Raje kot Olimpijo ali Maribor bodo nogometaši izbrali Koper

Nogomet 24. Jan 20237:00
Foto: Uroš Skaza

Ante Guberac je imel v letu 2022 precej razlogov za zadovoljstvo. A v skladu s svojim karakterjem si želi še več. Koper je danes stalnica v vrhu slovenskega nogometa, primorski poslovnež pa ne skriva želje po tem, da bi v prihodnosti skočil na sam vrh. V pogovoru za Sportklub v turškem Beleku je izrazil prepričanje, da je pot proti vrhu, ki so si jo izbrali Primorci, zagotovo prava.

Zimske priprave v Turčiji navadno niso stalnica nogometnega kluba Koper. V slovenski Istri imajo namreč kanarčki izvrstne pogoje za delo tudi v zimskih mesecih, zato doslej niti ni bilo potrebe, da se pred mrzlim vremenom “skrijejo” na toplo turško obalo. A letos je drugače, aktualni pokalni prvaki so po vzoru Mure in Maribora, ki se v zadnjih letih tradicionalno preselita v Turčijo, sedli na letalo in dodobra zamenjali okolje, v katerem se pripravljajo na drugi del sezone.

V Lari oziroma Beleku je ekipo obiskal tudi Ante Guberac. Dolgoletni alfa in omega koprskega prvoligaša je bil seveda tisti, ki je moral na koncu prižgati zeleno luč za zimske priprave v Turčiji. Je pač tako, da je primorski poslovnež še vedno tisti, ki klubu zagotavlja denar za delovanje in tekmovanje.

“To je bila velika želja fantov in športnega direktorja. Za nami je uspešno leto in prav je, da nogometaše nagradimo z najboljšimi pripravami, kar jih danes lahko imajo nogometne ekipe. S tega vidika smo se odločiti za selitev v Turčijo in ko pogledam, kakšne pogoje ima ekipa za delo, smo zares zadovoljni. Vemo, kakšno je vreme doma in mislim, da smo s to odločitvijo zadeli v polno,” ob robu tekme med Koprom in beograjsko Crveno zvezdo v športnem centru Calysta v bližini Beleka razmišlja Ante Guberac.

Pogoji za treninge v Turčiji so naravnost idilični. Foto: Uroš Skaza

Imenovanje Zorana Zeljkovića je bil zadetek v polno

Koprčani nikoli niso skrivali ambicij po tem, da so v vrhu slovenskega nogometa. Še posebej to velja za njihovega predsednika, ki vselej uživa v tem, ko njegova ekipa meša štrene slovenskima velikanoma Mariboru in Olimpiji. Potrebno je priznati, da so Primorci v zadnjih sezonah po vrnitvi v prvo ligo naredili nekaj velikih korakov v vrh slovenskega nogometa.

“Ko sem se vrnil v Koper, smo bili v tretji ligi. Po vrnitvi v prvo ligo smo takoj pričakovali več, a sezono končali z najslabšo serijo v zgodovini kluba in ostali brez Evrope. Tu smo morali narediti temeljito analizo in razmisliti, kako naprej. Za zadetek v polno se je izkazalo imenovanje Zorana Zeljkovića na mesto trenerja članske ekipe. Zdaj vsake pol sezone naredimo novo selekcijo in že zdaj vidimo, da bodo fantje, ki so prišli to zimo, dodana vrednost ekipe. A potrebujejo svoj čas, gre za mlade fante, ki bodo ustvarjali lepo prihodnost kluba,” je prepričan prvi mož primorskega prvoligaša.

Zoran Zeljković je v svoji prvi prvoligaški sezoni kot trener že osvojil pokalno lovoriko. Foto: Uroš Skaza

V prihodnosti bodo mladi nogometaši raje kot Olimpijo in Maribor izbrali Koper

Zima je v FC Koper prinesla nove spremembe. Oliver Bogatinov se je poslovil z mesta športnega direktorja kluba in postal trener Radomelj, njegovo mesto pa je samostojno zasedel Antejev sin Ivica Guberac, ki je po lanskoletni aktivni igralski upokojitvi takoj začel sodelovati pri sestavljanju kadrovske križanke Koprčanov. Zdaj se je 34-letnik postal na samostojno direktorsko pot.

“Oliver je bil del naše zgodbe in je zaslužen za to, da smo tu, kjer smo danes. Zdaj mu želim vso srečo v Radomljah, ampak naša zgodba gre naprej. Že glede na zimske okrepitve hitro vidimo, da novi športni direktor dobro opravlja svoj posel in za prihodnost kluba se ne bojim,” poudarja Ante Guberac.

Oliver Bogatinov je pisarne znova zamenjal za mesto ob robu igrišča in je novi trener Radomelj. foto: Uroš Skaza

Ena od zimskih okrepitev je tudi Vid Koderman. Zdaj že nekdanji perspektivni mladinec Maribora je za svoj nadaljnji razvoj izbral Koper. V preteklosti se ni ravno pogosto dogajalo, da so mladi nogometaši raje izbrali Koper kot Maribor, bo tega v prihodnosti po mnenju našega sogovornika še več?

“To je posledica tega, kar se v Kopru dogaja zadnja leta. Naredili smo korak naprej, a tu se ne bomo ustavili. Ne samo Vid Koderman, tu je tudi Nkada, ki je bil član mlajših reprezentanc Francije, pa Willija (Ochienga, op. a.), ki je igral za belgijsko selekcijo do 16 let. Mladi igralci, tako domači kot tudi tujci, se bodo v prihodnosti odločali za Koper, ker imajo tu odlične pogoje za svoj razvoj. To smo dokazali s Kaheemom Parrisom, Laminom Colleyjem in Žanom Žužkom. Prepričan sem, da bodo v prihodnosti talentirani mladi nogometaši iz Maribora, Olimpije in tudi drugih naših klubov za nadaljnji razvoj izbrali Koper.”

Foto: Uroš Skaza

Iščejo načine, da klub postane neodvisen od njegovega denarja

Dolga leta je v Kopru veljalo, da klub živi od denarja, ki ga za njegovo delovanje priskrbi Ante Guberac. Nadaljnja strategija pa je zastavljena drugače, Primorci želijo počasi sami ustvarjati in zagotavljati finančna sredstva za delovanje kluba ter blagajno polniti z naslova prodaj nogometašev in uspešnega nastopanja v Evropi. Pri Gubercu tako preverimo, kdaj pričakuje, da bo lahko Koper živel brez njegove finančne pomoči.

“Do neke mere se to dogaja že zdaj, večji del kluba se financira sam. Glede na to, kako smo zastavili stvari, ki jih zdaj počnemo strokovno in strateško, se bo klub lahko kmalu v celoti sam financiral. Vemo, da od podjetij ne gre pričakovati velikih sponzorskih vložkov, zato iščemo druge načine, kako lahko klub postane neodvisen od mojega denarja. Prepričan sem, da bodo lahko navijači Kopra še naprej uživali v dobrem nogometu, da bo ekipa vselej v vrhu slovenskega nogometa in da bo stalnica evropskih tekmovanj,” visokih ambicij ne skriva prvi mož Koprčanov.

Med polčasom tekme med Koprom in Crveno zvezdo je pokramljal tudi z mariborsko delegacijo. Foto: Uroš Skaza

Glede boja za naslov ni še nič odločeno

Prvi del sezone so kanarčki končali na drugem mestu prvenstvene lestvice. Razlika do vrha je sicer velika, Olimpija konkurenci beži za kar 13 točk. A Ante Guberac je znan kot nekdo, ki vselej razmišlja o tem, kako biti najboljši in v tem duhu tudi napoveduje nadaljevanje sezone.

“Res je, 13 točk je velika razlika. Olimpija je bila v prvem delu sezone najboljša ekipa, ampak njena prednost ni realna. Precej je pri tem botrovala tudi sreča in pa tudi drugi dejavniki, ki jih nima več smisla omenjati. A nič še ni odločeno, v boju za vrh lestvice je kar šest ekip, marsikaj se še lahko zgodi. Lahko si prvak, lahko pa ostaneš celo brez Evrope. Prvenstvo je odprto, prepričan sem, da Olimpija ne bo ponovila tega, kar je počela jeseni. Boj bo odprt do zadnjega kroga, potem pa bomo seštevali točke in ugotovili, kdo je prvi, kdo pa je ostal brez vsega,” pogovor zaključuje Ante Guberac.