Novoletna poslanica selektorja Matjaža Keka

Nogomet 21. Dec 20227:00
FOTO: Guliverimages.

Za slovensko nogometno reprezentanco je uspešno leto 2022. Pred njo pa izjemno pomembno leto 2023, ko ima naša izbrana vrsta zares krasno priložnost, da se po več kot desetletju znova uvrsti na veliko tekmovanje. V oddaji Pod prečko smo se na prelomu dveh obdobij pogovarjali s selektorjem Matjažem Kekom.

Uspeh v Ligi narodov, v kateri je Slovenija obstala v drugem kakovostnem rangu, je slovenska nogometna reprezentanca še dopolnila z novembrskima zmagama proti Romuniji in Črni gori ter s tem optimistično zaokrožila nogometno leto 2022. Svoje je dodal še ples kroglic, ki izbrancem Matjaža Keka na pot proti Nemčiji 2024 postavlja dansko, finsko, severnoirsko in kazahstansko oviro. San Marino ovira enostavno ne sme biti.

“Če v tej skupini nimaš cilja uvrstiti se na prvenstvo, potem si nekje zgrešil. Absolutno je naš cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo in mislim, da se bo v tej skupini marsikaj vprašalo Slovenijo. So pa nasprotniki vredni spoštovanja. Niso to atraktivna imena, so pa reprezentance, ki veliko delajo na kolektivu in na to se bomo morali pripraviti,” je v oddaji odločno poudaril slovenski selektor.

V nadaljevanju preberite še, kako se spominja nekaterih prelomnih dogodkov leta, ko se je po porazu v Beogradu močno tresel tudi njegov selektorski stolček. V oddaji Pod prečko je Matjaž Kek pokomentiral tudi številne druge zanimive teme, kot so lestvica slovenske lige, napredek nekaterih posameznikov, fenomenu Benjamina Šeška, razmišljal pa je tudi o statusu Josipa Iličića in priznal, zakaj spoštuje Alberta Riero.

Foto: Guliverimages

O letu 2022

Za nami je dobro leto, ne samo rezultatsko. Na splošno dobro leto za Nogometno zvezo Slovenije, tudi za mlajše selekcije, tudi njihovi rezultati nas navdajajo z optimizmom.

O slavju Argentine na svetovnem prvenstvu

Zares prava Hollywoodska dramaturgija. Kar se tiče nogometa je bilo prvenstvo dobro. Zanimive tekme, dramatične tekme, organizacija na visokem nivoju. Marca smo bili na testnih tekmah in že takrat se je videlo, da bo organizacija izvrstna. Ali je to najboljše prvenstvo in ali je Messi najboljši vseh časov … Zame so te stvari neprimerljive.

Dobra reklama za nogomet, doseglo se je največ golov, kar je najlepše in najbolj pomembno pri vseh podatkih po prvenstvu, od katerih te danes skorajda boli glava. Zame je nogomet emocija in videti enega izmed najboljših igralcev vseh časov evforično slaviti, na drugi strani pa vrhunske igralce in selektorja tako razočaranje, to so čustva, to je nogomet.

Veselje Argentincev po naslovu svetovnih prvakov. Foto: Profimedia

O dolgih sodniških dodatkih

Nekatere stvari so bile predolge. Ne znam si predstavljati, da bi v državnih prvenstvih morali čakati praktično do dnevnika, da bo tekme konec. Nekatere stvari so šle predaleč, je pa res, da je bila v teh trenutkih dramaturgija na vrhuncu, takrat se je šlo zelo zares. S tega vidika je to dobro, na vseh nivojih pa se to ne bo uveljavilo.

O tem, ali je slavje Argentine zasluženo

Slavil je tisti, ki je pokazal največ in ki je znal šok prvega poraza obrniti sebi v prid. Zgodile so se spremembe v ekipi in taktiki in potem so šle stvari navzgor. Ekipo pa je vodil v tem trenutku največji igralec nogometa. Nisem vedno videl Messija niti v Barceloni niti v Paris Saint Germainu s temi čustvi.

Zame osebno sta fantastično prvenstvo odigrala Rodrigo De Paul pa Alexis Mac Allister. Potem pa so imeli seveda izjemnega Martineza, če pustimo ob strani neprimerno reakcijo na koncu. Messi je imel ekipo, zaradi katere je lahko pri 35 letih igral sedem tekem na tem nivoju. In zato je zmagala najboljša ekipa na turnirju.

O tem, kdo od njegovih reprezentantov se je najbolj veselil zmage Argentine

Glede na to, kateri dres je dobil papež, ni dvoma (Andres Vombergar, op. a.). Argentina je nogometni narod in vse to, kar se je dogajalo te dni v Argentini, vsi ti prizori, dajejo nogometu velik pomen in dodatno težo po vsem svetu. Verjamem, da je Andres užival in prav je tako.

O Andresu Vombergarju v slovenski reprezentanci

S svojo kvaliteto si je zaslužil vpoklic v reprezentanco. Je moderen napadalec, ki ima ob tehničnem znanju tudi agresivnost. Njegove zadnje tekme v San Lorenzu so bile vredne ogleda. Ko spremljaš argentinsko ligo, vidiš, da gre za prave tekme. Upam, da ne bo samo ostal na tem nivoju, ampak še dvignil raven, ker potem je lahko velik potencial tudi za reprezentanco.

O Ligi narodov

Liga narodov je upravičila tisto, za kar je nastala. Fantastična poteza Uefe, ker so zaradi prijateljskih tekem nastajali vse večji problemi, predvsem s klubi, ki niso želeli na te tekme pustiti nogometašev. Kar se tiče nas, je bilo po neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo jasno, da si moramo postaviti resne cilje. Ekipa se je kar nekaj časa sestavljala, živeli smo v času, ko so imeli športniki in nogometaši precej problemov.

Ta skupina je na začetku izgledala morda celo pretežka, vsaj tako se je zdelo. Potem pa smo pokazali veliko dobrega, ne bi pa delal iz tega velike evforije. Tako bomo morali igrati tudi v naslednjem ciklusu, če želimo biti konkurenčni.

O govoricah o tem, da bo po porazu v Beogradu zapustil klop Slovenije

Dogovor, ki ga imam z reprezentanco, je bil že nekajkrat pojasnjen z moje in predsednikove strani. Je pa bilo leto stresno. Če je marec pokazal, da je lahko zadeva vzpodbudna in smo potem proti Švedski odigrali dobro tekmo, čeprav je tekmec zmagal zasluženo. V Beogradu smo odigrali katastrofalen drugi polčas, rezultat je bil slab, na igrišču smo bili neprepričljivi. Nezadostno za nošenje reprezentančnega dresa in odgovoren je lahko samo eden – to sem jaz.

O njegovih izjavah po tisti tekmi, ki so namigovale na to, da ima vsega dovolj

Eno je izgled, drugo je razmišljanje. Rad z držo telesa pokažem tisto, kar mislim. To je bil neuspeh. Nekdo je moral za ta Beograd prevzeti odgovornost. Najlažje bi bilo okriviti igralce, ampak izberem jih jaz. Tista izjava morda ni bila modra, bila pa je v tistem trenutku iskrena. Potem pa je prišel naslednji dan in analiza.

Že pred enim letom sem bil skorajda obešen in me ni bilo več na tej funkciji. Ampak tako je v našem življenju, na to sem navajen. Edina možnost je, da delaš naprej in predvsem še naprej izzivaš srečo, ki te slej kot prej, to smo videli tudi na tem prvenstvu, poljubi. Moral sem takrat postaviti sebe kot odgovorno osebo. S čim manj cirkusa sem želel pogledati, kje smo. Po dveh tekmah stvari niso bile dobre, k sreči je bilo drugačno nadaljevanje.

O dneh, ko je zbolel in ni bil del reprezentance v zaključku junija

Po Srbiji ni bilo prijetno, reprezentanca je igrala slabo, rezultat je bil slab. Že v naši komunikaciji po prihodu iz Beograda smo dorekli nekatere stvari, se pogovorili in v štirih dneh pred tekmo na Norveškem naredili načrt, kako odreagirati. Moja odsotnost se je pokazala kot dobra. Včasih je bolje, če nekoga ni. Se je pa pokazalo tudi to, da imam okrog sebe ljudi, ki znajo in so vredni zaupanja.

Fantom, ki so bili odgovorni za tekmo, na čelu z Boštjanom Cesarjem, sem povedal, da bodo morali na licu mesta sprejeti določene odločitve. Sam sem samo potrdil njihovo razmišljanje, odgovornost pa so prevzeli oni. In to so videli tudi nogometaši. Odziv je bil v prvem polčasu pravi, to je bil naš daleč najboljši polčas v zadnjem času. Na karakter, željo in pozitivno komunikacijo pa so nato tekmo pripeljali do konca. Čeprav je bil na igrišču Haaland, ki se ga boji cel svet.

Enostavno so igralci odreagirali na to, kar ni bilo dobro. Fantje, ki so po hierarhiji na vrhu v ekipi, so prevzeli odgovornost. Niso se skrili in čakali, da se vrnejo v klube. Osebno mi je bilo to zelo všeč. Vodstvo zveze nam je stalo ob strani. Naša odgovornost, z mano na čelu je, da stvari naredimo prav. Medijsko pa  tako ali tako živimo v oazi miru, v primerjavi s tem, kar se dogaja drugje. Če se skrivaš pred tem, kar ni dobro, nisi za ta posel.

Slovenska nogometna reprezentanca je Marakani v Beogradu doživela najnižjo točko leta 2022, potem je šlo vse močno navzgor. Foto: Uroš Skaza

O tem, kako je s klopi doživel fantastičen zadetek Benjamina Šeška proti Švedski

Zanimiva je cela akcija, kje smo vzeli žogo in kako smo to želeli realizirati. Realizacija pa je na najvišjem možnem nivoju. Ima pa Šeško za sabo težke pol sezone, nima primerne minutaže, kar je po eni strani razumljivo, se pa vidi, kako je v zadnjem obdobju rasel on in kako je rasla reprezentanca.

Potrebno je izpostaviti tudi Jako Bijola, ki je v Rusiji kar precej trpel. Potem pa je s prestopom v Udinese še zrasel in je na nivoju, ko bo zanimiv še komu drugemu. Tako pač je, ko je dobro, je dobro, ko pa ni, so pa tu kritike, tudi medijske. Danes ni več prostora za delo v rokavicah. Del sodobnega nogometa so navijači, sponzorji in mediji. In vse to moraš vzeti v zakup in na nek način obvladovati.

Naša komunikacija je bila odkrita, iskrena. In to je pokazalo karakter tudi teh fantov, ne pozabimo nekaj jih je tudi z naše lige. Od igralca, ki je vrhunski, kot je kapetan, do igralca, ki mora igrati z Radomljami in Domžalami. To je naša reprezentanca. Tu so tudi dobre zgodbe, je pa res, da ni enostavno in idealno. Ampak to v slovenskem nogometu nikoli ni bilo.

O tem, da se znova v Sloveniji rojeva pozitivna nogometna klima

Ta rezultat je, če izvzamemo uvrstitve na veliko tekmovanja, eden boljših za Slovenijo. Gledam pa na to, kot na normalno reakcijo ljudi na to, kar se je zgodilo na igrišču. Če se ne bi, potem bi bilo nekaj s slovenskim nogometom hudo narobe. Smo pa mi na igrišču najbolj odgovorni, da se v Stožicah, tako kot se je za Bežigradom ali v Ljudskem vrtu naseli pravo navijaško vzdušje. Na igrišču se vse konča in začne.

Vedno pa pravim tudi, da se vse začne s kapetanom. Njegovim odnosom in pristopom. Vsi igralci so vedno dali vedeti, da spoštujejo tudi tistih nekaj tisoč ljudi, ki pridejo na stadion. Pozitivno klimo je potrebno izkoristiti. Da ne govorimo samo o tem, kako je bilo vse lepo. To mora biti dodatna energija, da boš boljši na igrišču. In to moramo pokazati v naslednjem ciklusu. Je pa res, da so imeli trenutno nogometaši dober status v klubu, da so bili v formi in to je zelo pomembno. Smo v času, ko ni pravega reprezentančnega treninga in zato, je to zares ključno.

Ni treba, da smo ponižni, spoštovati moramo tudi našo kvaliteto. Nismo zanetili evforije, smo pa postavili mirne temelje za delo v prihodnosti.

O prehodu v novo leto in začetku novega ciklusa

Mi smo, s strokovnega vidika, bili zelo uravnoteženi. Imamo kapetana Oblaka in Jasmina Kurtića, ki sta zelo izkušena. Imamo mlado zvezdo, ki se je gradila skozi reprezentanco. In pa jedro reprezentance, v kateri so bili nekateri dolžniki. Šporar, Verbič, Stojanović, Blažič. Zdaj so pokazali svojo vrednost v tej reprezentanci. So v najboljših letih in ni slučaj, da igrajo na tem nivoju. In zato sem zelo vesel, da nad njimi ni več veliko vprašajev.

Bo pa zdaj situacija specifična, marec bo hitro tukaj in kmalu bomo na letalu za Kazahstan. So prvenstva, ki se bodo ustavila in ki se bodo igrala. Izhodišča igralcev ne bodo enaka. Naša naloga je, da to spremljamo.

O tem, kakšen je cilj Slovenije v kvalifikacijah za Euro 2024

Če v tej skupini nimaš cilja uvrstiti se na prvenstvo, potem si nekje zgrešil. Absolutno je naš cilj uvrstitev na evropsko prvenstvo in mislim, da se bo v tej skupini marsikaj vprašalo Slovenijo. So pa nasprotniki vredni spoštovanja. Niso to atraktivna imena, so pa reprezentance, ki veliko delajo na kolektivu in na to se bomo morali pripraviti.

O številu tujcev v slovenski ligi

Skupni evropski trg klubom dovoljuje tak način razmišljanja. Vsak klub ima svojo filozofijo. Slovenska liga naj bi bila razvojna liga. Za koga, če imajo klubi po osem tujcev?

So pa klubi, ki zelo gledajo na razvoj mladih nogometašev. Tu pa se pojavi izziv rezultata oziroma uvrstitve v Evropo. Brez resnih financ bo težko konkurirati recimo že srednjemu razredu evropskega nogometa. Koliko pa bomo na koncu uspešni, bo pokazal rezultat. Je pa res, da veliko mladih fantov hitro odhaja v tujino, za odškodnino, ki klubu morda pomaga le preživeti mesec ali dva. Bi bil zelo vesel, če bi se številke vrtele okrog takšnih, kot jih slišimo v soseščini. Ne moreš pa vplivati na filozofijo tistih, ki vodijo slovenske klube. Da pa stvari niso najboljše, se vidi poleti, v Evropi.

Imamo pa zgodbe Maribora in Mure, ki so jih vodili ljudje, ki so imeli na eni strani znanje, na drugi strani pa so si upali prevzeti odgovornost. Imamo potencial, gledal sem reprezentanco do 21 let. Ampak te fante je potrebno dvigniti še na višji nivo, zato pa morajo biti v klubih dovolj potrpežljivi. Ogromno sem videl od Tia Cipota, Žana Vipotnika, Mitje Ileniča, manj pa od Svita Sešlarja, ampak to je normalno. Veliko je bilo napisanega o njem in potem je to normalno. Da pa ima fant potencial, o tem ni dvoma.

O statusu Josipa Iličića

Odkar je v Mariboru, nisem govoril z njim. Sem pa doma blizu in si pogledam kakšen trening, čeprav me morda ljudje ne vidijo. Je željan uspeha, preigravanj, to je najbolj pomembno. Njegove izkušnje, znanje, vse to lahko pomeni dobre stvari za Maribor oziroma za celoten slovenski nogomet.

O lestvici Prve lige

Z lestvico sem nezadovoljen. Je katastrofalna. (smeh) Zakaj? Nesprejemljivo je, kje je Maribor in tega ni nihče pričakoval. Sem iz Maribora in sem vijoličast v duši. To pa ne pomeni, da Olimpija ni zasluženo na vrhu po prikazanem na igrišču. Tudi število reprezentantov govori o tem. Na eni strani težave v pisarnah, na drugi strani nekaj drugega na igrišču. Mene pa najbolj zanima igrišče.

Kar se tiče ostalih je zaostanek Celja je prevelik glede na finančne vložke, Koper je morda celo presenetljivo visoko glede na težave. Domžale imajo svoj cilj, a upam, da niso zadovoljni s tem, kar so dosegli, kljub temu da stavijo na mladost. Drugo večje razočaranje je Mura. Več sem pričakoval tudi od Brava. Ta rdeča cona pa je pričakovana, čeprav si želim, da se stabilizira Gorica, od tam so vedno prišli dobri nogometaši.

Razlika, s katero vodi Olimpija, pa ni slučaj. To je ogromna prednost. Maribor se je stabiliziral in ima igralski kader takšen, da s tem ne morejo biti zadovoljni. Imeli pa smo ogromno dobrih tekem. Tudi slabših, ampak tako je povsod.

O Albertu Rieri

Ne poznam ga osebno, gledal sem nekatere treninge in seveda tekme. Je osvežitev tako po strokovnosti dela kot tudi po komunikaciji, ki je takšna, kakršna je. Včasih je potrebno vreči tudi plastenko, to je izraz predanosti tistemu, kar delaš. Nogometna reakcija. Iz pogovora z reprezentanti pa vem, da je vzpostavil pravo komunikacijo z igralci in z njimi deli svoje izkušnje iz klubov, ki jih lahko fantje v slovenski ligi samo sanjajo.

Komentari

Vaš komentar