Kdaj, če ne zdaj? Srbija na Euro čaka že 20 let

Reprezentance 12. Nov 202014:42 > 14:48
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Kdaj, če ne zdaj? Nastopil je dan D za srbsko nogometno reprezentanco, ki se bo proti Škotski poskušala prvič po letu 2000 uvrstiti na evropsko prvenstvo.

Srbija že 20 let čaka na uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo. Nazadnje, ko so Srbi igrali na Euru, so bili še del reprezentance ZR Jugoslavije. Večina igralcev, ki si bodo danes poskusili priigrati nastop na EP, se tega prvenstva verjetno sploh ne spomni.

Zadnjo tekmo na največjem evropskem tekmovanju so odigrali 25. junija 2000, ko jih je v četrtfinalu v Rotterdamu s 6:1 nadigrala Nizozemska. Spomnimo, da je ZRJ na nepozabni tekmi 12 dni pred tem proti Sloveniji igrala 3:3.

Od takrat so sicer trikrat igrali na svetovnem prvenstvu, na Euro se niso uspeli uvrstiti niti enkrat v tem času.

Še dlje na nastop na evropskem prvenstvu čaka njihova tekmica, Škotska, ki je na EP nazadnje igrala leta 1996. Danes bo torej prekinjen eden od dolgih nizov, eden pa se bo nadaljeval.

Srbija, ki na lestvici FIFE zaseda 30. mesto, je v polfinalu dodatnih kvalifijacij premagala Norveško z 2:1, Škotska (45. na lestvici FIFE) je bila boljša od Izraela (1:0).

Edina možnost, da si srečanje ogledate, bo na programu SK1, saj gledalcev na stadionu Rajka Mitića v Beogradu ne bo. Prenos tekme se začne ob 20.45.

Preostale tekme za uvrstitev na evropsko prvenstvo so prav tako na sporedu danes. Gruzija in Severna Makedonija se bosta pomerili ob 18. uri (SK3), ob 20.45 pa bosta še tekmi Madžarska – Islandija (SK3) in Severna Irska – Slovaška (SK5).