Okrepitve? Josip Iličić bo takšna, kakršne ni na trgu

Foto: Uroš Skaza

Zimska selitev v turški Belek je praktično že stalnica v življenju in karieri Marka Šulerja. Dolga leta je kot nogometaš Maribora januarja zamenjal okolje v pripravi na nadaljevanje sezone, v zadnjih letih pa kot športni direktor sestavlja igralski mozaik, s katerim se vijolice borijo za največje stvari v slovenskem nogometu. S prvim kadrovnikom v Ljudskem vrtu smo se sprehodili skozi vsa najpomembnejša vprašanja, ki si jih glede sestave ekipe v teh dneh zastavljajo navijači aktualnih državnih prvakov.

Po uspešnem zaključku lanske sezone in državni nogometni kroni sta za NK Maribor sledila neuspešno poletje in zelo turbulentna jesen. V Ljudskem vrtu nikoli ni časa za spanje na starih lovorikah in pritisk po izpadu iz evropskih tekmovanj ter izjemno slabem začetku nove sezone Prve lige Telemach se je stopnjeval.

Na svojih plečih ga je čutil tudi Marko Šuler, ki drugo sezono kot športni direktor skrbi za čim boljšo podobo najtrofejnejšega slovenskega kluba. Poletje je bilo zanj zelo pestro, po boljših rezultatih v zaključku jeseni pa je zima bistveno bolj mirna. Kar se tiče kadrovanja, je namreč okvirček ob napisu “prihodi januar 2023” v NK Maribor za zdaj še povsem prazen.

“Na vsaki poziciji imamo dva igralca, ki lahko enakovredno kandidirata za mesto v začetni enajsterici. V zvezni vrsti še več, imamo kar nekaj mladih, ki dokazujejo, da so zanimivi za marsikoga. Moj telefon te dni precej zvoni. A če ne bo odhodov, bo prvenstvo nadaljevala tista ekipa, ki je končala jesen,” o tem razmišlja športni direktor Maribora.

V nadaljevanju pogovora preverite tudi, kaj se dogaja z najbolj zanimivimi mariborskimi imeni to zimo. Tako v naslednjih vrsticah najdete Šulerjev razmislek o Gregorju Sikošku, Žanu Vipotniku, Josipu Iličiću, Vladanu Vidakoviću …

Foto: Uroš Skaza

Na prvi pogled se zdi, da je vaša zima precej bolj mirna, kot je bilo poletje. Imate tudi vi takšen občutek?

Res je. Takšen je bil tudi načrt, da je pred nami mirna zima. Že kar nekaj časa govorim, da vidim v tej ekipi velik potencial in da imamo še ogromno manevrskega prostora. Tudi glede na zadnje predstave jeseni moramo napredovati. Smo pa na poti, ki je prava in ne vidim potrebe za obsežno kadrovanje.

Moraš pa biti pripravljen, fantje kažejo ogromno potenciala in so marsikomu zanimivi. Trenutno smo mirni, a pripravljeni, če se na tem področju karkoli zgodi.

Veliko je v nogometni javnosti vprašanj, kako se bo Maribor okrepil v tej zimi. Po drugi strani pa se zdi, da so trenutno mesta v ekipi precej dobro zapolnjena. Kakšen je vaš pogled, potrebuje trenutno ekipa še dodatne okrepitve?

Mislim, da ne. Na vsaki poziciji imamo dva igralca, ki lahko enakovredno kandidirata za mesto v začetni enajsterici. V zvezni vrsti še več, imamo kar nekaj mladih, ki dokazujejo, da so zanimivi za marsikoga. Moj telefon te dni precej zvoni. A če ne bo odhodov, bo prvenstvo nadaljevala tista ekipa, ki je končala jesen.

Foto: Uroš Skaza

Eden večjih zimskih projektov je bil podpis pogodbe z Gregorjem Sikoškom. Tudi po podaljšanju sodelovanja so hitro zaokrožile informacije, da je to le priprava na njegov odhod v tujino in da ima celo v novi pogodbi relativno nizko klavzulo, da to željo uresniči. Veliko se je govorilo tudi o možnosti njegovega odhoda v Italijo. Kje je resnica v njegovem primeru?

Zanimanja zanj ne manjka, a Gregor razume, da se te stvari zgodijo same od sebe. Na silo ne gre. Ko te nekdo želi in ceni, takrat te je tudi pripravljen plačati. Obstajajo možnosti, da se glede njegovega prestopa zgodijo določene stvari, ampak trenutno je z glavo tukaj, ve da ga Maribor ceni.

Je pa tako njegova kot klubska ideja, da ob pravi ponudbi znova stori takšen korak, kot ga je poizkusil narediti že v preteklosti, a se takrat še ni izšlo po njegovih pričakovanjih. Je v zrelih letih, moja ideja Maribora pa je, da če želijo fantje zaslužiti resne denarje, morajo to narediti v tujini, ne pri nas.

Zgodba Žana Vipotnika nas uči, kako nepredvidljiv je nogomet. Včasih igralca kar nekaj časa čakaš, potem pa kar naenkrat eksplodira. Vas je presenetila Žanova izjemna forma ob koncu sezone?

Ne, to me ni presenetilo. Žana poznam zelo dolgo in bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo eksplodiral. V mladih fantih želim zbuditi ravno to potrpežljivost. Bodi potrpežljiv, trdo delaj, čakaj na priložnost in prej ali slej se ti bo to povrnilo. Sam moraš narediti vse, kar lahko, potem pa pride ta priložnost.

Klub mladim nogometašem daje odlične pogoje, pripravljeni smo počakati na njihov trenutek. Ne moreš pa preskakovati korakov in izsiliti stvari. Včasih traja malo dlje, veliko je dejavnikov, ki vplivajo na preboj mladega nogometaša. Dejstvo pa je, da kvaliteto imajo. Sami pa so tisti, ki o sebi odločajo. Osnova je trdo delo na treningu.

Žan Vipotnik. Foto: Uroš Skaza

Verjetno vas glede na njegovo formo ni presenetilo, da je postal hitro zanimiv tudi drugim klubom. Vemo, da so klasični napadalci zelo iskani na nogometni tržnici …

Žan je moderen napadalec, ki ima vse, kar napadalec potrebuje. Najbolj zanimivo je, da vse te zadetke, ki smo jih videli v prvi ligi, mi vsakodnevno opazujemo na treningih. To ni trenutna forma, to je enostavno kvaliteta.

Ko nekdo tako izstopa pri teh letih, je povsem normalno, da je zanimiv drugim. Trenutno gredo številke že proti takšnim vrednostim, da jih je nemogoče prezreti. Zgodi se lahko marsikaj, naša želja pa je, da ostane do poletja oziroma da se prodaja izvede po evropskih kvalifikacijah. Bomo videli, vemo od česa živijo slovenski klubi. Ponavljam pa, da če se zgodi odhod poleti, se bo zgodil po Evropi in na to bomo pripravljeni.

Vedno zanimiva tema od njegove vrnitve v Maribor je tudi Josip Iličić. V teh dneh že na pogled hitro vidimo, da je njegova telesna pripravljenost precej boljša, kot je bila jeseni. Kakšna okrepitev je lahko takšen Iličić za drugi del sezone?

Josip Iličić bo naša največja okrepitev oziroma takšna, kakršne niti ne moreš najti na trgu. Že njegova vrnitev je bila svojevrstna misija nemogoče, v to je bilo vloženega ogromno truda in iznajdljivosti. Izkoristili smo edini možen trenutek, v vsakem drugem ta vrnitev ne bi bila realna.

A v tej zgodbi ima največjo vlogo ravno Josip. Res ga je lepo videti takšnega, veseli predvsem ta njegova motivacija, ki po vsem, kar je za njim, ni usahnila. Ima željo, motiv, da daje svoj maksimum. Ne samo za Maribor, mislim da je še vedno kandidat tudi za reprezentanco. Josip Iličić ne bo dodana vrednost samo za Maribor, ampak za celoten slovenski nogomet. Upam, da mu bo služilo zdravje, njegova kvaliteta pa je nesporna.

V sodobnem nogometu pa je osnova pripravljenost. V prvi vrsti se izogneš poškodbam, potem pa je tu še vprašanje ponavljanja določenih stvari. Ko bo Josip popolnoma pripravljen, mu bo zelo težko slediti.

Josip Iličić. Foto: Uroš Skaza

Kakšna pa je situacija z Vladanom Vidakovićem? Zdi se, da se je po prihodu v Maribor kar malce izgubil, zdaj odhaja na posojo v Gruzijo. Kakšna je njegova dolgoročna prihodnost?

Očitno gre za nogometaša, ki potrebuje več časa za privajanje na novo okolje. Njegova kvaliteta ni sporna, je pa res, da mu tega v zadnjem obdobju ni uspelo pokazati. To obdobje je zanj nekaj novega, prvič je v tujini, prvič je v klubu, v katerem so visoka pričakovanja in pritiski. Posoja je namenjena temu, da se v malenkost lažjem okolju vrne v ritem tekem in dobi igralne minute. Absolutno pa ni odpisan oziroma nekdo, nad katerim bi obupali.