Foda: Slovenija ima veliko kakovosti v napadu

Getty Images

Slovensko nogometno reprezentanco v petek čaka kvalifikacijska tekma za Euro 2020 z Avstrijo. Tako za ene kot za druge je tekma izrednega pomena.

Avstrija, ki jo vodi Franco Foda, je pred petkovim obračunom v vlogi favorita. Severne sosede opogumlja dobra forma nosilcev v njihovih klubih ob koncu sezone, prepričani pa so tudi v to, da se marčevska tekma iz Haife ne more ponoviti. Naj spomnimo, da je Izrael Avstrijo premagal s 4:2. Izraelci so se na omenjeni tekmi zadetka razveselili ob skoraj vsakem strelu. Obračun gosti stadion v Celovcu, ki sprejme 30.000 obiskovalcev. Organizatorji sporočajo, da je zaenkrat prodanih okrog 18.000 vstopnic.

“Prepričan sem, da bomo dobro igrali, da bo izid ugoden in da bom nadaljeval svoje delo na klopi Avstrije,” je na novinarski konferenci na stadionu Wörthersee povedal selektor Foda.

Reprezentanci sta se zadnjič pomerili marca lani, ko je Slovenijo vodil Tomaž Kavčič. To je bila za Fodo šele druga tekma na klopi Avstrije, ki je našo reprezentanco premagala s 3:0. Tekma je bila prav tako v Celovcu, ogledalo pa si jo je 18.100 navijačev.

V slovenski ekipi je nekaj sprememb v primerjavi s takratno tekmo. Kevina Kampla ni več v reprezentanci, takrat je še igral. Imajo tudi novega selektorja, spremenil se je sistem igre. Slovenija ima veliko kakovosti v napadu. Na krilih sta kreativna Verbič in Iličić, Šporar pa dobro izkorišča igro v globino. Moštvo je zelo kompaktno, ima tudi dobre protinapade. Toda najpomembnejše je, kako bomo reagirali mi. Pokazati moramo to, kar smo trenirali v zadnjih dneh – visok ritem, veliko dinamike in veliko igre naprej. Mislim, da bo to jutri odločilno. V obrambi moramo biti zelo kompaktni in seveda v vseh fazah igre maksimalno osredotočeni,” poudarja Foda.

53-letni Nemec, ki je med letoma 1987 in 1996 igral za Kaiserslautern, Bayer iz Leverkusna in Stuttgart, ni želel izdati začetne enajsterice za petkov obračun: “Skoraj vse je že jasno, a tega danes žal še ne morem povedati.

Slovence v petek popoldne v Celovcu čaka uradni trening, nato pa bo na vrsti tudi novinarska konferenca.