Pred tekmo s Slovaško

Reprezentance 8. Okt 201610:49 > 11:09
NZS

Slovence nocoj ob 20:45 v ljubljanskih Stožicah čaka ena izmed najpomembnejših tekem kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Kaj pravijo v obeh taborih, kakšna je statistika medsebojnih srečanj?

Drugi krog kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo se je začel že v četrtek, danes pa bodo na igrišče stopili tudi naši fantje. Po pretresih čez teden (afera Kampl) bo zanimivo videti, če bodo ti dogodki vplivali na igro. Na včerajšnji novinarski konferenci sta misli pred tekmo strnila selektor Srečko Katanec in kapetan izbrane vrste Boštjan Cesar. Oba sta bila zaradi ponavljajočih se vprašanj o zadevi Kampl slabe volje, a kljub vsemu zatrjujeta, da je slovenska nogometna reprezentanca pripravljena na kvalifikacijski obračun proti Slovaški.

Getty Images

Čaka nas boj na celotnem igrišču. Kdor bo osvojil več drugih žog, bo imel več pritiska,” je odločen kapetan Boštjan Cesar, ki je izpostavil dobre priprave. “Na treningih smo vsi dali maksimum. Vsak, ki je dobil priložnost na treningu, jo mora zdaj izkoristiti. Osredotočeni moramo biti na Slovaško. Igramo proti favoritom. Pošteno moramo odigrati obe tekmi.” Statistika medsebojnih srečanj je na strani Slovencev, ki proti Slovakom na štirih srečanjih še niso izgubili. Cesar pravi, da jih zgodovina ne slepi: “Zaradi tega ni več sproščenosti. Statistika je dobrodošla, a v soboto je nova tekma, k nam prihaja nova Slovaška. Dokazali so, da igrajo fenomenalno. Upam, da bomo lahko tudi v soboto govorili, da smo ostali nepremagani.

Selektor reprezentance, ki je pred mikrofon stopil za kapetanom, je povedal, da je zadovoljen s pripravami, na vprašanje kako bo oblikoval vezno linijo brez Kampla, pa je odgovoril: “To boste videli na tekmi, ne bi zdaj o tem. Fantje so delali vneto, atmosfera je dobra. Kako bo to videti, boste videli v soboto. Tekmec je kakovosten, prejema malo golov. Ne bo lahko, dobro stojijo na igrišču.” Kot najnevarnejšega Slovaka je izpostavil Mareka Hamšika: “On je njihov vodja. Hamšik je generator, ki vodi igro. Imajo pa še več kakovostnih igralcev, ki dolga leta igrajo skupaj.”

Velike težave pred današnjo tekmo ima tudi slovaški selektor Jan Kozak, ki je zaradi poškodb, suspenzov in disciplinskih prestopkov ostal skoraj brez polovice ekipe. Zaradi poškodb so odpadli Ondrej Duda, Viktor Pečovsky, NorbertGyomber in Peter Pekarik, kapetan in eden prvih zvezdnikov slovaške izbrane vrste Martin Škrtel je suspendiran, zaradi disciplinskih razlogov pa v moštvu ni tehnično dovršenih krilnih igralcev Vladimirja Weissa in Miroslava Stocha.

Getty Images

  “Res nam manjka veliko igralcev, zato si bomo morali izmisliti nekaj novega. V takšni postavi, kot bomo igrali jutri, nismo igrali še nikoli. To bo bolj slabost kot prednost, videli pa bomo v kakšni meri se bo to poznalo. Nikakor pa se ne bojim. Fantje so od prvega dne osredotočeni na svoje delo in vedo, zakaj so prišli sem. Ne dvomim v to, da bodo dali vse od sebe,” je povedal 62-letni Kozak.

 Pred predstavnike sedme sile je prišel tudi Marek Hamšik, najmočnejše orožje Slovakov. “Slovenci so zelo kakovostni, tehnično dovršeni in spretni nogometaši. Dobro kombinirajo in igrajo igro kratkih podaj. Najprej bomo morali igrati dobro v obrambi, nato pa še v napadu. V nogometu je tako, da moraš vselej verjeti. Morala v moštvu je dobra. Kot vselej smo pripravljeni na boj in upamo, da se bomo domov vrnili z dobrim rezultatom,” je povedal veliki ljubljenec navijačev Napolija.

Medsebojna srečanja

Slovenija in Slovaška se bosta danes srečali petič. Dve zmagi in dva remija, to je izkupiček naše reprezentance. Dve tekmi sta bili prijateljski, dve pa smo videli v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010, na katero sta se uvrstili obe reprezentanci.

  • 6.2.1998, prijateljska tekma: Slovaška – Slovenija (1-1)
  • 17.11.2004, prijateljska tekma: Slovaška – Slovenija (0-0)
  • 10.9.2008, kvalifikacije za SP: Slovenija – Slovaška (2-1)
  • 10.10.2009, kvalifikacije za SP: Slovaška – Slovenija (0-2)

Zadetke na kvalifikacijskih tekmah so za naše dosegli: Milivoje Novaković (dvakrat), Nejc Pečnik in Valter Birsa. In prav zadetek Birse je tisti, ki se ga slovenski ljubitelji nogometa radi spomnimo.

Kar nas lahko skrbi je to, da naši fantje v zadnjih časih zelo težko dosegajo zadetke (na zadnjih 10 tekmah le 8 zadetkov), težko pa ohranijo svojo mrežo nedotaknjeno (na zadnjih 10 tekmah le 3-krat brez prejetega gola).

Verjetni postavi

Oba selektorja imata veliko težav pri sestavi začetne enajsterice. Zanimivo bo videti kako bosta v zvezni vrsti sodelovala Birsa in Iličić. Prav na njiju slovenska nogometna javnost pred nocojšnjo tekmo polaga največje upe. Do tekme z Litvo omenjena nogometaša na igrišču nista najbolje sodelovala, prav na tej tekmi pa je tudi Birsa videl dokaz, da lahko igrata skupaj in ekipi prineseta veliko dobrega.

“Ravno v 2. polčasu v Litvi se je videlo, da lahko učinkovito igrava skupaj. Tudi prej sva večkrat skupaj že dobro igrala, a mogoče nismo izkoristili vseh priložnosti, ki so se ponudile. Nisva nobena tekmeca in si nisva v napoto, saj tudi nisva enak tip igralca. Jojo je tudi v klubu bolj naprej usmerjen in je bolj napadalec, sam sem bolj na sredini in iščem podajo,” je Birsa opisal ustvarjalni vlogi obeh ključnih mož Slovenije.

Slovenija: Oblak, Skubic, Samardžić, Cesar, Jokić, Krhin, Kurtić. Verbič, Birsa, Iličić, Bezjak.

Slovaška: Kozacik, Hubocan, Gyomber, Durica, Pekarik, Mak, Gregus, Pecovsky, Hamsik, Svento, Duris