Če se zgodi črn scenarij, ali za pot v Nemčijo obstaja plan B?

Nogomet 20. Nov 202315:30 2 komentarja
slovenska nogometna reprezentanca
Foto: Profimedia

Le še nekaj ur nas loči do trenutka resnice. Nabito polne Stožice bodo nocoj pospremile obračun med Slovenijo in Kazahstanom, ki bo dal neposreden odgovor na to, kdo se bo iz kvalifikacijske skupine H poleg prve favoritinje Danske uvrstil na evropsko prvenstvo v Nemčiji. Tudi v primeru poraza eno izmed ekip čaka popravni izpit skozi dodatne kvalifikacije, ki jih prinaša uvrstitev v ligi narodov. Žal pa to ne velja za Slovenijo, ampak za Kazahstan.

17 od 24 vozovnic na Euro 2024 je oddanih. Skozi redni del kvalifikacij so si jih priigrale Belgija, Francija, Španija, Portugalska, Anglija, Švica, Romunija, Turčija, Madžarska, Srbija, Slovaška, Albanija, Avstrija, Škotska, Nizozemska in Danska. Na domače prvenstvo je avtomatsko uvrščena Nemčija.

Še tri vozovnice se bodo razdelile nocoj. Verjamemo, da bo na eni izmed njih pisalo Slovenija, ki v zadnjem krogu kvalifikacijske skupine H v Stožicah proti Kazahstanu za pot na Euro potrebuje točko. Povsem enak izkupiček doma zadošča tudi Češki proti Moldaviji in na gostovanju pri Ukrajini Italiji. Če katerakoli od teh reprezentanc izgubi, se bo danes prešerno veselil tekmec.

Erik Janža
Verjamemo, da se bodo Slovenci nocoj veselili velikega uspeha. Foto: Profimedia

Slovenija nima popravnega izpita

Toda Italija in Češka imata ta privilegij, da tudi v primeru nepričakovanega spodrsljaja dobita na voljo popravni izpit, po imenu dodatne kvalifikacije iz lige narodov. Obe reprezentanci sta članici elitnega ranga evropskega nogometa in bi se na ta način celo zelo verjetno med seboj neposredno udarili za nastop na Euru. Žal pa skozi stranska vrata na evropsko prvenstvo ne more Slovenija.

Naša reprezentanca je namreč na skupni lestvici skupine B lige narodov na devetem mestu. Že osmouvrščeni Norvežani, ki so v naši skupini lige narodov končali pred Slovenijo, so potrjeno ostali brez zaključnega turnirja. Trenutno o svoji usodi trepetajo šestouvrščeni Islandci, ki se prek kvalifikacij niso uspeli uvrstiti na Euro, dodatne kvalifikacije lige narodov pa bi jim lahko prinesla ukrajinska zmaga proti Italiji.

Erling Haaland bo Euro 2024 gledal po televiziji. Foto: Profimedia

Kazahstan ima plan B, trepeta še nekaj nogometnih malčkov

Kar se tiče popravnih izpitov, so glede tega nocoj pravzaprav precej bolj kot Slovenci mirni Kazahstanci. Slednji so odlično opravili svojo nalogo v ligi narodov divizije C in se v novi izvedbi selijo rang višje, posledično pa so si tudi že zagotovili dodatne kvalifikacije za Euro 2024. Za Kazahstan bo srčno navijala tudi izbrana vrsta Azerbajdžana, ki bi z uspehom gostov v Stožicah našla mesto v dodatnih kvalifikacijah.

Naši nocojšnji nasprotniki pravzaprav že poznajo tudi svoje konkurente v morebitnih dodatnih kvalifikacijah. To bodo Gruzija, Grčija in Luksemburg. V kvalifikacijah preko lige narodov bodo zagotovo tudi Poljaki, Izraelci, Finci ter reprezentanca Bosne in Hercegovine. Če Moldaviji ne uspe senzacija proti Čehom, bodo svoje mesto v njih kot edina reprezentanca iz divizije D dobili Estonci.

Jutri bomo dobili še odgovor na to, ali bodo v tem delu kvalifikacij sodelovali ali Hrvati ali Valižani. Trenutno glede neposredne uvrstitve bolje kaže našim južnim sosedom, ki jim domača zmaga proti Armeniji odpira vrata Eura 2024.

Pot na Euro 2024

Že uvrščeni: Nemčija (gostitelj), Belgija, Francija, Španija, Portugalska, Anglija, Švica, Romunija, Turčija, Madžarska, Srbija, Slovaška, Albanija, Avstrija, Škotska, Nizozemska, Danska.

Skozi kvalifikacije se lahko uvrstijo še: Slovenija, Češka, Italija, Hrvaška, Kazahstan, Moldavija, Ukrajina, Wales

Zagotovo v dodatnih kvalifikacijah lige narodov: Poljska, Bosna in Hercegovina, Izrael, Finska, Gruzija, Grčija, Luksemburg

V primeru neuspeha danes/jutri se v dodatne kvalifikacije uvrstijo še: Češka, Italija, Hrvaška, Kazahstan, Ukrajina, Wales

V čakalnici za dodatne kvalifikacije: Islandija (uvrstijo se v primeru zmage Ukrajine nad Italijo), Azerbajdžan (uvrstijo se v primeru zmage Kazahstana nad Slovenijo), Estonija (izpadejo lahko le z zmago Moldavije proti Češki)

Uvrstita se lahko samo neposredno skozi redni del kvalifikacij: Slovenija, Moldavija

Brez evropskega prvenstva: Norveška, Irska, Črna gora, Švedska, Armenija, Kosovo, Bolgarija, Ferski otoki, Severna Makedonija, Severna Irska, Bolgarija, Ciper, Belorusija, Litva, Gibraltar, Latvija, Malta, Andora, San Marino, Lihtenštajn, Rusija (izključena iz Uefinih tekmovanj)

Euro 2024 si boste lahko v celoti ogledali na Sportklubu. Neposredno bomo prenašali vseh 51 tekem, pa tudi tudi žreb skupin, ki bo 2. decembra ob 18:00.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje