z veseljem bodo trenirali in prišli nazaj z novimi izkušnjami. Čestital sem vsem reprezentantom, Vidovšek je novinec in v reprezentanci je zasluženo. Bomo videli, koliko bo dobil priložnosti. To je samo dodatna motivacija za delo v klubu. Igranje za reprezentanco je velika čast in verjamem, da fantje komaj čakajo to izkušnjo.

Olimpijini reprezentanti: Timi Max Elšnik, Matevž Vidovšek (Slovenija), Justas Lasickas (Litva), Svit Sešlar, Marcel Ratnik (Slovenija U-21), Pascal Estrada (Avstrija U-21).

O tem, ali so kakšne spremembe v njegovem odnosu z vodstvom kluba

Osebno se ves čas dobro razumemo in smo v nenehnem kontaktu. Vsak ve, kaj so njegove zadolžitve in vsak se mora osredotočiti na svoje delo. Če me nekaj muči, to tudi povem. Sem zelo direkten. To se ne bo spremenilo, takšen je moj karakter.

Vodstvo se ne vmešava v sestavo ekipe in vedo, da tega ne bom dovolil. So pa tu še vedno stvari, ki jih morajo rešiti. Jasno, želim si, da bi lahko pozimi pripeljali kakšnega novega nogometaša. Nogomet je posel in če pride dobra ponudba, razumem, da je v interesu kluba tudi kakšna prodaja. Bomo videli, naša komunikacija ostaja dobra.

Odnosi z vodstvom kluba, še posebej z direktorjem Igorjem Barišićem, se v zadnjih dneh očitno niso spremenili. FOTO: Aleš Fevžer.

O poziciji igralcev v svoji ekipi

Če nekoga postaviš na pozicijo, ki mu ne ustreza, ga s tem “ubijaš”. Enostavno ne more pokazati vsega, kar zna. To sem storil s Kvešićem na prvi tekmi proti Luksemburžanom in se mu ob polčasu opravičil. Moja naloga je, da ugotovim, kje se igralci najbolje počutijo. Igrali bomo tako, da lahko nogometaši pokažejo vse, kar znajo. Igrati sistem, ki ga želi trener, a to igralcem ne ustreza … To nima smisla. Trener je nepomemben, pomembno je, kakšne igralce ima na voljo.

Po drugi strani pa se veliko pogovarjamo o tem, kako ključno je, da lahko igralec igra na več pozicijah. Sploh ko fantje pogledujejo v prihodnost. Če lahko igraš na več pozicijah, boš imel tudi pri naslednjem trenerju več možnosti za igro. Sam sem kot mlad nogometaš rekel, da ne želim igrati kot bočni branilec, ker sem krilni napadalec. In potem sem sedel na klopi. Zato zdaj te napake delim s svojimi fanti ter si želim, da bi se odločali drugače.

O napredku Svita Sešlarja

Ključna je samozavest. Poglejte si samo Matevža Vidovška. Svit Sešlar, Marcel Ratnik, to sta nogometaša, ki o sebi ne razmišljata več kot o mladih talentih, ampak se počutita pomembna članska nogometaša. In zato sta samozavestna.

Svit mora seveda še napredovati, a je samozavesten in pomemben član začetne enajsterice. Tudi on zdaj razume, da lahko igra na več različnih pozicijah. Uči se, taktično napreduje, tehnično pa je tako ali tako izvrsten. To je skrivnost njegovega napredka.

Svit Sešlar je v tej sezoni močno napredoval in marsikdo ga že vidi v članski izbrani vrsti Slovenije. FOTO: Jure Banfi.