V Ljubljano prihaja najboljši na svetu

Nogomet 20. Nov 202312:00 0 komentarjev
Szymon Marciniak med finalom svetovnega prvenstva 2022; FOTO: Profimedia.

Slovenija se danes zvečer, ko bo v Stožicah v zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 gostila Kazahstan in lovila prvo uvrstitev na velika tekmovanja po 14 letih čakanja, skorajda zagotovo ne bo mogla pritoževati nad sojenjem. V Ljubljani bo pravico namreč delil trenutno najboljši sodnik na svetu Szymon Marciniak.

Szymon Marciniak je trenutno uradno najboljši na sodnik na svetu. Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS) ga je za najboljšega izbral letos.

Morda bo kdo rekel, da ni, ampak pogled v njegovo sodniško izkaznico je impresiven in potrjuje, da je zagotovo eden od najboljših.

V zadnjem letu je sodil finale LP in SP

42-letni Poljak je letos sodil veliki finale lige prvakov med Manchester Cityjem in milanskim Interjem v Istanbulu, decembra lani pa je bil glavni delivec pravice na najpomembnejši tekmi, ki jo nogomet ponudi le enkrat na štiri leta.

Sodil je finale svetovnega prvenstva v Katarju med Argentino in Francijo, v katerem je Lionel Messi dokončno potrdil naziv najboljšega v zgodovini.

Med finalom lige prvakov junija letos v Istanbulu. FOTO: Profimedia.

Zanimivo, Marciniak je nekaj dni po tekmi vseh tekem priznal, da je na njej naredil napako.

Še precej več prahu pa je dvignil, ko je bil na Poljskem glavni govorec na dogodku, ki ga je organiziral skrajno desničarski poljski politik Slawomir Mentzen.

Gremo nazaj na nogomet.

Marciniak je sodil tudi evropski superpokal leta 2018 med Real Madridom in Atletico Madridom našega Jana Oblaka. In mu prinesel srečo. Atletico je zmagal s 4:2. Držimo pesti, da bo tako tudi danes zvečer.

V ligi prvakov je skupaj v vlogi glavnega sodnika za njim že 45 tekem. Dvakrat v polfinalih. Trikrat je sodil tudi polfinala lige Europa. Na svetovnih prvenstvih je bil dvakrat, ob zadnjem še na tistem leta 2018. Na evropskem prvenstvu je bil leta 2016. Brez evropskega prvenstva 2020 je ostal zaradi zdravstvenih težav.

Sloveniji je sodil ob bolečem porazu v Talinu

Sloveniji je Marciniak do zdaj sodil le enkrat. Ko je na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 pod vodstvom Srečka Katanca doživela boleč poraz proti Estoniji in v Talinu izgubila z 0:1.

Trikrat je bil glavni sodnik tudi na tekmah Maribora. V ligi Europa v sezoni 2012/13 ob porazu proti Laziu z 0:1, v ligi Europa 2013/14, ko je Maribor premagal Wigan z 2:1 in se prebil v izločilne dele, nazadnje pa v ligi prvakov 2014/15, ko so Mariborčani doma z 0:1 izgubili proti Schalkeju.