Prvi aktivni nogometaš s priznanjem: Sem homoseksualec

Nogomet 27. Okt 202113:25 > 16:03 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Homoseksualnost je že vrsto let tabu tema v športu in družbi. Če je družba v zadnjih letih toliko napredovala, da postaja istospolna usmerjenost del našega vsakdana, pa je bil šport v tem pogledu vedno nekoliko nazadnjaško okolje, kjer so le redki priznali, da jih privlačijo predstavniki istega spola. Danes je to kot prvi med aktivnimi nogometaši na najvišjem nivoju nogometa sporočil Josh Cavallo.

Bočni branilec avstralskega Adelaide Uniteda je novico sporočil na Twitterju, kjer je priznal, da je v zadnjih letih živel dvojno življenje. “Sem Josh Cavallo. Nogometaš in homoseksualec. Ko sem bil mlad, sem se tega sramoval, saj me je bilo strah, da zato, ker sem homoseksualec, ne bom mogel početi tega, kar imam rad. Vse, kar želim, je igrati nogomet in biti tretiran kot enakovreden. Utrujen sem od dvojnega življenja. To je nekaj, kar nikomur ne želim.”

“Mislil sem, me bodo ljudje po priznanju obravnavali drugače in me zasmehovali. To se ni zgodilo. Priznanje je zbudilo spoštovanje. Ko sem to priznal prijateljem, vrstnikom, soigralcem in trenerjem, je bil njihov odziv fantastičen. Dobivam ogromno podpore. Sprašujem se, zakaj sem čakal toliko časa s priznanjem. S tem želim tistim, ki se bojijo pokazati svoj pravi jaz, pokazati, da si lahko to, kar si, in igraš nogomet.”

V svetu nogometa so tovrstna priznanja prava redkost in ravno zato je ta tema v nogometni javnosti še vedno precej odrinjena ob rob. Navadno se igralci za takšne poteze odločijo šele po koncu svoje kariere, tako kot je to storil nekdanji nemški reprezentant Thomas Hitzlsperger.

Športni svet podpira odločitev Joha Cavalla, številni največjih zvezdniki so že izrazili podporo in občudovanje ob tej potezi.