Pred tekmo: Moldavija v številkah

Reprezentance 14. Okt 202016:20 > 16:49
Foto: Vadim CAFTANAT

Pred nocojšnjo tekmo med Slovenijo in Moldavijo naredimo hiter pregled številk za reprezentanco, ki se trenutno nahaja na 175. mestu lestvice FIFA.

Reprezentanca Moldavije je odigrala svojo prvo tekmo 2. julija leta 1991, ko so se v Kišinjevu pomerili proti reprezentanci Gruzije, ki je bila boljša s 4:2. Prvi zadetek za reprezentanco je dosegel Alexandru Spiridon, ki je bil kasneje v dveh mandatih tudi njihov selektor.. Prvo zmago so zabeležili 18. avgusta leta 1992, ko so v Ammanu premagali Pakistan s 5:0, kar je bila tudi njihova doslej najvišja zmaga v zgodovini. Zadnjo zmago pa 8. junija 2019, ko so v Kišinjevu z 1:0 premagali Andoro

Najvišji poraz so doživeli pred kratkim, ko jih je 7. oktobra letos Italija premagala s kar 6:0. Trikrat doslej jim je uspelo zabeležili tri zaporedne zmage, trikrat pa jim je uspelo ustvariti niz petih tekem brez poraza. Najtežje in najslabše obdobje pa je imela reprezentanca Moldavije med 27. majem 2014 in 24. marcem 2016, ko jim na 18 tekmah zapored ni uspelo slaviti. 

Do nocojšnje tekme proti Sloveniji so odigrali 243 tekem. Za reprezentanco je zaigralo 227 različnih nogometašev, ki so skupaj dosegli 192 golov. Največ, 93, nastopov je zbral nogometaš, ki si sicer kruh služi pri carigrajskem Bašakšehirju Alexandru Epureanu. Največ zadetkov pa je doslej za izbrano vrsto Moldavije dosegel že upokojeni Serghei Clescenco, ki je na 69 tekmah enajstkrat premagal nasprotnega vratarja. 

Najdražji nogometaš po oceni spletnega portala Transfermarkt je Artur Ionita, 30-letni nogometaš italijanskega Beneventa, ki je ocenjen na 2,5 milijona evrov. Za reprezentanco je zbral 49 nastopov in dosegel 3 gole. 

Doslej je reprezentanca Moldavije na skupno 243 tekmah slavila 46-krat, remizirali so na 58 tekmah, na 139 pa tekmecem morali priznati premoč. Doslej so uspeli premagati 25 držav in sicer Pakistan, Sudan, Kongo, Azerbajdžan, Gruzijo, Wales, Indonezijo, Estonijo, Malto, Litvo, Slovaško, San Marino, Avstrijo, Belorusijo, Luksemburg, Latvijo, Bosno in Hercegovino, Madžarsko, Kazakhstan, Armenijo, Finsko, Andoro, Kirgizistan, Črno goro in Savdsko Arabijo. 

V ligi narodov so odigrali devet tekem. V prvi izdaji leta 2018 so v ligi D2 dvakrat premagali San Marino. Zabeležili pa so še štiri neodločene rezultate in tri poraze. 

Povezano

Zgodovina dvobojev Slovenije in Moldavije

Prvi dvoboj v zgodovini sta reprezentanci odigrali 4. septembra leta 2004, ko sta se pomerili v Celju v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2006. Slovenci so slavili s 3:0, vse tri zadetke pa je dosegel Milenko Ačimovič, ki je v tistem času igral za francoski Lille. V enajsterici Slovenije so takrat igrali še Borut Mavrič, Amir Karič, Matej Mavrič, Aleksander Knavs, Jalen Pokorn, Goran Šukalo, Ermin Šiljak, Zlatko Dedić, Simon Sešlar, Andrej Komac, Almir Tanjič, Nastja Čeh in Robert Koren

Na povratni tekmi v istih kvalifikacijah leta 2005 je v Kišinjevu Slovenija slavila z 2:1. Moldavci so povedli v 34. minuti prek Sergheia Rogaciova, Slovenci pa so v drugem polčasu prek Klemna Lavriča (47. minuta) in Mateja Mavriča (57. minuta) vendarle prišli do zmage. V postavi Slovenije so bili takrat Samir Handanović, Matej Mavrič, Boštjan Cesar, Aleksander Knavs, Suad Fileković, Andrej Pečnik, Simon Sešlar, Anton Žlogar, Robert Koren, Nastja Čeh, Aleksandar Rodić, Goran Šukalo, Sebastjan Cimirotić in Klemen Lavrič. Na obeh dvobojih je bil selektor Brane Oblak.

Najbolj svež spomin na tekmo med Slovenijo in Moldavijo pa je seveda september 2020, ko sta se reprezentanci srečali v Stožicah. Za zmago domače reprezentance je v 28. minuti zadetek dosegel Damjan Bohar