Benjamin Šeško: Haaland? Ne želim biti kopija

Nogomet 31. Avg 202117:57 > 18:55
Benjamin Šeško
Benjamin Šeško bo za začetek izpustil sredin obračun lige prvakov proti Wolfsburgu. Foto: Guliverimage

Benjamin Šeško si je po junijskih prijateljskih tekmah proti Severni Makedoniji in Gibraltarju znova prislužil vpoklic v slovensko nogometno reprezentanco. Kako resno bo selektor Matjaž Kek računal na nadarjenega napadalca na prihajajočih tekmah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Slovaški, Malti in Hrvaški?

Čeprav šteje komaj 18 let, Benjamin Šeško hitro postaja vzhajajoča zvezda slovenskega nogometa. Ko je napadalec junija prvič prejel povabilo seleltorja Matjaža Keka, je bil še vedno član avstrijskega drugoligaša Lieferinga, sedaj je na reprezentančni zbor prispel kot udarni član serijskega prvaka s Solnograškega.

“Na reprezentančni zbor prihajam tako kot v preteklosti. Zelo sem vesel, da sem član reprezentance in komaj čakam, da odigram naslednje tri tekme. Najbolj pomembno mi je, da sem zraven. Ne želim si postavljati ciljev, sem sem prišel odigrati svoje tekme in pokazati kar znam,” pravi Benjamin Šeško, ki je za reprezentanco debitiral pred le tremi meseci proti Severni Makedoniji (1:1), tri dni pozneje pa zaigral tudi proti Gibraltarju (6:0).

Za uvod s Slovaki, zaključek v Splitu proti Hrvaški

Slovenijo v septembru v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2022 čakajo tri tekme. Prvega septembra se bodo v Stožicah pomerili s Slovaško, v soboto, 4. septembra, gostijo Malto, ciklus pa bodo sklenili 7. septembra, ko jim bo v Splitu nasproti stala svetovna podprvakinja Hrvaška.

Za rdeče bike je sicer v letošnji sezoni nastopil na devetih tekmah in poleg asistence dosegel pet zadetkov. Najodmevnejšega pred vsega 14 dnevi, ko je na povratnem dvoboju zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov zabil Bröndbyju in Salzburžanom pomagal do uvrstitve v najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu.

“To je bilo neverjetno doživetje. Vse se je odvijalo zelo hitro, a občutek, ko daš gol v tekmovanju, o katerem si vedno sanjal, je neverjeten. Sedaj že pogledujem proti ligi prvakov. Upam, da bom lahko pokazal še več,” ostaja motiviran Zasavec, ki priznava, da je konkurenca v klubu huda. “V Salzburgu je veliko napadalcev, zato se je treba boriti za svoje mesto v ekipi. Hvala bogu, mi to uspeva. Dal sem svoj maksimum in bil nagrajen. Veliko tekem začenjam in se poskušam dokazati.”

Z zapisi medijev se ne obremenjuje

Z dobrimi predstavami raste tudi njegova vrednost na nogometni tržnici. V manj kot letu dni se je več kot potrojila in po podatkih za nogomet specializirane spletne strani Transfermarkt znaša že pet milijonov evrov. Posledično je deležen tudi vse večje medijske pozornosti.

Za Slovenijo je v reprezentanci do 17 let igral oktobra 2019. Zdaj je že članski reprezentant. FOTO: Guliverimages.

“V zadnjem času mediji zares veliko pišejo o meni, a glede tega se ne obremenjujem. Vesel sem, če kdo napiše o meni kaj pozitivnega, čeprav je veliko tudi slabega, kar pa je običajno. Želim igrati le nogomet in o tem ne razmišljam,” pravi Šeško.

V reprezentanci ga čaka minutaža

Sedma sila ga zaradi meteornega vzpona sicer vse pogosteje primerja kar z njegovim klubskim predhodnikom Erlingom Haalandom, ki je na avstrijskih zelenicah navduševal v predlanski sezoni, preden se je lani preselil k Borussii Dortmund in se uveljavil kot eden najboljših napadalcev na svetu. “Ljudje me lahko primerjajo z drugimi igralci, a sebe ne primerjam z nikomer. Ne želim biti kopija. Pri sebi vem, da sem samosvoj igralec,” zatrjuje najstnik.

Pred Šeškom je sedaj reprezentančni izziv in tri tekme v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo proti Slovaški, Malti in Hrvaški. “Gotovo ga tudi v reprezentanci čaka minutaža, bil je že junija z nami. Je pa mlad, tako da je normalno, da ima tudi nihanja. Je talent in ima kakovost ter s tem možnosti napraviti še veliko v karieri,” je na vprašanje Sportkluba o mladeniču pretekli teden odogovril selektor Kek.