Če ti je dovolj drugo mesto, ne moreš igrati za Maribor

Nogomet 28. Jan 202317:00
Foto: Uroš Skaza

Čeprav mariborska jesen ni bila najbolj uspešna, so določeni posamezniki vseeno naredili korak naprej v svojih karierah. Zagotovo je v prvem delu sezone nase opozoril Jan Repas, s katerim smo se v turškem Belekom pogovarjali o njegovi preteklosti in izzivih, ki ga čakajo v bližnji prihodnosti.

Malo je bilo v zasedbi Maribora nogometašev, ki si za prikazano v lanskem poletju oziroma jeseni zaslužijo pozitivno oceno. Eden izmed njih pa je zagotovo Jan Repas, ki prevzel vlogo vodje igre vijoličastih na sredini igrišča in ob nekoliko spremenjeni vlogi na igrišču tudi petkrat zatresel nasprotnikovo mrežo.

“Ko sem leta 2020 v Maribor prišel iz Francije, sem se v Slovenijo vrnil povsem brez samozavesti. Lahko bi celo rekel, da sem bil nekako na dnu. Obračal sem nov list na svoji poti, vrnitve v slovensko ligo nikakor nisem gledal kot na korak nazaj v svoji karieri, ravno nasprotno, želel sem jo ponovno obuditi. A tako zame kot za klub se je začelo turbulentno obdobje, menjali so se trenerji, menjaval sem tudi pozicijo na igrišču,” se ne tako zelo davne preteklosti spominja naš sogovornik.

Za njegov preporod je ključna samozavest

Zdaj so stvari precej drugačne, Jan Repas je praktično nezamenljiv člen udarne enajsterice Maribora. V 20 odigranih krogih Prve lige Telemach, je kar sedemnajstkrat tekmo začel od prve minute. Skupno je v tej sezoni odigral že 26 tekem in na igrišču preživel 2246 minut. S takšno minutažo se ne more pohvaliti prav nihče izmed njegovih soigralcev.

“Zdi se mi, da sem v zadnjih letih dozorel kot nogometaš in kot oseba. Pomembno vlogo pri nivoju mojih predstav pa igra tudi pozicija na igrišču. Dejstvo pa je, da je ogromno tudi v moji glavi. Problemi s samozavestjo so se pojavljali že v mladosti, veliko sem delal na stvareh, kot je mentalna priprava na tekmo. Zdi se mi, da je to stvar, ki je mojo kariero obrnila v pravo smer,” skozi pogovor v hotelu Susesi, ki je že vrsto let turška pripravljalna baza Maribora, priznava Jan Repas.

Foto: Uroš Skaza

Prihaja test, iz kakšnega testa so

Forma Mariborčanov je bila v zaključku jeseni bistveno boljša kot na začetku sezone. Prvi meseci novega tekmovalnega obdobja sicer niso bili enostavni, vijolice so bile pod hudim pritiskom, a so navijači, ki so v preteklosti znali bistveno prej s takšnimi in drugačnimi potezami odločno poseči v dogajanje, ves čas stali za ekipo. Kakšen je občutek igralcev v tej zimi, se v najbolj nogometno mesto v Sloveniji znova vrača optimizem?

“Vzdušje okrog kluba se je izboljšalo že septembra oziroma oktobra, ko smo nanizali pet zaporednih zmag. Pa smo se potem spet malo ustavili. Zdaj se mi zdi, da lahko spišemo dobro zgodbo, ob predpogoju, da bomo igrali tako, kot smo igrali v zaključku jeseni. Je pa res, da tiste prave tekme prihajajo zdaj, na začetku pomladi. To bo nekakšen test, iz kakšnega testa smo,” ocenjuje 25-letnik.

Foto: Uroš Skaza

Prestop že to zimo? Bomo videli

Nogometaši Maribora so vedno pod drobnogledom. Navijačev, medijev, pa tudi tujih klubov. Ob izstopajočih predstavah so se začele pojavljati informacije o tem, da je pred Janom Repasom nov odhod v tujino, ki jih je še začinil z objavo na družbenem omrežju Instagram, za katero se je marsikomu od navijačev vijolic zdelo, da se z njo poslavlja od kluba. Kakšna je trenutno situacija glede njegovega morebitnega odhoda iz Ljudskega vrta?

“S tem se skušam čim manj obremenjevati. Marsikaj se govori, kar je normalno. To je del našega posla. Pripravljen sem na naslednji korak. Vedel sem, da bom v Mariboru potreboval nekaj časa za nov skok na višjo stopničko in zdaj sem pripravljen. Se pa mora veliko stvari poklopiti, da pride do prestopa. Se bo to zgodilo ta prestopni rok ali naslednji? Bomo videli,” pojasnjuje nogometaš vijolic.

Leta 2020 se je vrnil v Slovenijo in francoski Caen zamenjal za Ljudski vrt. Foto: Jure Banfi

Samo naj nadaljuje v tem tempu

Družina Repas je imela v jeseni 2022 veliko razlogov za zadovoljstvo. Poleg Jana se je namreč v prvi ekipi Domžal uveljavil tudi njegov brat Žiga, ki je na enajstih tekmah v Prvi ligi Telemach trikrat tudi zatresel mrežo nasprotnika.

“Izredno vesel sem zanj, za njim je težko obdobje. Prestop iz mladinske v člansko konkurenco ni enostavna in vesel sem, da je izkoristil ponujeno priložnost. Upam, da ostane zdrav in da nadaljuje v tem tempu vse do poletja in jasno tudi v prihodnosti,” uspešen prvi del sezone svojega brata pokomentira Jan Repas.

Žiga Repas se v Domžalah prebija v ospredje.

Biti drugi v Mariboru nikoli ni dovolj

Kadarkoli se v tej zimi pogovarjamo z nekom iz tabora Maribora, se nekako pogovor zaključi z zelo podobnim vprašanjem – vijolice so na prvenstveni lestvici 15 točk za Olimpijo, ali to pomeni, da niso več v boju za naslov? Tudi odgovor Jana Repasa je pričakovan.

“Z mentaliteto, da je dovolj boj za drugo mesto, niti ne moreš igrati v klubu, kot je Maribor. V nogometu je vse mogoče in verjamemo v to, da lahko ujamemo Olimpijo. A ne smemo se preveč obremenjevati s tem, to je lahko dvorezen meč. Šli bomo iz tekme v tekmo in kot ekipa rastli. Povsem odmisliti te razlike ne moremo, a osredotočali se bomo nase. Potem pa se lahko zgodi marsikaj,” pogovor zaključuje mariborski vezist.