Vijoličasti napovedali odločen boj za obe lovoriki in Evropo

Nogomet 7. Jun 202111:21 > 11:25 0 komentarjev
Marko Šuler, nadaljuje s pestrim poletnim kadrovanjem. Foto: Grega Wernig

NK Maribor je pričel s pripravami na novo sezono, v njej pa bodo vijoličasti napadali vse, kar jim je v prejšnji sezoni spolzelo iz rok.

Maribor je v nedavno končani sezoni prvenstvo izgubil na zadnji tekmi, ko je v Ljudskem vrtu s 3:1 slavila NŠ Mura. To je dalo športnemu direktorju Marku Šulerju in trenerju Simonu Rožmanu še nekaj dodatnega zagona. V klubskih pisarnah pravega premora med sezonama ni bilo. Šuler bo v navezi z Rožmanom v poletnem prestopnem roku prevetril ekipo, ki bo znova lačna uspehov na domači in mednarodni sceni. Takšno delovanje Maribora je sicer povsem v nasprotju s preteklostjo, ko so vijoličasti ekipo za love na evropske uspehe sestavljali v zimskih mesecih.

Nekaj potez smo že povlekli, nekaj jih še bomo. Prestopni rok je v teku, prihodov bo še kar nekaj, odhodov pa je že bilo ogromno. V poletnem prestopnem roku je zelo nehvaležno sestavljati ekipo, ker je časa malo. Prva tekma se že bliža. Vsega najverjetneje ne bomo uredili, se pa premika. Gledam pozitivno. Na tem, kar imamo, lahko gradimo, bomo pa še dodajali in ekipa bo na koncu tam, kjer mora biti,” trenutno dogajanje ocenjuje Marko Šuler.

Do začetka priprav je Maribor potrdil prihod bočnega branilca Gregorja Sikoška in napadalca Roka Sirka. Klub so zapustili Handanović, Pirić, Klinar, Uskoković, Koblar, Cretu, Felipe Santos in Bajde, medtem ko sta Dervišević in Peričić na podaljšanem dopustu in prav tako na izhodnih vratih.

Želeli smo okrepiti vsako linijo. Iskali smo vratarje, okrepitev v obrambi, zvezni vrsti in napadu. Nekaj mladih fantov je že priključenih, pozdravili smo dve okrepitvi, dve okrepitvi bomo potrdili v naslednjih dneh. Pričakujemo še vsaj dve ali tri okrepitve, nekaj pa bo tudi odhodov. Išče se energija in ‘slačilnica’, kakršna je bila v mojih igralskih časih,” dodaja Šuler.

Konkretne ponudbe za odhode še ni. Prestopni rok se je šele začel. Zanimanja je ogromno. Nekaj fantov je zelo zanimivih. A trenutno je prehitro, da bi karkoli sprejeli. Kak odhod je vsekakor realen,” o poletnih prodajah razmišlja športni direktor Maribora.

Največ težav povzroča napad, kaj se dogaja z Janom Mlakarjem?

Šulerja največ dela čaka pri iskanju primernih rešitev za igro v napadu. Jan Mlakar, prvi strelec v zadnji sezoni, je zaključil s posojo, pri Brigthonu, kjer nima prihodnosti, pa vstopa v zadnjo leto pogodbe. Strokovni štab vijoličastih si prizadeva, da bi Mlakar vsaj še eno sezono ostal v štajerski prestolnici, kar pa bo zelo težko doseči.

Jan Mlakar je v sezoni 2020/21 dosegel 14 ligaških golov. Pogodba z angleškim klubom Brighton & Hove Albion se mu izteče 30.6. 2022.

Kar se tiče Jana, smo v kontaktu z agentom, klubom in njim. Želja da ostane, je velika. Lahko mu damo to, kar on najbolj potrebuje. Kontiuniteto igranja, da naredi še en korak naprej, na njegovi poti. Vsak odhod drugam pomeni, da znova začenja z ničle. Prepričan sem, da tudi on išče neke izzive, vsekakor bodo svoje odigrale finance. Maribor temu ne more slediti, imamo pa druge prednosti. Maribor mu lahko glede nogometa ponudi vse, tudi ekipa pa bo konkurenčna. Veliko bo odvisno od njega. Pri Brightonu mu poteka pogodba, oni so lastniki, ni vse odvisno od nas. Če bo želel, so mu v Mariboru vrata odprta. Zelo bomo veseli, če pride nazaj. Je igralec za velike stvari,” o Mlakarju razmišlja Šuler.

Mlakar je v zadnji sezoni za Maribor v državnem prvenstvu odigral 32 tekem in vpisal 14 golov ter eno asistenco. Nedavno je debitiral v članski izbrani vrsti in se proti Gibraltarju razveselil prvega reprezentančnega gola. Tudi to mu dviguje vrednost, kar Mariboru predstavlja dodatno težavo.

Za Evropo moramo biti na vrhunski ravni

Trener Simon Rožman v novo sezono vstopa zelo ambiciozno. S športnim direktorjem je med premorom ves čas iskal primerne okrepitve za sestavo moštva, ki bo na vseh frontah lovilo visoko zastavljene cilje.

Po kratkem premoru sem zelo motiviran in spočit. Pri sodelavcih sem začutil dobro energijo. Pred nami je ogromno izzivov, ki se jih veselimo, po drugi strani pa bi se radi dokazali, da smo izzivom kos. Z igralci smo na večerji pokramljali, v sproščenem razpoloženju. Komaj čakamo, da se danes vse skupaj začne,” razkriva Rožman in nadaljuje:

Trenutna zasedba je okrnjena, manjka še nekaj reprezentantov, popolnili se bomo v sredo. Začetek na polno z veliko energije in jasnimi cilji. Glede na preteklo sezono smo v tej sezoni lovci na vseh treh frontah. Želimo izboljšati lanski evropski izplen, to pa velja tudi za prvenstvo in pokal. Pričakujem, da so fantje lačni. Vsi v klubu imamo energijo in veliko željo, da od danes naprej dajemo vse od sebe in da nas na koncu rezultat nagradi.

Simon Rožman, trener NK Maribor. Foto: Grega Wernig

Rožman je po koncu prejšnje sezone slikovito dejal, da si želi okrepitev na vseh položajih. Zaenkrat je v slačilnici pozdravil dva novinca. Sirka pozna kot nasprotnika, medtem ko je Sikoška uspešno vodil v ekipi Domžal.

Bistveno je, kaj bo pokazalo igrišče. Sirka in Sikoška dobro poznamo, tudi karakterno. Ko se pojavi možnost, je želja trenerja, da ima čim prej na razpolago čim več igralcev. Želje igralcev na začetku in na koncu prestopnega roka so drugačne, najbolj pomembno pa je, da v fantih vidim željo po dokazovanju. Po pogovoru z njima sem jima v očeh videl, da sta lačna dokazovanja. Na nam je, da to željo zadržimo skozi daljše časovno obdobje. Časa do prve tekme, ko bomo morali biti na nivoju, ni veliko.

Rožman bo Maribor v novi sezoni vodil v na novo ustanovljeni Uefini konferenčni ligi. Gre za tretjerazredno evropsko tekmovanje, ki prinaša nagrade na nivoju evropske lige in tudi možnost igranja z zelo močnimi in atraktivnimi nasprotniki.

Za Evropo mora biti klub vrhunsko pripravljen. Ampak ena stvar so želje, eno pa je realnost. Maksimalno delamo na skavtingu. S sezono bomo začeli takoj po koncu Eura, to je zelo težko. V naši zgodbi vidimo fante, ki bi bili okrepitev, a so neka realna tarča,” napoveduje Rožman in dodaja:

Konferenčna liga ni nižjerazredno evropsko tekmovanje. Prva predstavitev je bila drugačna, kot se nam zdi zdaj. Vidimo, da je v tekmovanju Roma, celotna naša regija začenja v 1. ali 2. predkrogu. Finančne nagrade so enake ali celo višje kot lani v evropski ligi. Prizvok, da je to tretjerazredna evropska liga, kar po kriterijih sicer je, ni ok. Iz poslovne logike, je ta liga zelo zanimiva, Evropa pa drži slovenski nogomet v stiku z zunanjim svetom. Naš cilj in želja je skupinski del. Pri žrebu bomo potrebovali tudi nekaj športne sreče. Tu ni ekip, ki bi predstavljale avtocesto do skupinskega dela. Tu ni lahkih ekip.

Maribor bo novo sezono začel s kvalifikacijami za konferenčno ligo. Prvi tekmi bo odigral 8. in 15. julija. Žreb v Nyonu je na sporedu 15. in 16. junija, med možnimi nasprotniki pa so: Breidablik (Islandija), St Joseph’s FC, Mons Calpe (Gibraltar), Milsami, Sfantul Gheorghe (Moldavija), Urartu, FC Noah, Ararat (Armenija), Kauno Žalgiris (Litva), RFS Riga, Valmieras FK (Latvija), Inter Turku, Honka Espoo (Finska), Sileks, Struga (Makedonija), Racing Union, Swift Hesperange (Luksemburg), Velež (Bosna in Hercegovina), Bohemians Dublin, Sligo Rovers (Irska), Birkirkara (Malta), Vllaznia (Albanija), Glentoran (Severna Irska), Dinamo Batumi, Dila Gori, Gagra Tbilisi (Gruzija), Sant Julia (Andora), FC Llapi (Kosovo), Paide (Estonija), Dečić Tuzi, FK Podgorica (Črna gora), Newtown (Wales), Gzira United (Malta) ali predstavnik Severne Irske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!